Halit Çelikbudak

Halit Çelikbudak

Almanya’da enerji krizi derinleşiyor

Ukrayna’daki savaş Pazar günü itibariyle 200 gündür sürüyor. Bilinen durum şöyle… Ukrayna'da şu anda üç cephede şiddetli çatışmalar yaşandığı söyleniyor. Kuzeydoğuda Harkiv şehri yakınlarında, doğuda Donbas bölgesinde ve güneyde Herson bölgesinde… Kuzeydoğu ve güneyde Ukrayna‘nın saldırı operasyonları yaptığı, Donbas'ta ise Ruslara karşı savunmada oldukları belirtiliyor. Cephelerden gelen haberlerin hepsi de teyide muhtaç. Savaş her iki taraf için de bir yıpratma savaşına dönmüş gibi.

* * * *

Avrupa’da henüz ciddi panik yok ama endişe had safhada. Rusya, Avrupa‘ya gaz akışını geçen hafta kesmişti. Gaz ve elektrik fiyatları rekor seviyede. Şimdi herkesin merak ettiği soru ‘Savaş daha ne kadar sürer‘ Cevabı tahmin etmek mümkün değil tabii... Almanya’da gaz depoları dün itibariyle yüzde 86,1 doluydu. Ama bunun en fazla iki ay yeteceği söyleniyor. Gazın yanısıra elektrik kesintilerinden de korkuluyor. Almanya‘da hafta içinde kışa yönelik elektrik şebekesinde stres testi yapıldı.

* * * *

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung Gazetesi’ne göre, Almanya’da birkaç gün sürecek büyük ölçekli bir elektrik kesintisi korkusu yaşanıyor. Elektrik kesintileri uzmanı Avusturyalı Herbert Saurugg, Çarşamba günü gazeteye yaptığı açıklamada, ‘Ciddiye almamız gereken çok somut bir elektrik kesintisi tehdidi var‘ diyor. Yatırım bankası JPMorgan Chase, Almanya'da uzun süreli elektrik kesintisi için acil durum planları yapıyor. Acil durumda, personel Frankfurt'tan Londra'ya taşınacak‘ İngiliz Telegraph gazetesi böyle yazıyor.

* * * *

Uzman Saurugg, ‘Aynı anda Avrupa’da birkaç ülkede elektrik kesintileri olursa, bu kadar karmaşık bir sistemin nasıl davranacağını ve kesintinin yönetilebilir olup olmayacağını kimse bilmiyor‘ diye sözlerine ekliyor. Alman Ekonomi Bakanı, Isar 2 ve Neckarwestheim nükleer santrallerinin acil durum rezervi olacağını söyledi ama bu nükleer santralleri işleten şirketler bunun mümkün olmadığını açıkladılar. Durum şimdi tartışmalı hale dönüştü. Şansölye Olaf Scholz ise ‘elektrik kesintisini önlemek için her önlemi aldık‘ diyerek endişeleri gidermek için çaba sarf ediyor.

* * * *

Elektrik çok hassas bir konu… Arz ve talebin tam olarak eşleşmesi gerekiyor. Şebekeye sadece tüketilen kadar elektrik verilmeli. Denge, 50 Hertz frekanstır. Şebekeye verilenden daha az elektrik tüketilirse frekans yükseliyor. Şebekeye verilenden daha fazla elektrik tüketilmeye çalışılırsa bu kez frekans düşüyor. Halbuki frekansın oynamaması, sabit kalması gerekir. Aksi takdirde makinalar, cihazlar arızalanır, sonunda kesintiye yol açar. İşte bu arz ve talebi dengelemek için Avrupa’da elektriğin anlık alınıp satıldığı bir spot piyasa mevcut. Bu piyasada elektrik hem son derece pahalı, hem de spot piyasa ile dengelemeye çalışmak riskli…

* * * *

Bu yüzden Almanya‘nın elektrik şebekesinde denge sağlamak için petrolle çalışan yüzer enerji santrallerini kullanmak istediği söyleniyor. Almanya’nın böyle yüzer enerji santralleri yok… Dünyada böyle yüzer enerji santrali vazifesi gören yaklaşık 75 geminin olduğu söyleniyor. En büyük iki şirketten biri Teksas’taki Power Barge Şirketi… Dizel motor ile 22, doğal gazla elektrik üreten 25 gemisi var. Diğeri ise Türkiye merkezli Karpowership şirketi… 30'dan fazla enerji santrali vazifesi yapan gemisi mevcut…

* * * *

Alman Şansölye Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından üç gün sonra Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, 24 Şubat‘ı bir "dönüm noktası" olarak tanımlamıştı. Doğru bir tanım… 24 Şubat, gelecekte çok önemli bir tarih olacak. Şiddetli değişimlerin yaşandığı türbülanslı bir dönemin başlangıcı… Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron da, 24 Ağustos günü Elysee Sarayı’ndaki Bakanlar Kurulu toplantısında ‘Bolluğun Sonu’na geldik‘ dedi. Avrupa artık herşeyin azı ile yetinecek. Şimdilik başka çare gözükmüyor. Alman toplumu sıcak bir sonbahar ve sert bir kışla karşı karşıya…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halit Çelikbudak Arşivi