DEVA Partisi'nden Ali Yerlikaya’ya soru önergesi

DEVA Partisi'nden Ali Yerlikaya’ya soru önergesi
DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soru önergesi verdi.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 07 Nisan 2024 Pazar günü İsrail ile ticaretin kesilmesi amacıyla “Filistin İçin Bin Genç Platformu” tarafından düzenlenen protesto gösterisi esnasında kolluğun sert müdahalesi, kadın protestocuların kolluk tarafından darp edilmesi ve darp sırasında başörtüleri açılan kadınların ters kelepçelenmesi hakkında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soru önergesi verdi.

Hukuka aykırı olmayan toplantı ve gösteri yürüyüşünün kolluk tarafından yasaya ve Anayasa’ya aykırı olacak bir şekilde bastırılması ve orantısız güç kullanılması vatandaşlar tarafından kayda alınmış ve görüntüler kamuoyuna yansımıştı.

Konuya ilişkin açıklamasında ülkemizde son yıllarda toplantı ve gösterilerin keyfi şekilde engellendiğini belirten Yeneroğlu, “Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu Cihan Tüzün, Songül Korkmaz vd. ve Mahmut Konuk emsal kararlarında Anayasa’nın sözüne ve ruhuna aykırı olarak toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin izne bağlandığına hükmedildiğini” vurgulayarak İçişleri Bakanlığının ivedi şekilde toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının demokratik işlevini dikkate alarak gerekli yasal ve yapısal tedbirleri alması gerektiğini ifade etti.

Yeneroğlu konuya ilişkin olarak Bakan Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti;

‘İstanbul Valisi Davut Gül’ün, silahsız ve saldırısız protesto gösterilerini “beşinci kol faaliyeti” olarak adlandırmasının hukuki bir dayanağı var mıdır?’

  • Kolluk tarafından kaç kişi gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınan kaç kişiye ters kelepçe takılmıştır? Kolluk tarafından hangi gerekçe ile gözaltı işlemi yapılmıştır?
  • Protesto gösterisi yapanlara uygulanan sert müdahalede, protesto gösterisi yapanları darp eden kolluk görevlilerinin tümü tespit edilmiş midir? Bu görevliler açığa alınmış mıdır? Bu kolluk görevlileri hakkında idari ve adli işlem yapılmış mıdır?
  • İstanbul Valisi Davut Gül’ün, silahsız ve saldırısız protesto gösterilerini “beşinci kol faaliyeti” olarak adlandırmasının hukuki bir dayanağı var mıdır?

‘Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının güçlendirilmesi amacıyla hangi çalışmalar yapılmaktadır?’

  • 2021 yılında ilan edilen İnsan Hakları Eylem Planı’na dayanarak toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının güçlendirilmesi hedefi kapsamında Bakanlığınız tarafından hangi çalışmalar yapılmaktadır?
  • Anayasa Mahkemesi’nin kararı da dikkate alınarak bildirim sistemi kapsamındaki düzenlemelerin “izin” anlamına gelecek şekilde geniş yorumlanmasını engellemek amacıyla hangi yasal ve yapısal değişikliklerin yapılması planlanmaktadır?
  • Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının demokratik işlevi ve etkisi de dikkate alınarak, idari makamların toplantı ve gösteri yürüyüşünün yapılacağı yeri, güzergâhı ve zamanını belirleme yetkilerini keyfi şekilde kullanmalarını engellemek amacıyla hangi tedbirlerin alınması planlanmaktadır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.