'İsrail'e ihracat kısıtlamasına rağmen ticarete devam': 'Akçansa'dan çok sayıda gemi İsrail'e çimento taşıyor'

'İsrail'e ihracat kısıtlamasına rağmen ticarete devam': 'Akçansa'dan çok sayıda gemi İsrail'e çimento taşıyor'
Gazeteci Metin Cihan İsrail’e ihracat kısıtlamasına rağmen ticaretin devam ettiğini ileri sürdü. Cihan, Sabancı Holding’e bağlı Akçansa'nın düzenli olarak İsrail'e çimento gönderdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırının ilk günlerinde iki tarafı da 'gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya' çağırırken sonrasında İsrail'i hedef alan ifadeler kullanmış ve söylemlerini sertleştirmişti.

Ancak söylemler sertleşse de iktidara yakın isimlerin İsrail ile ticaret yaptığına dair iddialar ortaya atılıyor. Buna yönelik tepkiler de Erdoğan'ın mitinglerinde e “İsrail ile ticareti kes” pankartları ile gösteriliyor. Öte yandan son olarak Beyoğlu'nda düzenlenen 'İsrail ile ticareti kes' protestosu da gözaltılar ile sonuçlanmıştı.

Yaşanan protestoların ardından Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan 2024'ten itibaren bazı ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı aldı ve inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürüne kısıtlama getirildi.

Ancak kısıtlama kararı alınsa da İsrail ile ticaretin devam ettiğine dair iddialar sürüyor. Son olarak gazeteci Metin Cihan, Ticaret Bakanlığı'nın "İsrail ile ticareti kısıtlama" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirterek İsrail ile ticareti kısıtlama kararının içeriğinde 54 ürünün içerisinde yer alan çimentoyu göndermeye devam edildiğini kaydetti.

Söz konusu ifadelerini belgeleriyle destekleyen Cihan, düzenli Çimento gönderen şirketlerden birinin de Sabancı Holding’e bağlı Akçansa olduğunu söyleyerek şunları yazdı:

"Resmi açıklamaya rağmen, İsrail’e çimento göndermeye devam ediyoruz"

Bildiğiniz gibi, İsrail’e düzenli gönderdiğimiz ürünlerden biri çimento idi. Hatta şöyle de diyebiliriz, İsrail’in neredeyse bütün çimento ihtiyacını biz karşılıyoruz. Ticaret Bakanlığı’nın 9 Nisan’da duyurduğu İsrail ile ticareti kısıtlama kararının içeriğinde 54 ürün listelenmiş ve Çimento bu listede yer almıştı. Bugün net olarak görüyor ve gösteriyorum ki, resmi açıklamaya rağmen, İsrail’e çimento göndermeye devam ediyoruz.

Düzenli Çimento gönderen şirketlerden biri de Sabancı Holding’e bağlı Akçansa. Dün Çanakkale’deki Akçansa limanından kalkan Kazime Ana adlı Türk gemisi şu an Ege Denizinde yoluna devam ediyor ve istikameti İsrail. İki gün sonra Aşdod limanına varıp çimentoyu teslim edecek. Akçansa’dan çok sayıda gemi İsrail’e çimento taşıyor. Kazime Ana bunlardan sadece biri ve şimdiye dek 168 kez İsrail’e sevkiyat yapmış. Çanakkale – Aşdod arasında düzenli olarak gidip geliyor. Verdiğim tüm bilgiler uluslararası deniz trafiği kayıtlarından teyit edilebilir. Ekran görüntülerini de paylaştım. Bilgilerin netliği karşısında Ticaret Bakanlığı’nın ya da gönderici şirket Akçansa’nın bir yalanlamaya yelteneceğini düşünmüyorum ancak herhangi bir açıklama yaparlarsa burada paylaşacağımı bilmenizi istiyorum.

"Yaptırım uyguluyorsanız da gerçekten uygulayın"

Toplum adına Ticaret Bakanı’ndan şunu talep ediyorum: Bu ikiyüzlülüğe ve halkı kandırmaya artık son verin. Listelediğiniz ürünler dahil olmak üzere İsrail ile ticaretin devam ettiğini açıkça söyleyin. Yaptırım uyguluyorsanız da gerçekten uygulayın. Uyguluyormuş gibi yapmayın.

Ticaret Bakanlığı'ndan yalanlama

Ticaret Bakanlığı, İsrail ile ihracat kısıtlamasının başladığı 9 Nisan 2024'ten itibaren gümrüklerde ihracat tescil işleminin kesinlikle yapılmadığını söyleyerek bu tarihten önce ihracat tescili yapılmış ürünlerin tezvirat haline getirilmesinin kötü niyetle açıklanabileceğini bildirdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.