Bakan Özhaseki açıkladı: İstanbul'da kaç bin konut dönüştürülmeli?

Bakan Özhaseki açıkladı: İstanbul'da kaç bin konut dönüştürülmeli?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da 600 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm konusunda da çağrılarını yineleyen Özhaseki, İstanbul'da 600 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Kentsel dönüşümün doğru ve hızlı yapılabilmesinin bir tek yolu olduğunu söyleyen Özhaseki, bakanlığın, belediyelerin ve vatandaşların bu noktada birleşmesi gerektiğine dikkat çekti. Belediye başkanlarına da çağrıda bulunan Özhaseki, parti farketmeksizin kentsel dönüşüm konusunda sonuna kadar imkanları paylaşmaya hazır olduğunu kaydetti.

2000’den önce yapılmış olan yapıların risk taşıdığını ve o günkü yönetmeliğe uygun olarak doğru bir şekilde yapılmış olsa bile 7,5-8 şiddetinde bir depreme dayanmayacağını vurgulayan Özhaseki, "İstanbul'da 600 bin civarında bağımsız birimin bir an önce değişmesi gerekiyor" dedi.
Özhaseki'nin konuşmalarından satır başları:

"KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN 3'LÜ GRUBUN YAN YANA GELMESİ GEREKLİ"

Kentsel dönüşümün doğru ve hızlı yapılabilmesinin bir tek yolu var. Üçlü bir grubun yan yana gelmesi. Birisi bakanlık, biz ve ekibimiz hazır. Para, arsa hazır. Bu işin ikinci ayağında belediyeler var. Üçüncü ayakta da vatandaş var. Belediye başkanlarımız, özellikle ilçe belediye başkanlarımız kendi mahallelerini gözden geçirecekler, oralarda çöküntü haline gelen veya yıkılmaya çok yüz tutan yapıları tespit edecekler. Onların kentsel dönüşümü için bir çaba içerisinde olacaklar, vatandaşla görüşecekler sonra bize gelecekler. Burada çok net olarak ifade ediyorum A’dan Z’ye hangi partili belediye başkanımız gelirse gelsin yeter ki kentsel dönüşüm için gelsin sonuna kadar imkanlarımızı paylaşmaya hazırız.

“2000’DEN ÖNCE YAPILMIŞ OLAN YAPILARIN RİSK TAŞIDIĞINI BİLELİM”

Türkiye bir deprem bölgesi. Binlerce yıldır yaşayan şehirlere sahibiz. Bilim adamları diyorlar ki “Himalayalar’dan başlayarak Alplere doğru giden çizgi üzerinde deprem açısından 5 tane riskli ülke var. Birisi Türkiye.” Son yüzyılda denizlerimizde ve karada meydana gelen 6 ve üzerinde şiddetle yıkıcı diye tarif ettiğimiz deprem sayısı 231. 100 yılda tam 231 tane yıkıcı deprem olmuş. Kadim şehirlerimize yapacağımız tek şey kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşümden başka çare yok. Özellikle 2000’den önce yapılmış olan yapıların risk taşıdığını bilelim. 2000’den önde yapılanlar o günkü yönetmeliğe uygun olarak doğru bir şekilde yapılmış olsa bile 7,5-8 şiddetinde bir depreme dayanmazlar.

"KIRILMAMIŞ 490 CİVARINDA FAY HATTI VAR"

Şu anda Türkiye'de kırılmamış 490 civarında fay hattı var.

İSTANBUL'DA KAÇ BİN KONUTUN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKLİ?

Anadolu Yakası'nda ve Avrupa Yakası'nda Marmara'ya bakan kısımda hasar daha fazla olur şeklinde bir anlayış var. Ancak yapı standartlara uygun değilse denizden uzak olsa da hasar olma ihtimali var. İstanbul'da 600 bin civarında bağımsız birimin bir an önce değişmesi gerekiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.