İlber Ortaylı'dan Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesine yönelik yaptığı eleştiri gündem oldu!

İlber Ortaylı'dan Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesine yönelik yaptığı eleştiri gündem oldu!
Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, katıldığı bir programda Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi ile ilgili ilk kez konuştu.

Ünlü tarihçi ve öğretim üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, usta sanatçı Müjdat Gezen'in Bizim Ev isimli programına katıldı. Ortaylı, Ayasofya'nın 2020 yılında camiye çevrilerek yeniden ibadethane olarak açılması ile ilgili ilk kez konuştu.


Camiye çevrilmesi başta Yunanistan olmak üzere pek çok dini inanca mensup olan ülkelerde tartışma konusu olan ve tepki çeken Ayasofya'da, 2020 yılından önce müze olarak hizmet ediyordu. Ayasofya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı kararla Ayasofya-i Kebir Camii olarak müslüman aleminin ibadetine açılmıştı.

s-cf7ea853d5fcd79481fb35a1aceab8d0453aa5cb.webp

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi ve diğer yandan müze olarak ziyaretçilerinin akını her geçen gün devam ederken, ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan ilk kez Ayasofya ile ilgili yaptığı yorumu gündem oldu.

"Ayasofya namaz kılmak için gudubet bir bina"

Tarihçi İlber Ortaylı, Müjdat Gezen ile yaptığı söyleşide Ayasofya'ya dair yaptığı açıklamasında; "Ayasofya'ya tuvaletler yapalım, Allah cezanı versin senin. Buraya adam girmez, buraya 3 milyon ibadet, 3 milyon turist girmez kardeşim. Sultanahmet'te namaz kılınır, Ayasofya'da kılınır mı? Ayasofya namaz kılmak için gudubet bir bina.. Hiçbir ciddi Müslüman yatıp kalkıp secde edip rükuya varıp 5 vakit namaz kılan adam orada kılmaz, adamın ruhunu karartıyor o yapı zaten." dedi.

s-a853ac56fc297310637099b76ded1c8040daba86.webp

Kabe'nin içine herkes giriyor mu? Ayasofya'nın da gerek yoktu!

Sonrasında Müjdat Gezen, Ortaylı'nın konuşmasına dahil olarak "Zaten 150 metre mesafede en güzeli Sultanahmet Camii var" dedi.

Ortaylı sözlerinin devamında; "Açarsın Blue Mosque, gök önünde şey önünde... Burası sana göre değil. Burası kapatılır. Buranın yıllık kapasitesi 20-30 bin kişidir. Devlet reisleri, ruhaniler, talebeler, bunları etüt edenlerin ne işi var ya? Ayasofya'yı herkes bilecek diye bir şey var mı? Kabe'nin içine herkes giriyor mu bütün Müslümanlar? Etrafında dönüyor." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.