Bozdoğan Kemeri nerede, kim yaptı, neden yapıldı, kaç yılında yapıldı, eski hali nasıldı?

Bozdoğan Kemeri nerede, kim yaptı, neden yapıldı, kaç yılında yapıldı, eski hali nasıldı?
İstanbul Fatih’te bulunan Bozdoğan Kemeri’nin yapılış tarihi, neden yapıldığı, eski hali ve kim tarafından yaptırıldığı merak konusu oluyor.

2024 yılındaki 1 Mayıs İşçi Bayramı yasaklarının en dikkat çekici noktaları arasına girmeyi başaran Bozdoğan Kemeri’nin tarihi, yapılış amacı ve kimin yaptırdığı birçok kişi tarafından araştırılmaya başlandı.

Bozdoğan Kemeri nerede?

1 Mayıs 2024 günü İstanbul’da İşçi Bayramı tedbirleri kapsamında önünde onlarca polisin dizilmesiyle güne damga vuran Bozdoğan Kemeri, Fatih ilçesinin merkezinde yer alıyor. Saraçhane bölgesinde konumlanan kemerler, Fatih’ten Taksim ve Eminönü’ne giden yolların hemen üzerinde yer alıyor. Vefa semti olarak da adlandırılan alanda bulunan kemerlerin tarihi ise oldukça eskiye dayanıyor.

Bozdoğan Kemeri ne zaman, kim tarafından yapıldı?

Diğer adı da Valens Su Kemeri olan Bozdoğan Kemeri, 4. yüzyılın sonlarında inşa edildi. Kemer, dönemin Roma İmparatoru Valens tarafından yaptırıldı.

Bozdoğan Kemeri ne işe yarıyor, eski hali?

Orta Çağ döneminde kentin su ihtiyacını karşılamaya yarayan Bozdoğan Kemeri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahlar tarafından restore ettirildi.

Bozdoğan Kemeri’nin ölçüleri

Bozdoğan Valens Kemeri’nin yerden yüksekliği 28 metre, uzunluğu ise 971 metredir. Kemerin enlemesine genişliğinin ise 3,40 ila 5,60 metre aralığında olduğu bilinir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.