Bilim insanları ortaya koydu: İyi bir gece uykusu yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilim insanları ortaya koydu: İyi bir gece uykusu yaşlanmayı yavaşlatabilir
ABD'de 6.000'den fazla kişinin uyku alışkanlıklarını izleyen araştırmacılar, tutarlı bir uyku düzenine bağlı kalmayanların biyolojik yaşının daha yaşlı olduğunu buldu.

Bilim insanları artık iyi bir gece uykusu çekmenin sizi sadece güzelleştirmeyeceğini, aynı zamanda yaşlanma karşıtı etkileri de olduğunu söylüyor.

ABD'de 6.000'den fazla kişinin uyku alışkanlıklarını izleyen araştırmacılar, tutarlı bir uyku düzenine bağlı kalanların biyolojik olarak daha genç olduğunu iddia ediyor.

Ekip, vücudun iç saatindeki bozulmaların vücut hücrelerinde yaşlanmayı ve yaşa bağlı hastalıkların başlangıcını hızlandırabileceğini öne sürdü.

Ancak uykunun biyolojik yaşlanmayı nasıl etkilediği henüz bilinmiyor.

Araştırmacılar, yatma ve uyanma saatlerini sık sık değiştirenlerin biyolojik yaşlarını artıran 'birincil mekanizma' olabileceğini, yani sirkadiyen ritimlerini (iç vücut saatlerini) bozduğunu ileri sürdü.

Ancak çalışmanın gözlemsel olması nedeniyle bulgularını ve nedenini daha fazla araştırmaları gerektiğini belirttiler. Kaliteli uyku almakta zorlananlar zaten sağlıksız olabilir ve bu da biyolojik yaşlarının artmasına neden olabilir.

Ekip, çalışmalarının uyku alışkanlıklarındaki değişiklikleri biyolojik yaşlanmayla ilişkilendiren ilk çalışma olduğunu söyledi.

İlgili Haberler

Kaynak:Mustafa Dolu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.