Geceleri ağzınızı bantlamak gerçekten uykunuzu iyileştirebilir mi?

Geceleri ağzınızı bantlamak gerçekten uykunuzu iyileştirebilir mi?
TikTok kullanıcıları internette ağız bantlamanın faydalarından övgüyle söz ediyor.

Uyurken ağzınızı bantlamak kadar basit (tuhaf da olsa) bir şey, ağız kokusundan horlamaya kadar çok sayıda yaygın sağlık sorununu gerçekten çözebilir mi?

Aslında, yeni viral sağlık çılgınlığıyla ilgili sosyal medya platformu TikTok'ta dolaşan iddialar burada bitmiyor: ağız bantlamanın gıdıyı ortadan kaldırmaya, sarkan çene hatlarını canlandırmaya ve hatta daha hızlı koşmanıza yardımcı olduğu söyleniyor.

Yaz boyunca TikTokker'lar, bantın dikey olarak veya ağza çapraz olarak yapıştırılmasını içeren ağız bantlamanın faydalarını anlatan videolar yayınlıyor ve 25 milyondan fazla görüntüleme çekiyor.

Geçen hafta TV sunucusu Julia Bradbury , Manchester City'nin forvet oyuncusu Erling Haaland gibi bunu denediğini açıkladı .

Peki bu yeni çılgınlığın bilimsel bir temeli var mı?

Nitrik oksidin kendisinin sağlık açısından pek çok faydası olduğuna şüphe yoktur. Örneğin, kan damarlarının iç kaslarını gevşeterek kan akışını artırır, bu da kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Uzmanlar, burundan nefes almanın daha fazla nitrik oksidin tutulmasına yardımcı olduğu konusunda hemfikirdir.

Ağız bantlamanın altta yatan tıbbi sorunları olmayan ve sadece 'kötü (nefes alma) alışkanlıkları edinmiş' kişiler için işe yarayabileceğini belirtiliyor ve 'Her zaman ağızdan nefes almanın altında yatan nedeni bulmaya çalışmak ve ilk önce onu tedavi etmek istersiniz. Her şeyi hallettiğinizde dikkate almanız gereken tedavi bu olacaktır.' deniliyor.

Ancak burundan nefes almak genel sağlık ve potansiyel olarak atletik performans açısından daha iyiyse, konu uyku bozukluğu veya horlama olduğunda uzmanlar ağız bantlamanın insanların umduğu çözüm olmadığını söylüyor.

Ve Profesör Leschziner, ağız bantlamanın yanlışlıkla insanların 'uyku apnesi gibi koşulları yalnızca kısmen yönetmesine' yol açabileceğinden endişe duyuyor ve bunun aslında burun tıkanıklığı olan birinin nefes almasını zorlaştırarak 'daha kötü uyku kalitesine' yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Ağız bantlamayı denemeden önce, 'özellikle birisinin önceden solunum sorunları veya uyku apnesi varsa' bir sağlık uzmanına danışınılması tavsiye ediliyor.

İlgili Haberler

Kaynak:Mustafa Dolu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.