Koku kaybının nedeni Covid-19 değilse ne olabilir?

Koku kaybının nedeni Covid-19 değilse ne olabilir?
Koku duyusu kaybı, Kovid'in bir belirtisi olarak bilinse de arkasında başka sebepler de olabilir mi?

Koku duyusu kaybı, Kovid'in bir belirtisi olarak herkesin dikkatini çekti. Bu durum özellikle pandeminin başlangıcında yaygındı; bazı uzmanlar virüsün daha sonraki varyantlarında bu ihtimalin daha düşük olduğunu öne sürüyor.

Ancak beyne koku sinyalleri gönderen sinirlere zarar veren soğuk algınlığı gibi üst solunum yollarındaki herhangi bir virüs veya enfeksiyondan kaynaklanabilir . Ayrıca örneğin kafa travması veya felç sonrası sinir dejenerasyonu veya beyin hasarından da kaynaklanabilir.

Burun soğuk algınlığı nedeniyle tıkandığında kısa süreli anozmi ortaya çıkabilir, ancak uzun vadeli bir neden burun polipleri (burun boşluğu içinde etli büyümeler) veya alerji veya sigara içmeye bağlı kronik burun tıkanıklığı olabilir.

Kalıcı bir koku kaybı, bir pratisyen hekime görünmeye ve muhtemelen polip araştırması için bir kulak, burun ve boğaz (KBB) doktoruna sevk edilmeye değer olacaktır. Bulunursa cerrahi olarak veya spreylerle tedavi edilebilirler.

Durum ciddidir, çünkü sizi gaz veya ateş gibi tehlikeli şeylerin kokusunu alamama riskiyle karşı karşıya bırakabilir ve yeme içme zevkini de elinden aldığı için buna katlanmak oldukça perişan olabilir.

Koku eğitim kitlerine devam etmeye değer; bunlar her gün yaklaşık 20 saniye boyunca aynı kokuları aktif olarak koklamayı içerir.

Kaynak:Mustafa Dolu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.