41 kere maşallah: Nikola Jokic

NBA tarihine adını altın harflerle yazdıran adamın hikayesi bu. Tarih yaprakları 26 Haziran 2014’ü gösteriyordu. Denver Nuggets kötü geçen bir NBA sezonunun ardından yeniden yapılanmaya gidecekti. O tarihlerde takımın yıldızı olan Carmelo Anthony takımdan ayrılınca yeniden yapılanmanın fişeği çoktan yakılmıştı. Nuggets kendisini NBA tarihinde ilk defa şampiyon yapacak olan adamı 41’nci sıradan seçiyordu. Yayıncı kuruluş 41’nci sıra seçimini önemsemeyip reklamlara gitmişti. Taco Bell reklamları dönerken 41’nci sıra seçimini alt banttan öğreniyorduk. Yayıncı kuruluşun reklama tercih ettiği kişi Nikola Jokiç’ten başkası değildi. 26 Haziran 2014 JOKER çağının başlangıcı oluyordu.

Rakım yüzünden deplasmana giden takımların son çeyrekte nefes almakta zorlandığı Denver, NBA’de çok da pazarı olan bir organizasyon değildi. Bugüne kadar ne bir şampiyonlukları ne de konferans finalleri bulunuyordu. Bırakın şampiyonluğu tarihinde bir tane bile MVP çıkaramamıştı. Draft ettikleri çaylaklar dört sezonlarını doldurduktan sonra Los Angeles, New York gibi basketbol pazarlarını olan şehirlere gidiyorlardı. Bunların son temsilcisi de Carmelo Anthony oluyordu. Kötü giden bir sezonun ardından Carmelo takımdan ayrılmaya çoktan karar vermişti bile.

06bc48d5-a53e-4a8d-aa33-1adb25fcd5a3.jpg

41’e kadar kimse seçmedi

Yeniden yapılanmanın fişeğini çakan Nuggets için 2014 NBA draftları çok önem taşıyordu. O yıl Andrew Wiggins birinci, Jabari Parker ikinci Joel Embid ise üçüncü sıradan NBA’ye giriş yapıyordu. Denver Nuggets’in ilk tur seçimi 11’nci sıradaydı. Onlar kurtuluşu Doug McDermott’ta görmüş olacaklar ki ilk seçimleri o oluyordu. İkinci seçimi de 16’ncı sıradan Yusuf Nurkiç oluyordu Denver’in.. Ancak ne McDermott ne de Nurkiç onları kurtaracak isim değildi. Onlar ancak 41’nci sıradan seçilecek adamın getir götürünü yapabilirlerdi.

5c3e7abb-cc3b-4656-9ce4-d6868e536959.jpg

Taco reklamlarından öğrendik!

Fenerbahçe’nin efsanelerinden Bogdan Bogdanoviç’in 27Nci sıradan seçildiği o yılki draftta kimse 41’nci sıradaki adamı fark edememişti. Bütün takımların es geçtiği o adam için artık seçilme zamanı gelmişti. Kim bilebilirdi ki kurtuluşu McDermott’ta arayan Denver’i 41’nci sıra seçimi kurtaracaktı… Kırkıncı sıra seçiminden sonra yayıncı kuruluş reklamlara gitmişti. Kimsenin umurunda değildi bir sonraki seçim. Draftları takip edenler 41’nci sıra seçimindi taco reklamları döndüğü sırada öğreniyordu. Denver Nikola Jokiç’i seçmişti.

e844fc53-e22c-4a65-af2e-41de9a3372cf.jpg

Küçücük bir evde doğdu

Jokić, Sırbistan'ın kuzeyindeki Sombor şehrinde 19 Şubat 1995 tarihinde doğdu. İki erkek kardeşi, ebeveynleri ve büyükannesiyle birlikte iki yatak odalı, sıkışık bir apartman dairesinde büyüdü. Babası ziraat mühendisiydi. Jokiç, kendisinden on yaş büyük iki ağabeyiyle birlikte basketbol oynayarak, hayatının erken dönemlerinde basketbol sevgisini geliştirdi. Kardeşlerinden en büyüğü olan Strahinja, Avrupa'da basketbol oynadı ve ikinci büyük erkek kardeşi Nemanja, Detroit Mercy Üniversitesi'nde kolej basketbolu oynadı. Ağabeyleri aynı zamanda eski NBA oyuncusu Darko Miličić'in arkadaşıdır. Jokić ayrıca çocukken at yarışlarını severdi ve amatör olarak yarıştı. Bu tutkusu bugün hala devam etmektedir.

fae5407d-e1e5-43a0-812c-fb7fc844820b.jpg

Bir yıl sonra geldi

Basketbol kariyerine Vojvodina Srbijagas kulübünün genç takımında adım attı. Dominant performansı ile Mega Vizura takımının ilgisini çekti ve 2012 yılında profesyonel basketbol kariyerine adım attı. Sezonun uzun kısmını genç takım ile geçiren Nikola Jokic, A takımı ile Sırbistan Ligi'nde de oynama şansı buldu. Bir yıl sonra takımda daha fazla zaman ve sorumluluk alan Nikola Jokic, o senenin sonunda 2014 NBA Draft'ına katıldı ve Denver Nuggets tarafından 41'inci sırada seçildi. Ancak bir yıl daha Mega Vizura takımında forma giymeye devam etti ve NBA kariyerine 2015 - 2016 sezonunda adım attı.

Gözümüzün önünde star oldu

İlk sezonunda 80 maçın 55’inde ilk beşte sahaya çıkıyordu. O Yıl ki çaylak oylamasında Jokiç üçüncü sırada yer alıyordu. Gerçek çok yönlülüğünü 2016 - 2017 sezonunda gösteren Nikola Jokic, pek çok NBA koçunun sahip olmak istediği pivot olarak gösterilmeye başladı. İlk triple-double performansını 3 Şubat 2017 tarihinde Milwaukee Bucks'a karşı oynadığı maçta, 20 sayı, 13 ribound ve 11 asist ile yaptı. Ve ardından triple-double performanslar ardı ardına gelmeye başladı ve yaptığından çok daha fazlasını bir veya ikişer istatistiki rakam eksikleri ile kaçırmaya devam etti. Nikola Jokic deneyim kazandıkça Denver Nuggets'ı bir oyun kurucu gibi yönetmeye ve yönlendirmeye alıştı ve bu da ona 2018 sezonu başlamadan Denver Nuggets ile beş yıllık 148 milyon dolar değerindeki kontratı getirdi. Muhteşem geçen 2018 - 2019 sezonunda hem ilk kez All-Star seçilmeyi hem de NBA En İyi Takımı'nda yer bulmayı başardı. 20.1 sayı, 10.8 ribaunt ve 7.3 asist ortalamaları ile sezonu tamamlayan Nikola Jokic, sahaların en dikkatle takip edilen isimlerinden bir tanesi oldu. All-Star seçilme başarısını 2020 All-Star'ında da yer alarak devam ettiren Nikola Jokic, çok yönlü oyunu ve karşı takımı savunma ikilemine sokan üçlük yeteneği ile neredeyse oynadığı her maça damgasını vurmayı başarıyor.

Önce MVP sonra şampiyonluk

2020-2021 sezonuna girdiğimizde Jokiç’e ‘Joker’ lakabı takılmıştı. O yıl çok iyi performans sergileyen Jokiç art arda rekorlar kırıyordu. Denver Nuggets hem çok iyi bir pivota hem de çok iyi bir oyun kurucuya sahipti. Bunların ikisi de aynı kişiydi. Jokiç triple double ortalamasına ulaşmıştı o sene. Bunun ödülünü de sezonun MVP’si olarak taçlandırıyordu. Konferans finallerinin ötesine gidemeden sezonu kapatıyordu Joker. 2021-2022 sezonuna girdiğimizde de herkesin merak ettiği Joker istatistik olarak ne yapacağıydı. Muhteşem bir sezona imza atan Jokiç o seneyi de MVP olarak kapatıyordu. Takımı ise yine finalleri göremeden eleniyordu. 2022-2023 sezonuna girerken taraflı tarafsız herkes Bucks veya Celtics’i favori olarak görüyordu. Favoriler arasında ilk beşe ancak giriyordu Nuggets. Önce Bucks’un ardından da Celtisc’in elenmesi bu kutlu yolda Joker’in önünü açıyordu. Bu sırada Nuggets de Joker önderliğinde finallere kadar yükseliyordu. Bucks ve Celtics’i eleyerek finallere yükselen Miami taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanmıştı. Ancak Jokiç karşısında şansları yoktu. Final serisinde 30 sayı 12 ribaund 8 asist ortalaması yakalayan Joker hem finaller MVP’si hem de NBA şampiyonluğunu yakaladı. Tarihinde ilk defa NBA şampiyonluğu yakalayan Nuggets şimdiden Nikola Jokiç’in heykeli için hazırlıklara başlasa iyi olur.

962cd5f6-0da0-4539-8cf3-608cb870b472.jpg

ce591225-8fa9-4e22-b7d8-61f7fc664d3d.jpg

b97b9c6f-d464-4855-a25a-71f93f5d2a8f.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ercan Öztürk Arşivi