Çiğdem Günal: Futbolda ‘kadın’ algısı yıkıldı

Çiğdem Günal: Futbolda ‘kadın’ algısı yıkıldı
Tivibuspor’un güzel sunucusu Çiğdem Günal, DAMGA’nın konuğu oldu. Hafta içi sunduğu Her Gün Spor’dan çok da bilinmeyen özel hayatına kadar birçok konuda açıklamada bulundu. Günal, futbol ve kadınları bir arada düşünmeyen bir kesimin olduğunu ancak bu algının yıkıldığını ifade ederek başarılı isimlerin daha da artacağına inandığını söyledi.

Ulusal bazda yayın yapan spor kanallarından biri olan Tivibuspor’da hafta içi programlarının yanı sıra ana haber bültenleri de sunan Çiğdem Günal, adını her geçen gün daha da fazla kişiye duyurmayı başarıyor. Yaptığı röportajlar, ağırladığı konuklar ve yükselttiği grafiğiyle birlikte kadınların futboldaki temsilcilerinden biri haline geldi. Bugünkü konuğumuz kendisi ve keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. İyi okumalar dileriz.

İktisat üzerine aldığın eğitimden sonra neden medyaya yöneldin?
İktisat eğitimi aldım ve buna paralel olarak bir süre bankacılık yaptım. Hep aklımın bir köşesinde bir gün spikerlik vardı ama hep hayal gibi geliyordu. Çok çalıştım, hiç yılmadım ve hayallerime kavuştum.

Futbol medyasında özellikle son dönemde çok fazla kadın görev alıyor. Artışın sebepleri sence ne?
Burcu Esmersoy ile birlikte birçok kişinin dikkatini çekti aslında bu meslek. Hep uzaktan bakılan ama ulaşılamazmış gibi görünen yanları da vardı tabii ki. Ama her sektörde olduğu gibi, kadınlar bu alanda da oldukça başarılı bence. Sayının daha da artmasını temenni ediyorum.

Futbol üzerine yayınlar yapıyor, röportajlar gerçekleştiriyorsun. Hayatında futbol nerede? Sadece ekranda kaldığın sürece mi var yoksa bir aidiyet besliyor ve ilgileniyor musun?
Futbol hayatımın %90’ını kaplıyor desem yanlış olmaz. Hafta sonları çalışmadığım günler fakat o günlerim de maçları takip etmekle geçiyor. Tatiller de dahil tabii ki buna.

Bu meslekte kadın olmanın getirdiği zorlukları neler? Yaşadın mı hiç?
Her şeyden önce bir önyargı var kadınlara karşı. Futbol ve kadın ikilisini bir arada düşünemeyen bir kesim var hala maalesef. Ama başarılı kadınları gördükçe bu algının yıkılmaya başladığını görüyoruz. Ben bir zorluk yaşamadım. Ekip arkadaşlarım hep destek verdi. Olumsuzluk yaşanmaması adına el birliği ile çalışıyoruz. Fazlasıyla emek verdim işimi hakkıyla yapabilmek adına.

Yayın günlerinde neler yapıyorsun? Yayına nasıl hazırlanıyorsun?
Öncelikle gündeme fazlasıyla hakim olmaya çalışıyorum. Hatta her akşam yatmadan önce 1 saat gündeme bakarım neler olmuş neler değişmiş diye. Sabah da uyanır uyanmaz o günkü konuğuma göre programın akışı için planlamalar yaparım kafamda. Kanala gittikten sonra saç makyaj hazırlıklarının ardından editör arkadaşımla birlikte bir plan oluşturup yayın malzemelerini hazırlarız. Gerekli görselleri, haberleri organize ederiz ve yayın başlar.

Programa başlamadan önce uğurun var mı?
Uğurum yok. Sadece eksik bilgim olmasın diye çok dikkat ederim.

Futbol dışında hangi spor dalları ile ilgileniyorsun?
Futbol izlemek dışında kendim spor yapıyorum. Hafta içi 3 gün. Hafta sonları da tenis oynuyorum.

Güzelliğin ile hem ekranda hem de sosyal medyada ilgi odağısın. Formunu neye borçlusun?
Sporumu aksatmamaya özen gösteriyorum. Tatillerde bile sürekli online spor eğitmenim Özlem Süel ile birlikte antrenman yapıyoruz. Tabii beslenmeme de ayrı özen gösteriyorum. Arada ayarı kaçırıyorum fakat sonrasında hemen disipline edebiliyorum kendimi.

Birçok kişi bilmiyor belki ama evlisin. Eşinle nasıl tanıştın?
Üniversiteden mezun olur olmaz kabin memuru olarak çalışmaya başladım. Eşimle de ilk uçuşumda uçakta tanıştım. O kokpitteydi. Uçağın kapısını kapatamamıştım ve o yardım etmişti. Hala hatırlayıp güleriz.

İlişkideki Çiğdem nasıl? Romantikliği eşinden mi bekler yoksa bu konuda cömert midir?
Romantiklik bana çok uzak ve mümkünse olmasın. İlişkide en önemli şey gerçeklik. Ne istediğini bilmek ve denge. Ama kabul edeyim çok zorum.

Sen de eşin de önemli yerlerde çalışıyorsunuz. Rahat görüşme imkanınız oluyor mu?
Bir hayli zor fakat onun dengesini oluşturduk diyebilirim.

Gelecek için kariyerinde yapmak istediklerin neler?
Belki bu alanda kariyerime geç başladım fakat çok sağlam adımlarla ilerlediğimi düşünüyorum. Dolayısıyla işimi en iyi şekilde yapmak beni mutlu ediyor. Hayat sürprizlerle dolu ve sürekli farklı fırsat ve yeniliklerle karşılaşabiliyorsunuz.

Ekrandaki Çiğdem’i biliyoruz. Peki ama gündelik yaşamında ve özünde nasıl biri?
Günlük hayatımda çoğunlukla evde olmayı seviyorum. Hafta sonu maç keyfi ve uzun süren kahvaltılar kendimi en mutlu hissettiğim zamanlar diyebilirim. Onun dışında seyahat etmeyi çok seviyorum. Farklı ülkelere gitmek, değişik kültürleri tanımak benim için olmazsa olmaz.

ÇİĞDEM GÜNAL
 

En çok keyif aldığın lig hangisi?
Belki yadırganacak ama Süper Lig.

Avrupa’da hangi takımı tutuyorsun?
Tam bir Pep Guardiola hayranıyım. Manchester City.

En beğendiğin futbolcu?
Son zamanlarda izlemekten en keyif aldığım yetenek Arda Güler. Hem yeteneğiyle hem de karakteriyle çok güzel bir örnek.

Şampiyonlar Ligi’ni hangi kulüp kazanır?
Manchester City

Süper Lig’de zafer kimin olur?
Pas hakkımı kullanıyorum (Gülerek).

Dizi, film izliyor musun? En son ne izledin?
Zaman buldukça izlemeye çalışıyorum. Ama daha çok belgesel ve başarı hikayeleri ilgimi çekiyor. En son Luis Figo belgeselini izledim.

Sevdiğin şarkıcılar ve şarkılar…
Coldplay-Clocks

Yemekle aran nasıl? Marifetli misin yoksa idare edebilecek kadar mı?
Çok marifetliyim diyemem ama et yemeklerini güzel yaptığımı söylüyorlar. Bir de güzel peynir tabağı hazırlarım. Görselliğe önem veririm. Yemek güzel olmasa bile süslerim yani.

Katar’da da bir yaşantın var. Oraya zaman zaman gidiyorsun. Gelecek ay Dünya Kupası başlayacak. Biz maalesef yokuz. Sence nasıl bir turnuva olur ve kupayı hangi ülke kaldırır?
Katar ilk kez bir Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ve bunun için de hummalı bir hazırlık var. Her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülüyor. Statlardaki klima sistemleri de bir başka ilgi çekici ayrıntı. Eminim ki çok görkemli bir açılış olacak. Ben de fırsat bulabilirsem maçlardan bazılarına gitmek istiyorum. Kupayı Brezilya ya da Arjantin kazanır diyorum.

Ödül üstüne ödül alıyorsun. Sana nasıl bir duygu yaşatıyor? Son olarak da Altın Kelebek’te sunduğun programla adaysın. Başarının sırrı nedir?
2022 benim için çok güzel ve başarılı geçti. Birçok özel röportaj gerçekleştirdim ve ödüller de peşpeşe geldi. İşim konusunda çok titizim ve her ayrıntıya fazlasıyla özen gösteriyorum. Koşarak gittiğiniz sevdiğiniz bir işiniz varsa çok şanslısınız demektir.

çiğdem günal
 

Çiğdem Günal kimdir?

Tivibu Spor'un başarılı sunucuları arasında yer alan Çiğdem Günal 19 Temmuz 1987 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Ortaokul eğitimini Aydoğdubey İlköğretim ve Ortaöğretim Okulu'nun ardından Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi'nde tamamladı. Üniversite eğitimi için İstanbul'un yolunu tuttu ve Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitede İnsan Kaynakları Yönetimi üzerine yüksek lisansını tamamladı. Dialog Anlatım ve İletişim Merkezi'nde spikerlik ve diksiyon dersleri aldı. Kurumsal bankacılık alanında çalıştıktan sonra gönül verdiği spikerlik ve sunuculuk mesleğini yapabilmek adına eğitim aldı ve tüm derslerini tamamladı. Birçok spiker ve sunucu gibi Beşiktaş'ın resmi televizyon kanalı BJK TV'de mesleğe adım attı. Burada programlar sundu. Bir senelik kariyerinin ardından Türkiye'den ayrıldı ve Katar'a yerleşti. 3 sene boyunca burada yaşadı ve kariyerine ara verdi. 2020 yılında Türkiye'ye geri dönerek Tivibu Spor kadrosuna katıldı. Hafta içi yayınlanan spor bültenlerinde haberleri aktardı ve Her Gün Spor programında izleyicilerle gündemi paylaştı. Birçok konukla da ortak yayın yaptı. Şu anda Tivibu Spor'da Haberler, Ana Haber ve Her Gün Spor isimli programların sunumunda yer almaktadır.

Çiğdem Günal'ın kazandığı ödüller

  • Altın Melek Ödülleri: Yılın En İyi Kadın Spor Programı Sunucusu
  • Uluslararası Kristal Elma Ödülleri: Yılın En İyi Spor Programı
  • Uluslararası İş İnsanları Zirvesi: En İyi Çıkış Yapan Spor Programı
  • The Best of Time Ödülleri: Yılın En İyi Kadın Spikeri
  • Uluslararası Zirve Ödülleri: Yılın En İyi Spor Röportajı
  • Altın Marka Ödülleri Yılın En İyi Kadın Spor Sunucusu
  • 2. Uluslararası Elmas Ödülleri Yılın En Başarılı Kadın Spikeri
  • Moon Life Yılın En İyi Kadın Spor Spikeri
  • Altın Melek Ödülleri Yılın En İyi Spor Programı Sunucusu

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.