İspanya'da yeni dinozor keşfedildi !

Dinozorlar, milyonlarca yıl önce yaşamış ve dünyayı yöneten inanılmaz yaratıklardı hepimizin bildiği üzere. Paleontologlar, bu canlıların kayıp dünyasını incelemek için fosil kalıntılarını inceleyerek yeni türler belirlemeye çalışıyor. Ve şimdi bizde size yeni bir spinozor türü olan Protathlitis cinctorrensis'i hakkında bilgi vereceğiz. Spinosaurus, iki ayak üzerinde yürüyen büyük etobur dinozorlardı. Bu gruptaki dinozorlar balık yiyebilir ve suya yakın yerlerde yaşayabilirler. Ancak yüzebilecekleri kesin olarak bilinmiyor. Spinozorların Avrupa'da ortaya çıktığı ve daha sonra Afrika ve Asya'ya yayıldığı düşünülmektedir.

Paleontologlar iki yeni dinozor türü keşfettiler ve bir dizi fosilin parçaları, tüm zamanların en büyük canlılarından biri olarak kabul edilen bir dinozora ait. Güney Arjantin'in Patagonya bölgesinde bulunan uzun boyunlu otçul dev dinozor türü, 50 ton ağırlığında ve 30 metre uzunluğunda, yaklaşık mavi balina büyüklüğündeydi. Bu dinozor türünün kemikleri o kadar büyüktür ki, onları laboratuvara taşıyan minibüsü devirmişler ve bilim adamları dinozora, kalıntıları bir araba kazasında yuvarlandığı için "kafası karışmış" anlamına gelen "Chucarosaurus Diripieda" adını vermişlerdir. Dinozor, Geç Kretase döneminde 100,5 ila 66 milyon yıl önce yaşadı. Perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre, dinozorun devasa boyutuna kıyasla "nispeten ince ön ve arka ayakları" var. Perşembe günü yayınlanan çalışma, İspanya'da bulunan bireysel fosilleri de tanımladı. Bu fosil parçaları, yeni bir spinosaurus-dinozor türü olasılığına ışık tutuyor.

Protathlitis cinctorrensis nasıl keşfedildi?

Protathlitis cinctorrensis bakterisinin fosilleri, 2011 yılında İspanya'nın doğusundaki Arcillas de Morella Formasyonu'nda bulundu. Bu oluşum erken Kretase dönemine (yaklaşık 127-126 milyon yıl önce) aittir. Bulunan fosiller arasında bir sağ çene, bir diş ve beş kuyruk omuru vardı. Bilim adamları, bu kalıntılara dayanarak dinozorun 10-11 metre uzunluğunda olduğuna inanıyor. Bilinen diğer Spinosaurus örnekleriyle karşılaştıran araştırmacılar, fosillerin Spinosaurus'un hem yeni bir türünü hem de yeni bir cinsini temsil ettiği sonucuna vardılar. Protathlitis cinctorrensis adını Yunanca "şampiyon" kelimesinden ve fosillerin bulunduğu Cinctorres kasabasından alır. 2021'de Avrupa Ligi'ni kazanan Villarreal C.F. de bu tür için. Bir futbol kulübü de anılır.

Protathlitis cinctorrensis'in keşfi, İspanya'da bir spinosauridin ilk kanıtı olan diş fosillerinden bu yana en önemli keşif olarak kabul ediliyor. Keşif ayrıca spinozorların kökeni ve çeşitliliği hakkında yeni bilgiler sağlıyor. Araştırma sonuçları Scientific Reports dergisinde yayınlandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Pınar Arşivi