128 milyar dolar nerede? olduğunu açıklıyorum!..

Son günlerde ülkemizin bir numaralı gündemi olan ve kayıp olduğu söylenen 128 milyar doların nerede olduğunu konusu benim de dikkatimi çekti ve bir araştırma yaptım. Bir bankaya uğrayıp hesabımdan para çektiğimizde ya da yatırdığımız da bize bir fişli imzalatıp para hareketlerimi kayıt altına alan bankacılık sistemimiz, nasıl oluyor da ülkemizin bir yıllık bütçesinin tutarı kadar olan bunca milyar doların hesabını nasıl yapamıyor ki?

Gerçi İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, "Bu hesap Merkez Bankasının hesabında bellidir. Bilançoya bakınca şıp diye anlaşılır ama bunu ilgililerin açıklaması lazım" demişti.

Muhalefet, “128 milyar dolar nerede?” diye bağırıp, çağırıyor. Demeçler veriyor, Televizyon programları yapıyor. Gazeteciler yazıyor çiziyor. Pankartlar asılıyor. Savcıların kimisi, “Suç yoktur” diyor. Valiler, “Toplayın” diyor. Güvenlik görevlilerimizi işi gücü bırakmış, “128 milyar dolar nerede?” yazılı pankartı indirmek ve asanlarla ilgili işlem yapmak telaşında. Kimisi Ramazan ayı nedeniyle sahurda 128 için mani düzenleyen davulcunun peşinde.

Bir hengama, bir telaş peşinde. Polis almak ve toplamak peşinde pankartçılar vermemek peşinde. Bazıları pankartlara balon bağlayıp uçuruyor, kimisi tam polis ve itfaiye erlere pankartı almak üzereyken hemen içeri alıyor. Bir başkası, “Balkon benim değil mi, ister çamaşır asarım, ister pankart size ne “ diyor.

Bunca telaş ve kargaşa yasaklar, cezalar varken gazetecilik sorumluluğum gereği, “Bu konu nedir ne değildir” diyerek başladım sorup soruşturmaya ve buldum.

128 milyar doların yeri belli

Cumhurbaşkanımız, doların pandemiye, aşıya ve bu dönemde gıda giderlerine harcandığını, paranın bir yere gitmediğini belirtmiş.

AK Parti Ekonomiden sorumlu Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli yaptığı açıklamada;

36 Milyar Doları ile altın ithal edildiğini ve bu altınların Cumhuriyet altını, bilezik ve benzeri yatırım aracı olarak halkımızın evinde, yastık altında yorgan arasında,

75 Milyar doları ülkemizdeki çeşitli bankalardaki vatandaşın hesabında,

43 Milyar dolarla özel sektör yurt dışına olan borcunu ödemiş,

12 milyar doları yabancı portföy yatırımcı satın alarak yurt dışına çıkarmış.

Canıkli’nin açıkladığı rakamları topladığımızda harcanan paranın 128 milyar dolar değil 166 milyar dolar olduğu anlaşılıyor. Hatta bir başka açıklamasında 30 milyar doların cari açığı kapatmak için kullanıldığı açıklamasına bakınca o zaman miktarın 196 milyar dolara çıktığı açıkça görülüyor.

AKP Grup Başkan Vekillerinden Bülent Turan,  2002 de döviz rezervimiz 26 milyardı. Şimdi 128 milyara dolara çıktığı için başarılarının takdir edilmesi gerektiğini belirterek, “Dün Adnan Menderes’e 12 uçak dolusu altın kaçırdı diyen zihniyet şimdi elinde belge bilgi olmadan bu ithamlarda bulunuyor. CHP Anayasanın incelediği hesaplarda ortaya çıkan 3,5 milyon TL usulsüz harcama olduğu için aldıkları cezaya baksınlar” demiş.

Bir başka AKP Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, 128 Milyar dolar’ın nereye gittiğini 128 milyar TL olarak açıkladı ve , “Bu da soranlara kapak olsun” demiş.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomik Politikaları Kurul üyesi ve Başdanışman Yiğit Bulut, bir TV. de, “Türkiye’nin ne zaman 128 milyar doları oldu ki, şimdi bu konu konuşuluyor “ dedi.

Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Şimdiye kadar yapılmış gizli saklı bir işlem yok. Her şey kanunlara ve piyasa kurallarına uygun bir şekilde yapılmış” demiş.

Gazeteci Yılmaz Özdil, 15 Nisan 2021 günkü köşesinde bu konunun tamamını olmasa bile paralarımızın nasıl çar çur edildiğini kalem kalem yazmıştı. Parasal olarak ifade edilmiş olanlara baktığımızda ise durum şöyle;

52 Milyar dolar Suriyelilere, Filistin’e, 2 Milyar $, Şeriatçı Mursi’ye,2 Milyar $ Afrika’daki çeşitli kabile devletlerine 750 milyon $, Sudan ve Somali’ye, 650 Milyon $ Afganistan’a,  50 şer milyon $ Yemen ve Lübnan'a nakti yardım yapılmış.

Bunlar haricinde 170 milyon $ harcanarak Rusya da kubbesi altın varaklı cami yaptırılmış. 100 milyon $  harcanarak Amerika da hamamlı, restoranlı cami yaptırılmış.  30 milyon $ ile sıfır karbon ayak izi özelliği ile Avrupa'nın ilk çevre dostu camisi İngiltere’ye yapılmış.  35 milyon $ dolar harcanarak Asya'nın en büyük camisi 50 bin metrekare olarak Kırgızistan’a yapılmış.  Karada yer kalmamış gibi deniz doldurularak Cibuti’ye cami, minareleri 50 şer metre olan halkımızın çoğunun nerede olduğunu dahi bilmediği, Haiti, Filipin, Somali, Mali ve Kolombiya’ya cami, Tayland ve Etiyopya’ya türbe için toplam 500 milyon $ harcandığı gibi, 100 milyon $ harcayarak Sudan’daki Sevakin adası inşa edilmiş. ABD’nin Oregon Eyaletindeki Kızılderililere 200 bin dolar hibenin yanında 17 Kabile Reisini İstanbul da ağırlanmış. 98 ülkede 100 bin kişiye ramazan kolisi, Kenya, Bangladeş, Çad, Nijer, Somali, Sudan ve Yemen de 300 bin kişiye iftar verilmesi ayrıca son sekiz yılda 175 ülkeye dünya devlerine tur bindirircesine para dağıtıldığını ayan beyan belirtilmiş. Bunların ayni yardımları dışında parasal değeri 68 Milyar 785 milyon 200 bin dolar tutuyor.

Unutmayın son günlerde Merkez Bankası ile Hazine’nin imzaladığı bir protokolden bahsediliyor. Buna göre MB bankanın döviz dolu olan kasanın anahtarının Hazineye teslim edildiğini ve harcananların anahtarı alanlar tarafından açıklanması gerektiği belirtiliyor.

Bu durum da, “Biz bu hale nasıl geldik” demeyen halkımız 5-10 kg.patates, soğan peşindeyken, daha ne anlatılır ki?

Varın sonrasını siz düşünün.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi