Büyükçekmece neden gündemde?

Büyükçekmece neden gündemde?
Seçimlerin ardından İstanbul'un en çok tartışılan ilçesi olan Büyükçekmece'de AK Parti usulsüz seçmen kaydı yapıldığı iddiasıyla seçimin iptalini istedi. Seçim öncesi iki kişinin tutuklandığı Büyükçekmece'de 2014 yılı itibariyle ne kadar seçmen artışı yaşandığını masaya yatıran Damga, ilginç sonuçlara ulaştı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Adalet ve Kalkınma Partisi'nin İstanbul'da 38 ilçede oyların yeniden sayılması için yaptığı başvuruyla ilgili olarak 31 ilçede oyların yeniden sayılması talebini reddetti. 21 ilçede ise 51 sandıkta oyların yeniden sayımına karar verdi. AKParti ayrıca Büyükçekmece'de "usulsüz seçmen kaydı yapıldığı" iddiasıyla seçimin iptalini istedi. Büyükçekmece'de boş arazilere ve boş evlere nüfus kaydı yapıldığı iddialarına dair soruşturma Ocak ayında başlamıştı. AK Parti Büyükçekmece İlçe Başkanlığı'nın konuyla ilgili olarak Ocak ayında Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek şikayetçi olmasıyla 2 kişi tutuklanmıştı.

Polis adres kontrolü yaptı
Bu iddialarla ilgili olarak dün sabah Büyükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından adres taraması başlatıldı. Polis ekipleri seçim öncesi ilçeye adres kaydı yaptırdığı iddia edilen kişilerin belirtilen adreslerde oturup oturmadığını kontrol etti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, "Ortada bir oy yolsuzluğu var, suistimal var, usulsüzlük var" açıklamasında bulunmuştu. Yavuz, Büyükçekmece'de 11 bin 186 kişinin usulsüz bir şekilde seçmen kaydının yapıldığını öne sürdü.

760'ı ilk kez oy kullandı
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak ise seçmen listelerinin açıklanmasının ardından CHP'nin Büyükçekmece'deki listelere itiraz ettiğini, bunun sonucunda 741 kişinin Büyükçekmece'deki seçmen kaydının silindiğini söyledi. Öztrak, "31 Ocak'ta seçmen listeleri kesinleşti. Beyefendiler bu tarihe kadar neredeymiş?" dedi. Öztrak aynı zamanda, "Büyükçekmece'de bir önceki seçimlerde kayıtlı seçmen sayısı 172 bin 351. Mahalli seçimlerde kayıtlı seçmen sayısı 174 bin 773. Seçmen sayısı 2 bin 422 kişi artmış. 760'ı yeni seçmen olan genç seçmenler. Sonuçta burada yeni gelen 2 bin kişi bile yok. Nerede 10 binler, kaydırılanlar, gelenler?" sözlerini sarf etti.

Sahte ve hayali seçmen yok
AK Parti Büyükçekmece İl Başkanlığı, "usulsüz seçmen kaydı" iddiasıyla Büyükçekmece'deki seçimlerin iptali için İl Seçim Kurulu'na başvurdu. İl Seçim Kurulu başvuruyu geçen hafta reddetti. 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerden önce usulsüz seçmen kayıtlarıyla ilgili iddialar ise muhalefet partilerinden geliyordu. Bu iddialar üzerine YSK Başkanı Sadi Güven yerel seçimlerden önce yaptığı açıklamada, "Mükerrer, sahte, hayali seçmen yok" demişti.

2104'te 149 bin seçmen
Çok tartışılan Büyükçekmece'de 2104 yılında yapılan yerel seçimlerden sonra ne kadar oy artışı oldu? Damga'nın derlediği bilgilere göre 2014 Mart ayında yapılan yerel seçimlerde ilçenin toplam oyu 149 bin 671, kullanılan oy 133 bin 130 geçerli oy ise 127 bin 127 olduğu tespit edildi. Yerel seçimlerden sonra yapılan 7 Haziran Genel Seçimleri'nde ise ilçenin toplam oyunun 158 bin 611 olduğu görüldü. 7 Haziran'da Büyükçekmece'de 135 bin 426 vatandaş sandık başına gitti. Seçime yüzde 85 oranında katılım sağlandı.

Yıllara göre artış dengeli
7 Haziran seçimlernin ardından Kasım 2015'te yapılan erken seçimde ilçenin toplam oyu yaklaşık 2 bin artarak 161 bin 699'a çıktı. 1 Kasımda yapılan seçimlerde 141 bin 96 oy kullanılırken, bu oylardan 139 bin 482'si geçerli sayıldı. Kasım 2015 seçimlerinden yaklaşık 3 yıl sonra yapılan 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri'nde ise toplam oy 172 bin 351'e ulaştı. 24 Haziran'da 151 bin 331 vatandaş sandık başına giderken, kullanılan oylardan 149 bin 138'i geçerli sayıldı.


31 Mart'ta 2 bin artış
Çok tartışılan 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'nde ise Büyükçekmece'nin toplam oyu bir önceki seçime göre (24 Haziran) yaklaşık 2 bin 300 kişi arttı. 31 Mart'ta Büyükçekmece'nin toplam oy sayısı 174 bin 661 olarak açıklandı. Seçimde 148 bin 68 oy kullanıldı. Bu oylardan 144 bin 730 oy geçerli sayıldı. Geçerli oyların 72 bin 853'ünü alan CHP'nin adayı Hasan Akgün seçimi kazanırken, AK Parti adayı Mevlüt Uysal 68 bin 671 oy alarak ikinci sırada yer aldı. Bu sonuçların ardından mazbatasını alan Akgün, görevine başladı ve ilk meclis toplantısını da gerçekleştirdi.

Ocak ayında bir kişi tutuklandı
Geçmişte Büyükçekmece Belediyesi'nde zabıta olarak görev yapan, son iki yıldan beri de İlçe Nüfus Müdürlüğü'nde görevli olan M.Ö.S. boş konutlara nüfus kaydı yaptığı iddiasıyla 19 Ocak 2019'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı. AK Parti Büyükçekmece İlçe Başkanlığı, konuyla ilgili olarak ocak ayında Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek şikayetçi olmuştu. Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre tutuklu nüfus memurunun ilçedeki boş dairelere Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında ilk belirlemelere göre 354 kişi kaydettiği iddia edildi. Büyükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan M.Ö.S., işlemlerin ardından sevk edildiği mahkemece "resmi evrakta sahtecilik" yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Operasyonun devamında Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Büyükçekmece'de bir kafenin personel şefi olan O. D. de 12 Şubat tarihinde tanıklarla konuşarak delilleri kararttığı gerekçesiyle tutuklandı. Söz konusu adres beyanlarıyla ilgili Büyükçekmece İlçe Seçim Kurulu da inceleme başlatmıştı.

AK Parti ve CHP listelere itiraz etti
Tutuklamaların ardından Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Başkan Yardımcıları Başak Sancar, Nuraydın Sak, Ömer Kazancı, Mehmet Başaran, Adem Yazır ile nüfus müdürlüğünde görevli zabıta memuru Mehmet Özgür Samanlı, Büyükçekmece'de bir kafenin personel şefi olan Osman Doğan, Ömer Çebi, Talat Üstündağ, Ayhan Ocakbaşı, Macit Başalmaz ve belediye başkanının yeğeni Arif Akgün hakkındaki soruşturma devam ediyor. CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı Hüseyin Gökbulak, "Seçmen listelerine CHP ve AKP de itiraz etmiş ve bu itirazların sonucunda kesinleşen seçmen listesiyle seçime gidilmiştir. Büyükçekmece'de CHP'nin adayı Hasan Akgün kazanmış ve mazbatasını almıştır. İstanbul Büyükşehir Başkanlığını ise Ekrem İmamoğlu kazanmıştır. Ne kadar itiraz ederlerse etsinler, istediği sonuç ortaya çıkmıyor" açıklamasını yaptı.

21 bin seçmen taşındı iddiası

AK Parti Büyükçekmece İlçe Başkanlığı İstanbul İl Seçim Kurulu'na dilekçe vererek ilçede seçimlerin iptal edilmesini istedi. Dilekçede, "Bugün itibari ile ortaya çıkan tahkikat raporu, savcılık tarafından yürütülmekte olan soruşturma dosyası ve geçmişte yaptığımız itirazlar sonucu silinen sahte seçmen kayıtları ve emniyet tarafından tespit olunan diğer usulsüz kayıtlar ile sadece bu kişi tarafından İstanbul içi ve İstanbul dışı 21 bin sahte seçmen nakli ile organize bir şekilde seçim sonuçlarının değiştirildiği, gerçek Büyükçekmece ilçesi seçmeninin iradesine ipotek konularak İlçe Belediye Başkan adayımız Mevlüt Uysal’ın kazanmış olduğu seçimin kaybettirildiği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Binali Yıldırım’ın seçilmesinin engellendiği ortaya çıkmıştır. Tüm bu usulsüzlüklerin soruşturma dosyasından da anlaşılacağı üzere CHP adayları lehine organize edilmesi sebebiyle, taşınan seçmenin de başka bir adaya oy vermeyeceği de tartışmasız olduğuna göre; 21 bin seçmenin Büyükçekmece ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi sonuçlarını CHP adayları lehine değiştireceği de tartışmasızdır" ifadeleri yer aldı. İlçe Başkanlığı'nın talebi reddedildi.

104 boş arsaya kayıt yapıldı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, "usulsüz seçmen" iddialarıyla ilgili olarak, "Büyükçekmece Belediyesi'nde çalışan bir işçi, nüfus müdürlüğünde görevlendirilmiş 28 Mart 2017'de. Bu kişi sahte belge düzenliyor ve birtakım işlemler yapıyor. 353 kişi, suç duyurusunda bulunan kişilerin adedini gösteriyor. Bu kişi 28 Mart'ta giriyor 18 Ocak 2019'a kadar çalışıyor. 17 Ocak'ta iş bitiyor. Bu kişi 7 bin 486 kişinin kaydında şüphe oluşturacak şekilde. Bu belediyedeki ayak. Bunun başka uçları var. 7 bin 282 kişi ya İstanbul'un dışından ya da Büyükçekmece'nin dışından. 100 adet adres değişikliği formunda kişilerin imzası olmadığı anlaşılıyor. Bu kişi, 104 boş arsaya kişi kaydediyor. 36 inşaat, 35 sahte adres, 269 ikamet etmeyen, 31 beyanda bulunmayan, 129 boş daire, inşaatı bitmemiş yerlere kişi yerleştiriyor. Boş arsa, ikamet kaydediliyor. Konut olmayan anaokulunu, TIR garajını ev olarak gösteriyor. Yine konut olmayan TIR garajı da adres olarak gösterilmiş kişiler buraya da kaydedilmiş. 11 bin 186 kişinin ikamet kaydının Büyükçekmece'ye getirildiğini tespit etmiş bulunmaktayız. Şu ana kadar 13 ilçeyi inceledik, elimde 13 ilçeye ait veri var" açıklamasını yaptı.

Bu tarihe kadar neredeydiniz?
CHP Sözcüsü Faik Öztrak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un Büyükçekmece iddialarına, "31 Ocak'ta seçmen listeleri kesinleşti. Beyefendiler bu tarihe kadar neredeymiş? Nüfus müdürlüğü emrine verilen Büyükçekmece'deki işçi kadrosundan bir kişinin yaptığı usulsüzlük 354 seçmeni kapsıyor. Ki bu kişi 2017'de bunu yapmış. Biz CHP olarak seçmen listeleri açıklandıktan sonra Büyükçekmece'de 767 kişiye itiraz etmişiz. Bunun üzerine 741 kişinin Büyükçekmece'deki seçmen kaydı silinmiş arkadaşlar, bu iş bitmiş" şeklinde yanıt verdi. "Bahsini ettikleri yıkılmış bina kentsel dönüşüm sürecinde olan bir bina. Burada yaşayanlar etrafa yerleşmiş" diyen Öztrak, "Seçmen kayıtları orada kalmış. Polis de bunu araştırmış. Olmayan işlerden böyle sonuçlar çıkarılıyor. Kendi partileri seçimlerden önce dünyanın en güvenilir seçim sistemi bizde diye böbürlenip duruyordu. Şimdi milleti yanılttıkları anlaşılıyor. Eğer bu kadar sistemde güvensizlik varsa milleti yanıltan bu yöneticileri hakkında partileri ne yapacaktır merak ediyorum. Bu organize usulsüzlük iddiası saçmadır, YSK bu kumpasın kesinlikle bir parçası olmamalıdır, görevini yerine getirmelidir" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.