CHP'li Muharrem Erkek: Seçmen kaydırılması olduysa sorumlusu İçişleri Bakanı'dır

CHP'li Muharrem Erkek: Seçmen kaydırılması olduysa sorumlusu İçişleri Bakanı'dır
AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul seçimlerinde organize usulsüzlük yapıldığı iddiasını yineledi ve "CHP yaptı demiyorum, onları itham etmiyorum ama bu iş CHP'nin işine yarasın diye yapıldı" diye konuştu. CHP'nin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, AKP'li yetkililerin 'kamu kurumlarını aldatmaya çalıştıkları' gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un İstanbul’da seçimin yenilenmesi için yapılan itirazla ilgili açıklamalarına yanıt verdi.

Quote Message: 25 Mart akşamı sandık seçmen listelerinin son halini partilerimize gönderdi. Oy kullanamayacakların karşısına şerh düşmüş, bunlar kısıtlı olabilir, tutuklu olabilir, her şey olabilir. 1229 ölü seçmenvar deniyor. Deniyor ki sandık kurulu başkanları ve memur üyeler, bunları da biz belirlemiyoruz. Seçim kurulu başkanlarını ve yargıçları da suçlamış oluyorlar. Çok ilginç."

25 Mart akşamı sandık seçmen listelerinin son halini partilerimize gönderdi. Oy kullanamayacakların karşısına şerh düşmüş, bunlar kısıtlı olabilir, tutuklu olabilir, her şey olabilir. 1229 ölü seçmenvar deniyor. Deniyor ki sandık kurulu başkanları ve memur üyeler, bunları da biz belirlemiyoruz. Seçim kurulu başkanlarını ve yargıçları da suçlamış oluyorlar. Çok ilginç."

Quote Message: 26 Şubat-2 Mart arasında, sandık kuruluyla ilgili itirazların başlangıcı. Sandık kurulu başkanı ve üyeleri için siyasi partilerin itiraz hakkı var. Bu süreç ilçe seçim kuruluna, o redderse il seçim kuruluna yapılıyor. ‘Sandık kurulu başkan ve memur üyeler siyasi partilere bildirilmiyor’ diyorlar. Her ilçe seçim kurulunda siyasi partilerin üyeleri var, onlar biliyor kimin üye veya sandık başkanı olduğunu. Seçmen listelerine ve sandık kurullarına takvim süresince başvurmuyorsunuz, seçim sonrası gündeme taşıyorsunuz."

26 Şubat-2 Mart arasında, sandık kuruluyla ilgili itirazların başlangıcı. Sandık kurulu başkanı ve üyeleri için siyasi partilerin itiraz hakkı var. Bu süreç ilçe seçim kuruluna, o redderse il seçim kuruluna yapılıyor. ‘Sandık kurulu başkan ve memur üyeler siyasi partilere bildirilmiyor’ diyorlar. Her ilçe seçim kurulunda siyasi partilerin üyeleri var, onlar biliyor kimin üye veya sandık başkanı olduğunu. Seçmen listelerine ve sandık kurullarına takvim süresince başvurmuyorsunuz, seçim sonrası gündeme taşıyorsunuz."

Yavuz, sandık kurulları ve seçmen listeleriyle ilgili “Bizim kesinlikle fark edemeyeceğimiz, denetleyemeyeceğimiz, seçimden önce, seçim günü fark edemeyeceğimiz bir takım kanunsuz işlemler yapıldı diyoruz. Kesinlikle partilerin denetimine müsait olmayan alanda bir şeyler oldu. En fazla da sandık başkanlarına ilişkin hususu dikkate alarak söylüyorum” demişti.

Erkek, usulsüzlük varsa da seçimlerin yenilenmesi için sonuçları etkileyecek oranda olması gerektiğini söyleyerek Yalova örneğini verdi:

Quote Message: Her seçimde mutlaka maddi hata olur. Düzeltilen maddi hataları dahi belge olarak bugün basına sundular. İstanbul’da tüm geçersiz oyların yeniden sayımı bitti. 6 ilçede de geçerli, geçersiz tüm oylar sayıldı. ‘Geçerli oyların tümü sayılırsa değişim olur’ diyorlar ama olmuyor, 6 ilçede gördük bunu. Bazı ilçelerde sonuç bizim lehimize değişti. Normalde geçersiz oylar sandık başında itiraz yoksa sayılmaz, geçmişte hiç sayılmadı. Bu seçimde o da sayıldı, sonuç ne oldu? 1 Nisan’da olduğu gibi bugün 17 Nisan’da da Sayın Ekrem İmamoğlu kazandı."

Her seçimde mutlaka maddi hata olur. Düzeltilen maddi hataları dahi belge olarak bugün basına sundular. İstanbul’da tüm geçersiz oyların yeniden sayımı bitti. 6 ilçede de geçerli, geçersiz tüm oylar sayıldı. ‘Geçerli oyların tümü sayılırsa değişim olur’ diyorlar ama olmuyor, 6 ilçede gördük bunu. Bazı ilçelerde sonuç bizim lehimize değişti. Normalde geçersiz oylar sandık başında itiraz yoksa sayılmaz, geçmişte hiç sayılmadı. Bu seçimde o da sayıldı, sonuç ne oldu? 1 Nisan’da olduğu gibi bugün 17 Nisan’da da Sayın Ekrem İmamoğlu kazandı."

Quote Message: Yalova’daki seçimi 2014’te CHP’li aday 6 oy farkla kazanmıştı. Ancak 7 kısıtlı vatandaşın oy kullandığı ortaya çıktı. Bu, seçim sonucunu 1 oyla etkileyecek bir durumdu. Bu sebeple seçim yenilendi. Bu seçimde oy farklı 13 binin üzerinde. 14 bin kısıtlının oy kullandığını ispatlamanız gerekir. Sayın Yavuz 2 bin küsur kısıtlının seçmen listesinde olduğunu, onların da oy kullanıp kullanmadığını bilmediklerini söylüyor. ‘YSK araştırsın’ diyorlar. Neden araştırsın?"

Yalova’daki seçimi 2014’te CHP’li aday 6 oy farkla kazanmıştı. Ancak 7 kısıtlı vatandaşın oy kullandığı ortaya çıktı. Bu, seçim sonucunu 1 oyla etkileyecek bir durumdu. Bu sebeple seçim yenilendi. Bu seçimde oy farklı 13 binin üzerinde. 14 bin kısıtlının oy kullandığını ispatlamanız gerekir. Sayın Yavuz 2 bin küsur kısıtlının seçmen listesinde olduğunu, onların da oy kullanıp kullanmadığını bilmediklerini söylüyor. ‘YSK araştırsın’ diyorlar. Neden araştırsın?"

Quote Message: Bir zihinsel engelli, hakkında mahkeme kararı yoksa oy kullanabilir. KHK’lılar mahkeme kararıyla kamu hizmetinden yasaklanmadı ki, nasıl seçme hakkını ellerinden alabilirsiniz? Yaptıkları itiraz başvurusunda bile bu yok. Çok vahim bir durum. YSK, cezaevi seçmen listelerini siyasi partilere vermez. AKP bu listelere nasıl ulaştı? Siyasi partilere sadece kaç adet sandık kurulacağını söyler siyasi partilere. Adalet Bakanlığı da mı bu işin içinde? YSK Başkanı Sadi Güven, kesinlikle mükerrer seçmen yok demişti. Olamaz da, çünkü herkesin bir TC kimlik numarası vardı. Bu numara iki kere işlenmişse bunu sistem hemen görüyor ve birini iptal ediyor."

Bir zihinsel engelli, hakkında mahkeme kararı yoksa oy kullanabilir. KHK’lılar mahkeme kararıyla kamu hizmetinden yasaklanmadı ki, nasıl seçme hakkını ellerinden alabilirsiniz? Yaptıkları itiraz başvurusunda bile bu yok. Çok vahim bir durum. YSK, cezaevi seçmen listelerini siyasi partilere vermez. AKP bu listelere nasıl ulaştı? Siyasi partilere sadece kaç adet sandık kurulacağını söyler siyasi partilere. Adalet Bakanlığı da mı bu işin içinde? YSK Başkanı Sadi Güven, kesinlikle mükerrer seçmen yok demişti. Olamaz da, çünkü herkesin bir TC kimlik numarası vardı. Bu numara iki kere işlenmişse bunu sistem hemen görüyor ve birini iptal ediyor."

"Cumhurbaşkanı'nın da mazbatası iptal edilebilir"

Quote Message: Milyonlarca mühürsüz pusulanın kabul edilmesi için dilekçe veren AKP, şimdi çetelelerde mühür yok diyor. AK Parti açıklamalarına böyle devam ederse Sayın Cumhurbaşkanı’nın mazbatası da iptal edilebilir.

Milyonlarca mühürsüz pusulanın kabul edilmesi için dilekçe veren AKP, şimdi çetelelerde mühür yok diyor. AK Parti açıklamalarına böyle devam ederse Sayın Cumhurbaşkanı’nın mazbatası da iptal edilebilir.

Quote Message: Biz 2014 seçiminde Ankara’da somut delillerle itiraz ettik. Geçersiz oyların niçin geçersiz sayıldığı kayıt altına alınmamış, farklı sonuç tutanakları var, seçmen sayısından fazla oy kullanımı var dedik. Bunların hepsini YSK reddetti. YSK ne diyor? Usulsüzlük varsa dahi yapanlar cezalandırılır. O ceza yargılamasının konusudur. Usulsüzlüğe dayanarak seçim iptal edilemez, yenilenemez diyor.

Biz 2014 seçiminde Ankara’da somut delillerle itiraz ettik. Geçersiz oyların niçin geçersiz sayıldığı kayıt altına alınmamış, farklı sonuç tutanakları var, seçmen sayısından fazla oy kullanımı var dedik. Bunların hepsini YSK reddetti. YSK ne diyor? Usulsüzlük varsa dahi yapanlar cezalandırılır. O ceza yargılamasının konusudur. Usulsüzlüğe dayanarak seçim iptal edilemez, yenilenemez diyor.

Quote Message: Kanunsuzluk varsa, farkın üzerinde bir yanlış oy kullanımı varsa o zaman bakayım diyor. AKP’nin diklekçesinde seçimin yenilenmesini gerektirecek hiçbir somut bilgi, belge, delil yok. İtiraz tabii ki haktır. Ama bir hakkın kötüye kullanımını hukuk sistemi korumaz. Hukukun temel ilkesidir bu. Siz İstanbul’un iradesini bir hakkı kötüye kullanarak sakatlıyorsunuz."

Kanunsuzluk varsa, farkın üzerinde bir yanlış oy kullanımı varsa o zaman bakayım diyor. AKP’nin diklekçesinde seçimin yenilenmesini gerektirecek hiçbir somut bilgi, belge, delil yok. İtiraz tabii ki haktır. Ama bir hakkın kötüye kullanımını hukuk sistemi korumaz. Hukukun temel ilkesidir bu. Siz İstanbul’un iradesini bir hakkı kötüye kullanarak sakatlıyorsunuz."

"Eğer seçmen kaydırılması yapıldıysa sorumlusu İçişleri Bakanı'dır"

Quote Message: Büyükçekmeceyle ilgili bir usulsüzlüğk varsa bu kamu gücüyle yapılabilir. Büyükçekmece nüfus müdürünün çok sıkı bir AK Partili olduğunu, Sayın Erdoğan’ın yakını olduğunu, onun her mitingine gittiğini herkes biliyor. Organize usulsüzlükse açıklayacaksanız, kimler yaptıysa bulunsun.YSK diyor ki ben bununla ilgilenmem. 5 yılda 24 bin 996 kişinin 11 bin 117’si Büyükçekmece’de 18 yaşını dolduran gençler. Kalanları da başka ilçelerden Büyükçekmece’ye taşınan kişiler. Dolayısıyla redde mahkum talepler bunlar. 3 bin oyla kazandığını açıklayanlar, 13 bin 229 oyla seçilen Ekrem İmamoğlu’nu artık tebrik edin. Eğer seçmen kaydırılması yapıldıysa emin olun kendileri yapmıştır. Bizim böyler bir gücümüz yok, kamu gücümüz de yok. Sorumlu İçişleri Bakanı’dır." from Muharrem Erkek CHP Genel Başkan Yardımcısı

Büyükçekmeceyle ilgili bir usulsüzlüğk varsa bu kamu gücüyle yapılabilir. Büyükçekmece nüfus müdürünün çok sıkı bir AK Partili olduğunu, Sayın Erdoğan’ın yakını olduğunu, onun her mitingine gittiğini herkes biliyor. Organize usulsüzlükse açıklayacaksanız, kimler yaptıysa bulunsun.YSK diyor ki ben bununla ilgilenmem. 5 yılda 24 bin 996 kişinin 11 bin 117’si Büyükçekmece’de 18 yaşını dolduran gençler. Kalanları da başka ilçelerden Büyükçekmece’ye taşınan kişiler. Dolayısıyla redde mahkum talepler bunlar. 3 bin oyla kazandığını açıklayanlar, 13 bin 229 oyla seçilen Ekrem İmamoğlu’nu artık tebrik edin. Eğer seçmen kaydırılması yapıldıysa emin olun kendileri yapmıştır. Bizim böyler bir gücümüz yok, kamu gücümüz de yok. Sorumlu İçişleri Bakanı’dır."

Muharrem ErkekCHP Genel Başkan Yardımcısı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.