Olağanüstü seçim itirazı

Olağanüstü seçim itirazı
AK Parti, İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için olağanüstü itiraz dilekçesini YSK'ya sundu. AK Partililerin YSK'ya 3 valiz dolusu belge ile geldiği görüldü. Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali ve yenilenmesi için olağanüstü itirazımızda bulunduk. Dilekçemizi ve eklerini YSK'ya sunduk” dedi

AK Parti'de Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, olağanüstü itiraz dilekçesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sundu. AK Parti, İstanbul seçimlerinin iptali ve yeniden yapılmasını talep etti. AK Parti'nin olağanüstü itiraz dilekçesinin yanı sıra belgeler bulunan 3 bavulun da YSK'ye getirildiği görüldü. İtiraz dilekçesinin yaklaşık 50 sayfadan oluştuğu, bavullarda ise delil klasörlerinin yer aldığı öğrenildi.

Herkes İstanbul'a kilitlendi
Ali İhsan Yavuz başvuru sonrası yaptığı açıklamada, "'Biz buraya 2898 sayılı yasanın, seçim sonuçlarına müessir olaylar ve haller sebebine dayalı olarak İBB seçimlerinin iptali ve yenilenmesine ilişkin olağanüstü itirazda bulunmak üzere geldik. Dilekçemiz ve bütün belgelerini YSK’ya sunduk" ifadelerini kullandı. "Seçim akşamından beri tüm Türkiye İstanbul seçimlerine kilitlenmiş gözüküyor. Peki ne olmuştu?" diye soran Yavuz, "Biliyorsunuz sıcağı sıcağına partiler ve YSK açıklamalarda bulunmuşlardı. Her bir parti, seçimin sonucuna ilişkin bir takım aktarımlarda bulunmuştu. YSK 28 bin farkla CHP’nin lehine seçim bittiğine dair açıklamada bulunmuştu. CHP 29 bin oy ile ifade etmişti. AK Parti de özellikle İstanbul il başkanımız 3 bin 870 oy farkıyla AK Parti’nin seçimleri aldığını dile getirmişti" hatrılatmasında bulundu. 

Yok edilen rakamlar var
Rakamların çelişkili olması üzerine itiraz sürecini başlattıklarını belirten Yavuz, "Hemen bu farkın ve çelişkinin neden olduğunu araştırmaya başladık. Seçim sonuçlarını SAS diye tanımladığımız, sonuç alım sistemi olarak ifade ettiğimiz bir sistem üzerinden Türkiye’de en hızlı şekilde sonuçları elde etmek, elde ederken de lehimize aleyhimize hataları fark etmek üzere sistem kurgulamıştık. Bunun çok daha güçlü yazılımlarla güçlendirildiğini ifade etmiştik. Daha ilk akşamdan başlayarak maddi hataları düzeltmeye çalıştık. Maddi hata sayım sonuç çizelgeleri var. Çizelgelerinden sandık sonuç tutanağına aktarılırken kaydırılan rakamlar var. Birleştirme tutanaklarına girilirken küçültülen ve yok edilen rakamlar var" dedi.

Başka partiye yazmışlar
Bunun dışında geçersiz oyların yeniden sayılmasına ilişkin itiraz ettiklerini dile getiren Yavuz, "Üçüncü talebimizde de tüm oylar yeniden sayılsını istedik. Bir takım usulsüzlüklerin yapıldığını ortaya çıkartıyordu. Bunun üzerine biz üç çalışmayı gerçekleştirdik. Sadece maddi hata düzeltme yoluyla 8-9 binlere varan, başka yere kaydırılan oyların olduğu gördük. Geçersiz oyları gördük ki 6 bin oy başka yerlere kaydırılmış, bizim olması gereken oy AK Parti’nin lehine sandığa giren oy, ya iptal olarak kayda geçmiş ya da başka partilerin hanesine yazılmış" diye konuştu. 

Oyların yüzde 10'u sayıldı
İstanbul'da oyların sadece yüzde 10’unun sayıldığını belirten Yavuz, "Kalanına ilçe seçim kurulları müsaade etmedi. İl seçim kurulu ve YSK’ya geldik. YSK da oyların tamamının sayılmasına müsaade etmedi. Ama ortada bir şüphe var ve gideremedik açıkçası. Daha tüm oyların yüzde 10’u sayılmışken, bu fark 13 bin 900’lere indi. Biz iddia ediyoruz, bunların tamamı sayılsaydı, şüpheleri ortadan kaldıracak adımlar atılsaydı bizim rakamlar gerçekti. Ve lehimize sonuçlanacaktı" ifadelerini kullandı.

Fark 13 bin 900’lere indi
Sandıklarda görev alan 62 bin 560 kişiden 19 bininin kamu görevlisi arasından seçilmediğini ifade eden Ali İhsan Yavuz, "Ben size 300-500 demiyorum ki. 19 bin kadar kişi bu listede görev yapamazların arasından tespit edilmiş. Bunların arasında; KHK ile ihraç edilmiş olanlar var, hiçbir şekilde sandığın başında görev yapamayacak, memur üye olarak görev alamayacak kişiler var. Biz olağanüstü itirazımızı açıkladık. Ayrıntılarını yarın daha geniş teferruatlı şekilde sizlere ve kamuoyu ile paylaşacağız. 16 bin 884 oy AK Parti lehine yazılması gerekirken başka yerlere yazılmış. Bunları kim düzeltiyor? Biz düzeltmiyoruz. Biz tespit ediyoruz, ilçe seçim kurullarına iletiyoruz. Kesinleşen rakam 16 bin 884, başka tarafa yazılmış. Farkı ifade etmek istiyorum 14 binli rakamlardan bahsediyoruz. Aradaki fark 13 bin 900’lere inmeye başladı” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.