2019’dan bugüne Ekrem İmamoğlu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2019 yılından bu yana sürdürdüğü görevinde her siyasetçi gibi doğruları, yanlışları iyi veya “kötü” olarak yorumlanabilecek eylemleriyle, sözleriyle bugün Türkiye'nin en çok konuşulan isimlerinden birisi haline geldi. Elbette İstanbul gibi bir şehrin belediye başkanının çok konuşuluyor olması olağan bir durum ama şöyle bir gözlerinizi kapatıp eski başkanları düşün. Kadir Topbaş, Ali Müfit Gürtuna ve diğerleri... İmamoğlu kadar konuşuldular veya gündem oldular mı? Hayır. O halde İmamoğlu'nun başkanlıkta geçirdiği 3 yılda oldukça “medyatik” bir isim olduğunu söyleyebiliriz. Peki neden? Çünkü salt bir belediye başkanı olmanın ötesinde İmamoğlu'nu, Türkiye'deki genel siyasetteki tartışmalara dahil olurken sık sık gördük. HDP'li belediyelere kayyım atandı, Diyarbakır'a gitti, Mardin'e gitti. Hükümetin hala geçerli olan saat uygulamasını sıklıkla eleştirdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dahil olmak üzere birçok bakanla polemiklere girdi. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. Ve hal böyle olunca da İmamoğlu ister istemez en çok konuşulan isimlerden biri haline geldi. Kimisi deprem için gittiği Elazığ ziyaretinin ardından kayak yapmasını eleştirdi. Kimisi İstanbul kar yağışı nedeniyle felç geçirirken, kendisinin balıkçıya gitmesini. Kimisi ise tüm bunların aksine yılmaz bir şekilde İmamoğlu'nu savundu. Bu manzaranın temel sebebi ise İmamoğlu'nun muhtemel bir cumhurbaşkanı adayı olabileceğiydi... Nihayetinde siyasi anlamda İmamoğlu'nun 3 yılı çok “meşhur” geçirdiğini söyleyebiliriz.

Peki gelelim icraat noktasına. Sahi Ekrem İmamoğlu; medyada tartışılmak, siyasi polemiklerin içinde olmak vs dışında neler yaptı? Bir gazeteci olmaktan öte sade bir vatandaş olarak bu soruyu kendime sorduğumda aklıma gelen ilk şey; İstanbul'daki üniversite öğrencilerine burs vermesiydi. Bu İBB tarihinde bir ilkti. Binlerce öğrenciye burs verdi. Yine İBB tarihinde hiç olmadığı şekilde öğrenci yurtları inşa etti, öğrenci yurtları tesis etti. Öğrencilerin ulaşım ücretlerini düşürdü. Bir nevi Ekrem İmamoğlu, gençlerin gönlünü kazanmayı başardı. Bedava süt dağıtacağını vaat etmişti, gerçekleştirdi. Halihazırda İstanbul'da her gün 130 bin çocuğa Halk Süt eliyle ücretsiz süt dağıtılıyor. Bu insana hizmet odaklı eylemlerinden en önemlisi de anneler için çıkardığı yine ücretsiz ulaşım imkanı veren Anne Kart uygulamasıydı ki bu da çok dillendirilmese de toplum tarafından İmamoğlu'nun beğenilen hizmetleri arasında gösteriliyor.

İyi ya bunlar hep işin “insani” boyutu. Teknik anlamda neler yaptı? Haliç'i temizledi. Haliç'in o alışık olduğumuz kirli ve çirkin görüntüsü ortadan silindi. Kadıköy'ün yıllarca belası haline gelen Kurbağalıdere'deki pislik ortadan kaldırıldı. Esenler Otogarı silbaştan yepyeni bir hale getirildi. Adalar'da bildiğimiz atlı beygirler tarih oldu yerine elektrikli araçlar geldi. Haliç Tershanesi yeniden işletilmeye başladı. Veee en önemlisi de metro çalışmaları oldu. İBB’nin yeni dönemde raylı sistemleri odağına alması ve raylı sistemleri toplu taşımanın omurgası haline getirme hedefiyle başlayan çalışmalar sonucu İstanbul dünyada aynı anda en çok metro yapan şehir unvanını aldı.
Uzun süredir ödenek yetersizliği ile çoğu başlangıç aşamasında yarım kalmış ya da hiç başlamamış 10 metro hattında 103,4 kilometre uzunluğundaki metro inşaatının atıl bırakılmasına son verildi. 11 milyar TL’lik bir israfa son veren hamle için, İstanbul’daki şeffaflığı ve liyakati temeline alan yönetim anlayışının güvenini kazanan finans kuruluşlarından kaynak sağlandı. Bütün bunlar olurken akıllarda en çok ne kaldı peki? Hemen söyleyeyim;

İmamoğlu'nun bir şeyler “yapmak” isterken devlete ait bankalardan kredi alamaması. İmamoğlu'nun yine bir şeyler “yapmak” isterken bakanlıklardan ya da cumhurbaşkanlığından imza alamaması. İmamoğlu'nun bir şeyler “yapmak” isterken tıpkı seçildiği dönemdeki gibi önüne türlü engeller çıkarılması. Peki bütün bunlar neye sebep oldu?

Yazımın en başında söylediğim şeye... İmamoğlu'nu bir İBB Başkanı olmanın ötesinde ayrı bir yere taşıdı. Nihayetinde gelip geçen 3 yıl doğrusuyla, yanlışıyla İmamoğlu'nu Türkiye siyasetinde “önemli bir isim” haline getirdi...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Anıl Boduç Arşivi