2020 çok şeye gebe

Son yıllarda üst üste çok seçim atlattık. Referandumlar. Üst üste genel seçimler. Erken seçimler. Yerel seçimler. Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Ve en son 2109 yerel seçimleri Türkiye’de bir takım değişiklikleri işaret etti.
*
Cumhuriyet Halk Partisi’ni bekleyen büyük kurultay.
Kemal Kılıçdaroğlu’na rakip çıkacak mı?
Muharrem İnce yine genel başkan adayı olacak mı?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul’da mı kalacak yoksa Ankara’ya doğru yola çıkacak mı?
*
Yeni kurulacak partiler ne yapacak?
Ali Babacan’ın, Ahmet Davutoğlu’nun kuracağı partiler ne kadar oy oranına sahip olacak?
Adalet ve Kalkınma Partisi yolda nasıl devam edecek?
Son yerel seçimlerde yaşadığı oy kaybı sürecek mi, yoksa Cumhurbaşkanı Erdoğan durumu yine toparlamayı başaracak mı?
*
Bütün bu soruların cevabını 2020 yılında almaya çalışacağız.
Bu arada  El Cezire, Babacan ve Davutoğlu parti çalışmaları sonrasında, AKParti'de olabileceklere ilişkin bir analiz yayımladı.
El Cezire Arapça yayınında, “Babacan ve Davutoğlu'nun Erdoğan'dan ayrılmasından sonra Adalet ve Kalkınma partisini hangi gelecek bekliyor” başlıklı bir analiz yayımladı. El Cezire yayınında, eski AKP’li liderler Abdullah Gül ile Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun yeni parti kurma çalışmalarına dikkat çekerek, “analistler artık iktidardaki Adalet ve Kalkınma partisinin geleceği hakkında sorular ortaya koyuyorlar” ifadelerini kullandı.
*
El Cezire’nin analizinde, Abdullah Gül ve Ali Babacan’ın öncülük ettiği partide AKP’den güçlü isimlerin yer aldığı ifade edilirken, “ikinci akım” denilen Ahmet Davutoğlu’nun hareketinde de AKPart’li eski il başkanları olduğunu belirtildi ve şöyle denildi:
“Bugün, partide önceden lider olan iki akımın yeni partiler kurmaya hazırlandıklarına dair konuşmalar ortalıkta dolaşıyor. Birinci akımı Adalet ve Kalkınma partisinin kurucu üyelerinden, dışişleri ve ekonomi bakanlığına ek olarak başbakan yardımcılığı görevlerini de yürütmüş olan Babacan liderliğinde çok sayıda önde gelen isim oluşturuyor. En önemlileri: Eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergün, Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve onları uzaktan destekleyen Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül.

İkinci akımı ise Ak Parti Eski Başkanı Ahmet Davutoğlu liderliğinde partide bazı illerde ileri gelen isimler ve eski il başkanları oluşturuyor.”

El Cezire AKP içinden çıkacak iki parti sonrasında, “Bu ayrılıkların Adalet ve Kalkınma Partisinin popülaritesi ve geleceği üzerine ne denli bir etkisi olur?” diye sorarak analizine şöyle devam ediyor:
“Partisinden istifasından sonra Babacan, bu yılsonuna kadar iktidar partisine muhalif yeni bir siyasi parti kuracaklarını ifade etti. Ayrıca bazı raporlar ve sızıntı bilgiler, Davutoğlu'nun sessizce yandaş topladığı, parti plan ve projesini hazırladığına işaret etti. Ancak en önemli soru şu: Bu ayrılıkların Adalet ve Kalkınma Partisinin popülaritesi ve geleceği üzerine ne denli bir etkisi olur?
Ali Babacan Türk Basınına yaptığı açıklamalarda ‘Abdullah Gül bizim bütün hareketlerimizi destekliyor ve kendisiyle periyodik olarak görüşüyoruz ancak kendisi tarafsız Cumhurbaşkanı izlenimi sergilediği için partilerin dışında kalmayı tercih ediyor. Davutoğlu hatırı sayılır bir akademik kişilik ve dosttur ancak biz kendisiyle yol ve yöntemlerde ayrışıyoruz’ dedi. 
Özetle Türkiye'nin başlıca problemleri özgürlükler, adalet ve ekonomi üzerine açıklamalarda bulundu…
*
El Cezire’nin analizine katılıp katılmamak tabi ki sizlerin elinde.
Ancak benim öngörüm 2020 çok şeye gebe ve 2020’den sonra her an erken seçim olabilir.
Sistem değişikliği olmasa bile Cumhurbaşkanlığı sisteminde düzenlemelere gidilebilir.
MHP ve İYİ Parti’de bir araya gelme eğilimleri başlayabilir.
CHP’de yönetim değişikliği yaşanabilir…
*
Bakalım bekleyip göreceğiz…
İyi haftalar diliyorum…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Apaydın Arşivi