23 Nisan’da İstiklal Marşımız minarelerimizden yayınlanamaz mı?

Bilindiği gibi 23 Nisan günü Cumhuriyet’imiz ilan edildiğinden bu yana, önemli bir gün olarak kutlanır ve ilelebet kutlanması da gerekir.

23 Nisan 1920 günü Kurtuluş Savaşı öncesi ulusal kurtuluşu yürütmek üzere kurulan meclistir. Bu gün görevini yürüten TBMM’nin bu vesileyle kuruluşunun 100. Yılıdır.

Ankara Ulus’ta kurulan ve halk temsilcileri ile İngiliz işgali altındaki İstanbul’daki Meclisi Mebusan üyelerinin kurtuluşu Mustafa Kemal’in önderliğinde kurulan ve tam olarak bir halk hareketi olan, o zamanlar adına Kuvvai Milliye ile olacağına inanan bazı Osmanlı mebuslarının da katıldığı ilk milli meclistir.

Ulusunu ve çocukları çok seven Gazi Mustafa Kemal Atatürk daha sonra 23 Nisan’ı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmasını istemiş ve bu konuda meclis kararı aldırmıştır.

TBMM kurulduktan sonra Kurtuluş Savaşı planları yapılıp karara bağlanmış ve Baş Komutanlığa Mustafa Kemal Atatürk tayin edilmiştir.

Seferberlik ilanı ile halkla birleşen Atatürk ve Arkadaşları çeşitli cephelerde ülkemizi işgal eden güçlerle çarpışarak kurtuluşu başarmışlardır. Kurtuluşun başarılması sonucu yeni bir Devlet olarak Türkiye kurulmuş ve 29 Ekim 1923 te de Cumhuriyet ilan edilerek yeni kurulan devletin idari biçiminin Cumhuriyet olduğu tüm dünyaya duyurulmuştur.

Daha sonrasında birçok devlet Türklerin yaptığı bu mücadeleyi ve sonrasında kurulan Cumhuriyet’i örnek almış ve bu konuda tıpkı Atatürk ve arkadaşları olan dedelerimizin yaptıkları gibi mücadele ederek devletlerini kurup yönetim biçimlerini tayin etmişlerdir.

YÖNETİCİLERİMİZ VE DİYANET BAŞKANLIĞINDAN BEKLENTİMİZ

Bir an çocukluk günlerinize yani, İlk Okul, Orta Okul ve Lise çağınıza gidin. Anılarınızda mutlaka 23 Nisan ve 19 Mayıs günleri olacaktır. O günlerde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Gençlik ve Spor Bayramı hazırlıklarını ve heyecanını inkar edemezsiniz.

Kuruluşundan bu güne kadar her yıl dönümünde coşku ile kutlanan 23 Nisan Bayramı ne yazık ki,100. Yılında bu lanet korona virüsü nedeniyle kutlanamıyor.

TBMM Başkanı mesafenin koruna bilmesi açısından az katılımla mecliste olacaklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı saat 21.00 de İstiklal Marşımızı okuyacağını belirtti.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Meram Akşener TBMM’de olacaklarını açıkladı.

Belediye başkanlarından başta İstanbul olmak üzere diğer büyükşehir Başkanları çeşitli kutlama programları hazırladıklarını açıkladılar.

0 gün yanı TBMM’nin kuruluşu ve Ulusal Egemenlik Bayramı günü olan 23 Nisan’da sokağa çıkma yasağı olduğu için h9alk o coşkuyu yaşamak için dışarı çıkamayacak.

Halka yapılan öneri ise 0 gece saat 21. de herkes eline bayrak alıp pencere ve balkonlarında yüksek sesle İstiklal Marşımızın söylenmesi öneriliyor.

Elbette büyük bir coşku ve inançla bu öneriye uyup çevremizi de haberdar edeceğiz.

Bilindiği gibi bizim ibadet yerimiz olan camilerimiz ve onların minareleri ezandan başka, yine milli günlerde, zor zamanlarda ve bazı hususların duyurulmasında, halkımızı haberdar etmek üzere kullanılmaktadır. Hepimizin hafızasında olan 15 Temmuz hain saldırısı sırasında camilerimizin görevlileri Diyanet İşleri Başkanlığının talimatı ile, halkımıza moral vermek ve tehlikenin geçiştirilmesi için mücadeleye devam edildiğini ve sonrasında da gereğinin yapıldığını ilan etmek için o günlerde Ezanı Muhammediye ve Selalar verilmişti.

Günümüzde TBMM’nin kuruluşunun 100. Yılını ve Ulusal Egemenlik Bayramında dışırı çıkamayacağımıza göre;
Halkımızın pencere ve Balkonlarından İstiklal Marşımızı söylerken, ülkemizin her mezrasında, köyünde, belde ve kasabasında, ilçe ve il merkezlerinde ve mahallelerinde olan camilerimizden o saatte İstiklal Marşımız söylenemez mi?

Burada Diyanet İşle8ri Başkanlığımıza büyük görev düşmektedir. İmam veya müezzinlerimizin tümünün akıllı telefonu olduğuna göre, İstiklal marşını açım mikrofonu telefonlarına tutmaları yeterli olacaktır.

Böylece bizde bu bayramımızın 100. Yılında minarelerimizde yayınlanan İstiklal Marşımıza coşku ile katılarak kutlayacağız.

Bu durum anılarımızda d7a yerini alacaktır.

Evet devletimizin yöneticileri ve Diyanet İşleri Başkanlığımızdan bu talebimizi yerine getirmelerini diliyor ve bu konuda gerekli çalışmaları yapıp gereken talimatı vermelerini önemle Türk Milleti olarak bekliyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi