'Adana eskiden mutlu insanların yaşadığı yerdi'

Geride bıraktığımız hafta sonu Adana'da bir yapılıp bir iptal edilen 'rakı festivali'ne katıldık.
Rakıyı telafüz etmek istemeyenler her ne kadar festivali 'Kebap-Şalgam Festivali' adı altında dillendirseler de gerçekte tam adı, dünya rakı gününe denk geldiğinden dolayı 'rakı festivali'.
Festival aslında tüm Adana kapsamındaydı ancak biz birkaç basın mensubu olarak Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın misafiri olarak katılmıştık.
Aslında rakı bahane eğlence şahane diyebiliriz.
Bir anlamda Rusya'da yaşayanlar soğuktan korunmak için nasıl ki günün 24 saati votkadan vazgeçemiyorsa.
Diğer bir anlamda da Adana'nın her defasında kebaptan başka sığınacağı dal olmadığından, yıl boyu kebabın yanına birşeyler katarak festival adı altında şehrin tanıtımını yapmak istiyor.
*
Gerçi Zeydan başkanı biraz dinlediğinizde Adana'nın çok özelliği olduğunu anlıyorsunuz ancak; ne yazık ki bir Türk halkı olarak kulaktan dolma bilgileri daha çok önemsediğimizden Adana veya Seyhan denildiğinde kebabın dışında çok fazla şey hatırlamak aklımıza gelmiyor.
Bakın mesela daha bu ilk dönemi olan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın yaklaşık dört yılda neler yaptığına bir göz atalım.
*
Önce Adana ile İstanbul'u karşılaştırdığımızda aslında Seyhan'ın Adana'nın merkezini oluşturduğunu söylememiz mümkün.
Tıpkı İstanbul'da bir Beşiktaş, bir Şişli, bir Fatih gibi ilçe belediyesi olarak Seyhan'ı değerlendirelim.
Seyhan yaklaşık 800 bin nüfusu ile Adana'nın en büyük ilçesi.
Adana'yı ortalama üç milyon nüfusla değerlendirdiğimizde Seyhan'ın kentin 1/3'üne denk geldiğini söylemek mümkün.
1958’de Adana’da doğan Zeydan Karalar'ın asıl mesleği makine mühendisi.
Zeydan başkan CHP'nin gençlik kollarından yetişerek 2010’da CHP Adana İl Başkanlğı’na atanan gerçek bir partili profili çiziyor.
Birçok STK kuruluşunda da görev alan başkanın en büyük amacı Adana'nın tarihi ve sanatsal kültürünü koruyarak geleceğe taşımak.

mehmet mert
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın makamında sadece eşi hanımefendinin ve Atatürk'ün fotoğrafları bulunmakta...
*
Kentte ihtiyaç sahiplerine kreşler yaparak özellerde aylık bin lira olan kreşi ihtiyaç sahiplerine 300 liraya kadar düşürmesi, yaklaşık 150 öğrenciye burs verdirmesi, 500 tekerlekli sandalye dağıtması, Seyhan Kart sahibi olanlara avantajlı alışverişler sundurması, çöpleri yer altına aldırması, yeni yapılan binaların tamamında güneş paneli kullandırıması gibi hizmetleri ile gerçekten sosyal belediyecilik adına ciddi işler yapmış.
Çürümeğe yüz tutmuş, terk edilmiş tarihi dokuları ortaya çıkararak bunları koruma altına alması, tanıtımına başlaması ve geleceğe taşımak adına da ciddi çalışmalar yapması ap ayrı bir çalışma.
*
'Adana eskiden mutlu insanların yaşadığı yerdi' diyen Zeydan Karalar, 2000 yılından sonra ne yazık ki bu mutlu yüzlerin yerini karamsarlıkların aldığını belirtiyor.
Tarım ve sanayinin geliştirilmemesi, üretime dayalı hizmetlerin desteklenmemesi, sanata ve tarihi eserlere sahip çıkılmaması neticesinde buralara gelindiğini kaydeden Karalar böyle giderse Yunanistan'dan daha kara tablonun ülkemizi beklediğini de sözlerine ekledi.
*
mehmet mert

Adana'lı siyasiler olarak ancak lezzet, kebap v.s. Festivaller ile insanları kente çekmeğe çalıştıklarını kaydeden Zeydan başkan bu arada göreve geldiğinde büyük borç devraldığı kasayı artık kar eder ve arsa alır hale getirdiğini de belirtti.
Seyhan Belediyesi Zeydan başkan zamanında toplam 555 bin m2 arsa alarak ciddi bir başarı göstermiş.
Özellikle son yıllarda yeşil alanları bile arsaya çevirip satmaya çalışan belediyelerin olduğunu düşünürsek, Seyhan Belediyesinin hep yeşil alanları koruma altına alması, borç yapmaması, üstelik kasasının kara geçirerek arsa alması önemsenecek bir çalışma olsa gerek.
*
mehmet mert
Anlayacağınız biz hem keyifli bir hafta sonu geçirdik, hem Hürriyet yazarı Yalçın Bayer ağabeyimizin her zamanki gibi kendisine has uslübü eşliğinde, bu yıl 7'incisi düzenlenen Kebap-Şalgam Festivali, pardon 'rakı festivali'ne katıldık.
Tarihi Kazancılar Çarşısı'nda sabahın ilk ışıklarına kadar Aralık ayına rağmen açık havada, davul zurna eşliğinde Adana havası solduk.
Yurt genelinden ve yurt dışından festival için gelen binlerce kişi ile birlikte anılar biriktirdik.
Hem de Seyhan'ın gerçekten 'sosyal belediyecilik' adına yaptığı bir çok çalışmaları yerinde görme şansı, belediye başkanı Zeydan Karalar'ın ağzından dinleme şansı bulduk.
*
Ne diyelim, umarız Adana, bir yanda ekonomik zorluklar çeken kentli, diğer yanda Suriyeli mülteciler ile sorunlar yaşayan kentlilerin olduğu bir şehir görünümünden bir an önce kurtulur.
Yeniden mutlu insanların yaşayacağı kent haline bürünür.
Bizler de bu güzel şehrimize her gittiğimizde çok daha mutlu bir birey olarak döneriz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi