Oğuz Karamanlı

Oğuz Karamanlı

Adı gibi 'Battal' ihaleler

Önceki yazımda belirtiğim gibi konumuz yine belediye ihaleleri.

Demiştim ya çok, ama çok şaşıracak, öfkelenecek, denetimsizliğe isyan edeceksiniz…

Belediyeler birer krallık olduğunu, dileyenin istediği gibi ihaleler düzenlediğini sizlere iddia etmeden belgelerle kanıtlayacağım.

Tespitimin sonuna kadar arkasındayım…

Yurdumun kanayan yarası kamu ihaleleridir dostlar…

Bunu size belgelerle ispat etmek için geceli gündüzlü EKAP sitesinde göz yormaktayım.

Bu haftaki konumuz belediyelerin Damacana Su Alım İhaleleri.

Çok eğleneceğiz, çok!

Eğleneceğiz dediğime bakmayın, işi deliliğe vurduğumuzdan eğleneceğiz diyorum.

Bu haftaki konumuz:

Damacana Su İhaleleri

Baştan belirteyim dostlar; İstanbul belediyeleri hariç Türkiye’nin hiçbir ili, ilçesinde veya beldesinde “Damacana Su Alım İhalesi”ne çıkan yok!

Bu ihalenin patenti İstanbul’da, bilin istedim.

EKAP verileri 2010 yılı itibariyle yayımlandığı için geçmiş 12 yılın ihalelerinin tamamını taradım…Ardından aynı başlıkla tüm yurttaki belediyeleri tek tek inceledim… Böyle bir ihaleye çıkılmadığını gözlerimle gördüm…

Damacana su ihalelesine 2010 yılında sadece iki İstanbul Belediyesi gerçekleştirmiş. AKP’li Üsküdar ve Tuzla belediyelerinin bu ihale kaleminde öncü olduğunu iddia edebilirim…

Battal Bey'le

çok işimiz var

İlk ihalenin 2010 tarihli olduğunu ve bu belediyelerin AKP’li olduğunu belirttim.

Peki, bu ihale kaleminin yıldızı kim olabilir.

Açık ara Ataşehir’in CHP’li Belediye Başkanı Battal İlgezdi diyorum.

Neden mi?

Anlatayım.

Yıl 2011!

Türkiye’de tek bir Damacana Su İhalesi düzenleniyor ve bilin bakalım bu belediye hangisi… Evet! Tahmin ettiniz: Ataşehir belediyesi…

İlginç değil mi? Ama, daha da ilginç bir belgeyle karşılaşıyoruz. Battal İlgezdi, adının tam hakkını vermiş ve 500 bin adet 19 litrelik damacana su alımı yapmış… Yazı ile dikkatten kaçmasın diye rakamla yazarak verdim…

İye ama bu belediyenin kaç personeli var ki?

Hemen söyleyeyim -ki kendi verilerine göre- 1800 civarı…

Bu ne ki?

Battal Bey yönetimi 20212 yılında tam 5 defa damacana su alımı ihalesine çıkmış…

Yazıyla beş!

Battal Bey'in belediyesi 2012 yılında susuzluktan kırılmış olsa gerek, suya gark edilmiş!

İlk ihalesi 8 Mart 2012 tarihli. Bu ihalede 14 bin damacana ile 24 bin adet de bardak su alımı yapılmış.

Belediyeyi bu alım kesmemiş.

Evet, kesmemiş olsa gerek 19 Haziran 2012 tarihinde 350 bin adet damacana su alımı daha yapılmış. Aynen, 350 bin adet!

Pes etmek yok devam!

Peki bu üç ihale yetmiş mi?

Tabii ki hayır!

Ataşehir Belediyesi, 20 Kasım 2012 tarihinde üçüncü ihalesini sonuçlandırıyor. 45 bin damacana su, 1 milyon 620 bin adet plastik bardak su ile 72 bin bardak su alımı yapmış.

2012 tarihinde çıkılan 4. ihale 14 Ocak 2013’te. Pazarlık usulü sonuçlanmış. Bilgi yok!

2012 yılında çıkılan son ihale 4 Mart 2013 günü sonuçlanmış.

Tahmin edin bakalım kaç damacana su alımı yapmış Battal Bey!

Bilemediniz!

Tam 500 bin adet!

Vallahi pes, billahi pes Battal Bey!

Battal Bey, “fakire dağıttım” demeyin, ayıp olur… Ataşehir, gelir düzeyi yüksek İstanbulluların yaşadığı, lüks rezidans ve nezih sitelerden oluşan devasa bir beton kent… Bu savunmanıza inanan çıkmaz, bilin!

Durmak yok devam

Ataşehir Belediyesinin hızına yetişmek imkânsız.

Neden mi?

2014 yılında ilk ihalesini 10 Aralık 2014 günü yapmış Battal Bey. Yıla 200 bin adet damacana su alımıyla başlamış…Aradan 9 gün geçmiş ki bir de neyi fark etmiş belediyemiz… 200 bin yetmez, biz bir 30 bin damacana daha alalım dememişler mi? Susuz kalan belediyemiz pazarlık usulü bir damacana su ihalesine 28 Mart 2014’te çıkıvermiş. Bu ihalenin rakamlarına ulaşamadık, yazık! Acil olduğu için pazarlık usulü yapılmış.

Belediyemiz 2015 yılında garipleşmiş nedense. Sadece ve sadece tek bir ihaleye çıkmış. 40 bin adet damacana su alımı ile 90 bin bardak suyla yetinilmiş. 2016 yılı da sürmüş gariplik. 20 Ocak 2016’da 25 bin damacana, 150 bin bardak su alımı yapılmış.

Nasıl ve neden acaba?

2015 ve 2016 yıllarını belediyenin fetret yılları adeta. Bu düşüşün nedeni nedir bilemiyoruz. Battal Bey makul bir açıklama yapar diye düşünüyoruz.

Ve öze dönüş!

Belediyemiz 2017 yılı özüne dönüş yapmış. Eski formuna hızla dönüş yapan Battal Bey'in belediyesi 20 Ocak 2017’de başlayarak tam tamına 4 ihale sonuçlandırmış. İlk ihalede 30 bin damacana, 300 bin bardak su ile 5 bin cam şişeli su alımı yapmış. İkinci ihale 12 Nisan’da pazarlık usulü yapılmış. Haliyle rakamlar bilinmiyor. Belediyemiz 15 Eylül 2017 günü 75 bin damacana su ile hizmete devam etmiş. Final ise 28 Aralık 2017’de 35 bin damacana, 300 bin bardak su ve 5 bin  cam şişe su ile noktalanmış.

Ataşehir Belediyesinin 2017 yılı hasadı 140 Bin damacana su ile 600 bin bardak su olmuş.

Yıllara göre yaşanan tutarsızlık sizi rahatsız etmiş olabilir. Anlayacağınız; belediyemiz kafasına göre takılmış vallahi… Miktar azdır, çoktur dememiş. Nasılsa denetleyen yok, bol bol alalım gitsin denilmiş adeta.

Yalan mı?

Belgeler ve rakamlar yalan söylemez.

Susuz geçen yıl

Damacana su şampiyonu Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi yönetimindeki ilçemizde garip bir durum yaşanmış… Evet, evet garip… Belediye 2018 yılında ihaleye çıkmamış… Personel susuzluktan kavrulmuş… Acaba neden derken jetonlar ortaya saçılmasın mı? Bizim Battal Bey'in  İçişleri Bakanlığı tarafından yolsuzluklar iddiasıyla görevden alındığı aklıma gelmesin mi? Ülkemde büyük bir sorun değildi bu görevden alınma ve mutlu sonla biten bir filmimiz daha olmuştu… Eyyy müfettişler, eyyy Sayıştay ve savcılık makamı, size sesleniyorum… Yahu şu damacana ihalelerini iddianameye ekleseniz Battal Bey şu an “ihaleye fesattan” damda gün sayıyordu… Neyse, coşup azıtmadan burada keselim. Yüce Türk yargısına güvenimin sonsuz. Ne ettiyse hayrına etmiştir.

Peki, Battal Bey göreve iadesinin ardından ne yapmış. 2018 yılının ilk ayında bir 150 binlik ihale sonuçlanmış.

(İhaleler gelecek yıl için yapılıyor. Kafanız karışmasın! Yani, 2018’de 2019 ihtiyacı için ihaleye çıkılmakta… Ataşehir Belediyesi’nin EKAP’ta 2018 yılında damacana su ihalesi bildirimi yok!)

Battal Bey durulmuş

Battal İlgezdi, 2018 yılında bakanlıkça görevden alınması ve göreve iadesi sonrasında epey durulmuş, pufidik oluvermiş. Ama ne durulmuş göreceksiniz. Belediye tarihinde görülmemiş bir şey yapmış… Ataşehir Belediyesi tam 14 ay damacana su alımı yapmamış. Aynen böyle… 14 Mart 2019 tarihli ihalesinden sadece ve sadece 15 bin adet damacana, 50 bin bardak su ile sadece, ama sadece 500 cam şişe su alımı yapmış. 2 Ekim ayında bir 15 bin damaca, 25 bin bardak ve 500 cam şişe su daha almış.

Yıl 2020’dir ve Ataşehir sadece bir ihaleye çıkıyor. Pazarlık usulü ve bilgiler kamuoyuyla paylaşılmamış. Bu ihaleyi bir partilinin şirketinden yapmış ki o mevzuya sonra değineceğiz.

EKAP’taki son Ataşehir Damacana Su İhalesi 18 Mart 2021 tarihli. Ataşehir Belediyesi 30 bin  damacana, 250 bin bardak su ve bin cam şişe su alımı gerçekleştirmiş.

Geldik son noktaya

Burada Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin 10 yıllık su alımlarını masaya yatırdık…

Şimdi zurnanın zart dediği yere geldik.

Sıklıkla Damacana Su Alım İhalesine çıkan Belediyeler şöyle:

Ataşehir

Kağıthane

Şişli

Üsküdar

Esenyurt

Tuzla

Kadıköy

Bakırköy

Bahçelievler

Beylikdüzü

Pendik

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

İstanbul’a bağlı diğer ilçeler ne mi yapmış… Bu belediyeler de mutlaka su ihtiyacını karşılamıştır ama bunu bir ihale kalemine sokacak denli olmamış… Yukarıdaki listede yer almayan ilçe belediyeleri damacana veya kaynak suyu ihaleleri düzenlememiş…

Evet as solistimiz Ataşehir Belediyesi geçmiş 10 yılda çıktığı ihaleleri toplayalım.

2011: 500 bin adet.

2012: 14 bin+350 bin+45 bin adet.

2013: 500 bin adet.

2014: 200 bin+30 Bin adet.

2015: 40 bin adet.

2016: 25 bin adet

2017: 30 bin+75 bin+35 bin adet.

2018: 150 bin adet.

2019: 15 bin+15 bin adet.

2020: Pazarlık Usulü.

2021: 30 bin adet.

Toplam: 2 milyon 54 bin adet damacana su alımı…Toplamda: 39 milyon 26 bin litre su. Çeşitli türlerle bardak suları hesaplama gereği duymadım… Ha, birde pazarlık usulü olan ihaleler vardı…Onlar da şirketimizin ikramı olsun!

Durum böyle beyler.

Bu alımları doğru buldunuz mu?

Battal İlgezdi beyimize çoşkulu bir alkış istiyorum.

Haftaya başka ihale rezilliklerinde buluşmak dileğiyle.

Baki selam…

VOLKAN YILMAZ

BAŞKANA CEVABIMDIR

Silivri Belediye Başkanı Sayın Volkan Yılmaz, Mehmet Mert arkadaşımıza gönderdiğiniz mesajları bana iletildi.

Sayın Yılmaz, belediyenizin son temizlik ihalesi eski başkan Özcan Işıklar döneminde gerçekleşmiş… Döneminizde bu ihale kalemi son bulmuş. Öğrenmiş olup çok takdir ettim…

Olması gerekeni yapmışsınız, teşekkürler…

Yaptığım Google taramasında temizlik hizmetlerine yönelik değişimi anlatmış ve eski yönetimde 18 milyon liraya yapılan bu ihaleleri sonlandırıp maliyeti 4 milyon 840 bin TL düzeylerine indirdiğinizi anlatmışsınız… Bu hesaba motorin gideri dahil mi? Dahilse olmadı. Dahil değil ise hiç olmadı! Böyle maliyet hesabı mı olur sayın başkan.

Mehmet Mert’e verdiğiniz yanıtlarda sitem edip “keşke bizden bilgi alıp öyle haber yapsaydınız” demişsiniz… Keşke bu sözü etmeseydiniz ve sussaydınız… Pişmanlığınız az sonra gerçekleşecek…Siz istediniz Sayın Yılmaz!

Politikacı olmadığınız belli Sayın Yılmaz. Politikacının en büyük erdemi susmayı becerebilmesidir… Öyle her şeye karşılık verirseniz savunmada hata yapar gölü kalenizde görürsünüz.

“Ya ama biz çöp ihalesini kaldırdık. Artık kendimiz yapıyoruz. Petrol alımları bu yüzden arttı” diyeceğiniz kişiler çevrenizdir, partililerinizdir. Onlar inanmaya hazırdır, yutturursunuz... Böylece işi kapatmış olurdunuz…

“Yoo, ben alttan kalmam” deyip bu sözleri gazeteciye söylerseniz Fenerbahçe’nin efsane Kova Kalecisi Yaşar’a dönersiniz!

Sayın Yılmaz; Çatalca Belediyesi de AKP yönetimiyle birlikte çöp toplama hizmetini uhdesine almış… Sizden yüzölçüm olarak daha büyük, daha geniş çöp toplama yarı çapına sahip… Motorin ihtiyacındaki artış sadece ve sadece 300 bin litre olmuş. Bu kalenizdeki ilk gol!

Sayın Volkan Yılmaz, Bursa Osmangazi Belediyesi sizden çok daha büyük, yani Marmara Bölgesinin en büyük yüzölçümlü belediyesi… Nüfus olarak da sizi dörde katlıyor… O belediye de AKP’li ve 2016 yılından itibaren çöp ihalesini sonlandırmış… Yani çöpünü kendi topluyor. Motorin alımı ne kadar?

770 bin litre. Bu da ikinci gol…

1 milyon 650 bin litre motorin niree, 770 bin niree!

Bu da ikinci gol olsun ve maç bitsin!

Size naçizane tavsiyemdir. Ulusal gazetelerin habercileriyle yerel gazeteciler arasındaki farkı öğrenin. Biri sokak kedisi, laf dinlemez, kimseye inanmaz…Gerekirse bir haber için 6 ay uğraşır, takip eder…Diğeri ev kedisidir, naiftir…

Sokak kedisiyle ters düşülmez başkanım, düşülmez!

Aramızda yapacağımız maçların bol gollü geçmesini istemiyorsanız lütfen susmayı öğrenin!

Kırdıysam affedin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oğuz Karamanlı Arşivi