Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Ağaç deyip geçmeyin bakın nelere yarıyor?

Bir ağaç, her şeyi menfaat ile ölçen insanların tahmin edemeyeceği kadar çok işe yarıyor. İnsanların doğaya hiçbir faydası yok ama ağaçların birçok faydası var. 78 yaşına geldim. Bu kadar çok ağaç düşmanı bir hükümet görmedim. Nerde yeşili görseler oraya hemen binaları dikiyorlar. Orman ve Su İşleri Bakanı 2 ay önce bir mektup gönderdi. 2 milyar ağaç diktiklerini söylüyor. Biz de İstanbul Çevre Konseyi olarak gazetecileri yanımıza aldık İstanbul Orman ve Su işleri İl Müdürlüğü önüne gittik. Kestiğiniz ağaçlıkların hepsinin resmini bir bir size gösteririz siz de diktiklerinizin resmini göstersenize dedik. TEMA'nın yayımladığı, prof. Dr. Necmettin Çepel'in hazırladığı "Yok ettiğimiz Ormanlar ve Fonksiyonel Değerleri" kitabında şu bilgileri vermiş. 
* Karada yaşayan bitkiler her yıl atmosfere 140.9 milyar ton oksijen veriyor. Bunun yaklaşık %66'sı ağaçlardan geliyor. 
* Bir metreküp orman toprağı, 100 km uzunluğundaki kökleriyle toprağı erozyondan korur.
* Bir ladin ormanı, çıplak toprağa kıyasla yüzeysel su akışını 15-17 kat, erozyonu 350 kat azaltır. Toprak altı suyunu da %100 çoğaltır. 
* Bir hektarlık orman alanı, rüzgar hızını %50 azaltarak zararlarından korur. 
* Endüstri kentlerinde yaşayan insanlar, 1 metreküp havada 500 bin tane is, toz ve parçacıklar solurlar. Bu rakam açık alanlarda 5 bine düşer. Orman havasında ise sadece 500 parçacık vardır. 
* İnsan kulağının rahatsız olmaya başladığı gürültü şiddeti 80 desibeldir. 250 metrekarelik bir ağaçlık alan gürültüyü         %50 azaltır. 
* İyi gelişmiş bir orman toprağının 15 santimetre derinliğindeki üst tabakasında 10 ton bakteri, 10 ton mantar, 4 ton solucan, 140 kilogram alg, 17 kilogram böcek yaşar. Orman toprağı yaşam zenginliği açısından milyonlarca canlıya ev sahipliği yapar. 
* Tropik ormanların 260 hektarında 750 tür ağaç, 1500 tür çiçek, 125 tür memeli, 400 tür kuş, 100 tür sürüngen, 60 tür su hayvanı, 150 tür kelebek ve sayısız türde böcek yaşar. 
* Tropik ormanlardaki 1400 tür bitki, bugün kullandığımız kanser ilaçları için gerekli ham maddenin %70'ini sağlar. 
* Tüm dünyada kullanılan ilaç ham maddelerinin %25'i ormanlardan gelir. Bitmedi: 100 yaşında bir kayın ağacı yapraklarının yüzölçümü 1600 metrekare olduğunda, güneşli bir günde 1 saatte 1,7 kg. oksijen üretir. 10 ağacın fotosentez faaliyeti 10 kişinin 1 yıllık oksijen ihtiyacını karşılar. Yüz yıllık ömrü boyunca 40 milyon metreküp havayı soluyarak bunun içindeki 12 bin ton karbondioksiti fotosentezde kullanır. Fotosentez için yapraklarına aldığı hava miktarı, kapalı alan hacmi 500 metreküp olan 80 bin villanın havasının birkaç ağaç tarafından boşaltılmasıyla eşdeğerdir. Bir ormanda 1 metrekare yaprak yüzeyi, 1 saatte 2 gram şeker üretir. Hadi şimdi ağaçları kesin, yakın yerlerine kule kule binalar ya da villalar yapın sonra cumaya gidin, insanlara din dersi verin. İşte böyle sevgili okuyucularımız inşallah bu yazı bu tür yazıların sonu olur. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi