AK Parti'nin Silivri'de doğu kökenli adayı kim?

Geçtiğimiz gün “Silivri'de yerel seçim kıran kırana geçecek” başlıklı yazımıza olumlu ve olumsuz anlamda reaksiyon aldık.
AK Parti ve MHP'nin fire vermeseler bile yüzde 50'yi bulamayacaklarını, Silivri'de yerel seçimlerin en kritik partisinin İYİ Parti olacağını, AK Parti ve MHP'nin oy oranı toplamı yüzde 42 yaparken, CHP'nin tek başına yüzde 34.56 oranında kaldığını anlattık.
Şayet HDP ve İYİ Parti'den ciddi anlamda destek alamaz ise (İYİ Parti ve HDP ikisi de yüzde 10.72 oranında oy almıştı) CHP adayını ciddi bir sıkıntı yaşayacağını söyledik.
CHP şayet yine Rumeli kökenli bir aday ile yarışa girer ise AK Parti'nin Anadolu kökenli bir aday ile seçimlere girmesi gerektiğini belirttik.
Bu yöntem ile HDP'li seçmenden daha fazla destek görebileceğini.... O günkü yazımızda dile getirmiştik.
Yine bu yazımızda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin akla gelen bazı aday adaylarının isimlerinden bahsettiğimizde; “Bu isimlerden şayet CHP adayının da Rumelili olduğunu varsayarsak Hüseyin Turan veya Metin Karakaş'a biraz fazla şans tanınabilir” ifadesini de kullanmıştık.
İşte tam bu ifademize birçok okurumuzdan destek gelirken, bu kişiler AK Parti Silivri'nin 2019 yerel seçimlerde adayının kesinlikle Anadolu kökenli bir iş adamı veya siyasetçi olacağı bilgisini de paylaşmış oldular.

Kim bu iş adamı?
Peki hem siyasetçi, hem iş adamı, hem doğu kökenli, hem Silivri'de, MHP seçmeninin çoğunluğunun desteğini alacak, İYİ Parti seçmeni ve HDP seçmeninin çok fazla itiraz edemeyeceği, CHP adayının zaafiyetinden istifade ederek seçimleri AK Parti lehine çevirecek iş adamı kim olabilir dersiniz?
Şöyle bir hafızamı yokladım.
Ne yalan söyleyeyim aklıma çok fazla isim gelmedi.
Daha önceki bir yazımda aday adayları arasında yazdığım isimlerden iş adamı Mustafa Saral, Rizeli.
Yine geçtiğimiz yıl Silivrispor'u 2.Lig'e çıkarmasına rağmen, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile ciddi bir kavgaya tutuşan ve Silivrispor Başkanlığını olaylı bir şekilde bırakan Mektebim Okulları Sahibi Ümit Kalko'dan da şimdi değil bu kavga sonrası yazdığım yazıda aday adayı olarak bahsetmiştim.

Ümit Kalko ne düşünüyor?
Doğrusunu söylemek gerekirse anne tarafı Ağrı, baba tarafı Kars kökenli olan Ümit Kalko bu tanımlamaya uymakta.
Yine geçen yıl yazımızda şunlardan bahsetmiştik; 'Mektebim Okulları ile adeta bir imparatorluk var eden, ülkenin en popüler ailelerinden Sancak ailesi ile ortaklık kuran, aslında tanıdığım günlerde siyasi görüşü çok belirgin olmazken bugünlerde Adalet ve Kalkınma Partisi ile ilişkilerini belli bir boyuta taşıyan bir isim Ümit Kalko. 2016-2017 sezonunun daha başlarında Silivrispor'un yerlerde sürünmesinden dolayı, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın ricası ile kulüp başlanlığına getiriliyor. Kalko; “Ben Mektebimin ilk okulunu Silivri'de açtım, bu kente vefa borcum var” diyerek kendisine yapılan teklifi kabul ediyor. Kulüp ligde kötü gidiyor, kulübün borcu 3,5 milyona dayanmış, kulüp yöneticilerinin borç-alacak ilişkileri tapelere düşmüş, yerel siyaset, yerel esnaf, yerel spor ilişkilerinin laçkalığı kulübe de yansımış ve kulüp adeta yerlerde sürünüyor.
Daha önce Büyükçekmece'de de spor kulübü yöneticiliği yapan Ümit Kalko genç yaşına rağmen (birazda arkasındaki kendi ekonomik gücüne güvenerek) bütün bu problelerin üstesinden gelmeyi başarıyor. Ümit Kalko bir zoru başararak Silivrispor'u şampiyon yapıyor.
Silivri gibi küçük bir kentte şimdilerde herkes bu şampiyonluğun tadını çıkartmayı bir tarafa bırakmış ve Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile Silivrispor Kulüp Başkanı Ümit Kalko'yu 2019 yerel seçimlerinde aday yapmayı başarmış.
Ümit Kalko'nun siyaset hedefleri olduğunu biliyorum.
Büyükçekmece, Avcılar, Silivri ve Beylikdüzü kapsamında yerelden başlayarak genel siyasete doğru yol alacağını yıllar önce konuşmuşluğumuz var.
Silivrispor başkanlığı öncesi “en az 10 sene, siyasette yüzde 100 yokum” diyen Kalko, son görüşmemizde bana “o yüzde yüzü, yüzde 50'ye çektim” dedi. Ancak şu kadarını söyleyelim; benim tanıdığım Ümit Kalko artık ne Silivrispor'u kolay kolay bırakır ne de siyaseti....


Anketler karar verecek
O gün, yani geçen yıl siyasete atılmayı yüzde 50 düşünüyorum diye açıklamada bulunan Ümit Kalko, aradan geçen sürede ne Silivri için ne başka bir ilçe için resmen adaylık açıklamasında bulunmadı.
Her ne kadar resmi açıklama yapmasa da biz Kalko'nun gönlünde yatan aslanın siyasete girmek olduğunu ve önce yerelde sonra genelde başarılı bir siyaset adamı olmak olduğunu     biliyoruz.
Peki o gün bugün müdür?
Şayet bugün ise Silivri midir?
Yoksa şu anda Mektebim Okulları Merkezi'nin yer aldığı Avcılar mıdır?
Gerçi Ümit Kalko Vakfı'nın merkezi Silivri'de olduğu için şayet Kalko siyaset yapacaksa Silivri'den başlama ihtimali yüksek gibi geliyor.
Bu soruların cevabını kendisinden beklemekle birlikte gerek AK Parti'de gerek ise CHP'de adayları belirleme noktasında yapılacak kamuoyu anketlerinin etkili olacağını da hatırlatalım.
Bir başka değiş ile belki Ümit Kalko şu anda yüzde yüz siyasete girmeye ve Silivri'den belediye başkan adayı olmaya kararlı olmasa da, olur da anketlerde ismi önde çıkarsa, partiden de bu yönde teklif gelirse bu duruma kendisinin çok fazla itiraz edeceğini zannetmiyorum...

Sonuçlar ne diyor?
Bu arada Silivri’de son dört seçimin sonuçları nasıl gerçekleşmiş diyerek sizlerle bir defa daha paylaşmak istedim:
2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a yüzde 40.5, İnce'ye 45, Akşener'e 7.2, Demirtaş'a ise 6.1 oranında oy çıktı Silivri'de.
Milletvekilliği seçimlerinde ise CHP 34.56, AK Parti 32.9, İYİ Parti 10.72, HDP 10.72, MHP 8.3 ve SP 1.2 oranında oy aldı.
Cumhur İttifakı yüzde 42'de kalırken, Millet ittifakı 46.8 oranıyla Silivri'den birinci çıktı.
2015 7 Haziran seçimlerinde şu sonuçlar     çıkmıştı:
CHP 38.8,
AK Parti 32.4,
MHP 13.4,
HDP 9.3,
Daha sonra hani şu 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'nin oy kaybı yaşaması ve bir türlü hükümet kurulamaması sonucu tekrar gidilen erken seçim olan; 2015 1 Kasım seçimlerinde şu sonuçlar çıkmıştı:
CHP 41,
AK Parti 40,
MHP 10,
HDP 7.
2014 yerel seçimlerinde ise; CHP 49, AK Parti 43, MHP 4, HDP 2, oranında oy almıştı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi