Alın teri

Şimdi hasat zamanı ilk önce canola hasat edildi, canola başındaki Can’ı Kanada, O oili L düşüğü, A sı da  asidi İfade ediyor, toplarsak Kanada üretilen düşük asitli yağ çıkıyor karşımıza.
Karadenizli lokantaya gider garsona bana bir kuru bir pilav birde cocola getir der, garson getirir kulağına eğilir bunun adı cocola değil kokokola dır der Karadenizli silahını çıkarır masaya koyar benim adım Cavat oku bana deyince garson okuyamaz ve uzaklaşır. 
Ardından kış ürünü dediğimiz Buğday, Arpa, Çavdar yulaf ve diğerleri gelir. Üretim zamanı yaklaşık 9 aydır bu dokuz ay iki yıla denk gelendir Ekim ayında ekeceksin bölgelerimize göre Haziran sonu Temmuz içi hasat edeceksin.
Bir çocukta 9 ay 10 günde doğar bir yılda dokuz ay vardır işte kış ürünleri de dokuz ayda hasat verir ancak iki yıla denk gelen dokuz ayda hasat olur hanıma iki kocada bulsanız çocuk dört buçuk ayda         doğmaz.
Dokuz ayda üretilen bir kilo buğdaydan 700 gram un elde edilir bundan da on simit elde edilir simit doksan gramdır % 30’u     su dur.
Bir simit unun suyla buluşturulması hamurun oluşması fırına atılıp pişirilip pazara sunulması hepsi iki saattir.
İşte bu iki saatte üretilen simit hak ediş alın teri üretim sanayi nafaka olur dokuz ayda çiftçinin ürettiği hiçbir şey olmaz, olsa idi dokuz ayda ürettiği bir kilo buğday verip karşılığında bir simit alabilmeliydi ancak almaması nasıl bir şey!. Buğday bir kilogramı bir lira desteği iki yıl sonra beş kuruş, simit ederini yazmıyorum semtlere göre değişiyor.(simit atın arabasını doğru götürmesi için başına taktığımız, denize düştüğümüzde sarıldığımız, acıktığımızda karnımızı doyurduğumuzdur) 
Yaz ürünü olarak bilinen mısır ay çiçeği fasulye, nohut, bezelye, mercimek üç ila beş ay arasında hasat edilir.
Tütün ne kadar zamanda yetişiyor ocakta çimlendireceksin şubat ayında fidelerin yetişmesi için ocaklarda toprakla buluşturacaksın mayıs ayı başına kadar iki günde bir su verecek otunu elle tek tek çıkaracaksın, mayıs başı fideleri tek tek sıraya can suyu vererek dikeceksin (her işini erteleyebilirsin fidanın can suyunu asla) sonra çapa zamanı.
Temmuz sonu Ağustos başı dip diye adlandırılan dört yaprağını kıracaksın bu işlem tütün hava alsın üstteki yapraklar toprak ve güneşle buluşsun diye ha bu işlem güneş doğmadan yapılır gölgede dizilir iskelelerde kurutulur ne büyürken ne kurutulurken yağmuru sevmez.
Daha sonra ortalar toplanır sonra sıra tepelere gelir, Tekel yazıcı gönderir karıklar ve karıklarda sıralar sayılır tekel dip ve tep yaprakları almaz orta yaprakları alır.
Orta yapraklardan elde edilen tütünün ne kadarı tekel e getireceği yazıcı memur tarafından tespit edilir. Memur eksik tespit yapsın diye yazma sırası gelen o akşam horozu keser suyla buluşunca rengi değişeni alır şerefe denilir.
Bütün bunlara vesile olan tekel mesela 1963 kadar 13 ayda üretilen tütünü 2 lira üretici kendi pazarlarsa, dip ve tepeleri 10 liraya pazarlar.
1963 Yeni hükümet kuruldu İsmet İnönü başvekil Tekel ve Gümrük Bakanı Orhan Öztırak  tütün baş boy fiyatı 10 lira emeğe alın terine saygı ruhları şad olsun.
Bir paket sigarada 20 adet var kaç gram 20 gram en ucuz uzun tekel 2000 dokuz lira iki paketi 18 lira açın erişim bilgi ağlarına sorun 2018 de ekilen 2019 da ürün bedeli ödenen tütün bu ülkenin neresinde kaça alınmış, bir kilo tütünden 50 paket sigara elde ediliyor.
Üretici vergi vermiyor dediler sonra bir kilo tütüne 2 paket sigara parası verdiler, adına da hak ediş alın teri emek nafaka dediler, bunun adı dolaylı vergidir bir tek sigaranın vergisi 0.28 ila 0.3899 aralığındadır. 
Her şey üretebilirsiniz asla toprak üretemezsiniz, insan emeğini inkar etmeyen tek varlık toprak, kazma ile döğmeyince kıt verir benim sadık yârim kara toprak     (AŞIK VEYSEL )  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi