Alkışlar Maltepe halkına

Damga Gazetesinde dün ‘Vatandaş kendi çöpünü topladı’ başlığıyla Maltepe’yi manşete taşıdık. Önceki gün de Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan Cuma namazı çıkışı Maltepe’ye atıfta bulundu. Aklın yolu birdir. Biz de Cumhurbaşkanı da ‘çöp’ konusunu ele aldık, dile getirdik.

Maltepe’de ne oluyor?

DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası Toplu İş Sözleşmesi’nde ayak diriyor. 5 bin TL’nin üzerinde ücret istiyor. Maltepe Belediyesi de 4 bin liranın üzerinde bir ücret verebileceğini söylüyor. Belediyelerin işçilerine verdiği ücretlere bakıldığında Maltepe Belediyesi’nde çalışanlar, Türkiye’nin en yüksek ücretini alan işçiler olarak üst sıralarda yer alıyor. Çalışanlar ne kadar yüksek maaş alırsa yaşam standartları o kadar iyileşir. Ama yüksek maaş alınacak diye belediyenin canını çıkartılırsa, alınması beklenen maaşların ödenmesi de tehlikeye girebilir. Sendika bunu mutlaka görüyor biliyordur. CHP’li belediyeler dışında hiçbir belediyede varlık gösteremeyen sendika, Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sürecinin olumsuz bir tablo ile bütün Türkiye’ye taşınmasına yol açtı. Sendikanın istediği ücret kabul edilse bile, Maltepe’de sokağa taşan çöpler iktidar yanlısı ittifakın uzun süre kullanacağı bir argüman olarak gündemde kalacak ya da her fırsatta fotoğraf ve görüntülerle masaya serilecek. Sendika da bu durumda CHP’li bir belediyenin yıpratılması ve iktidara koz verilmesinde başrol oynadığı için alkış bekleyebilir. Maltepe Belediyesi iktidar partisinden yana bir kurum değil. Kaldı ki; iktidar yanlısı belediyelerde çalışanlar bile Maltepe Belediyesinde çalışanlar kadar ücret alamıyor.

Bunlar masa etrafının konuları oluyor. Ama sokağa da yansıyor.

Maltepe sokaklarına çıktığımızda, sanki tamamen CHP’li bir belediyeyi yıpratma politikasına hizmet eden gelişmelerin hiç de öyle görülmediği dikkat çekiyor. Halk, sokaktaki çöpleri toplamaya başlamış. Bu bir utanç tablosu olmalı. Ödediği vergilerle maaş alan işçiler halay çekerken Maltepeliler sokaklarda çöplere el atıyorsa eğer, bu gerçekten bir utanç tablosu olmalı. Sosyal Demokrat yönetim anlayışıyla altyapı, kültürel, yardım ve diğer bütün alanlarda yaptığı çalışmalar ve hizmetler ile adı ilçe sınırlarını aşan Maltepe Belediyesi’ni yıpratma amaçlı devrimci bir sendikanın böylesine bir politikayı inatla sürdürmesi, çok değişik yorumları da beraberinde getiriyor. Diğer sendikalardan biriyle cebelleşen bir CHP’li belediye olsa anlaşılırdı ama Maltepe’deki durum, suyun başka değirmenlere taşındığının açık bir göstergesi oluyor.

Kim ne derse desin, Maltepeliler sendikalı vatandaşlar değil. Maltepeliler maaş almıyor. Ama Maltepeliler sokaklara taşan çöplere el atarak Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın yanında yer aldıkları söylüyorsa eğer, bence maaş aldıkları halde görevlerini yerine getirmeyerek vatandaşa bu çileyi çektirenler bir kez olsun düşünmelidir.

Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri Maltepe’yi Türkiye gündemine taşıdı. Sokağa taşan çöp yığınları, CHP’li bir belediyeyi yıpratmaya yeminli gibi görünen bir sendika, lay lay lom çalışanlar ve sokağa çıkıp çöplere el atan vatandaşlar tezat bir görüntü sergiliyor. Ama sonuçta, oy vererek ilçe yönetimini teslim ettiği belediyeye sahip çıkan Maltepeliler, alkışı hak ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Barış Kış Arşivi