Altyapı yoksa gelecek yok

Modern futbolda altyapı eğitimi çok büyük önem taşıyor. Oyuncuların fiyatlarının oldukça uçuk rakamlara ulaşmasından dolayı her kulüp, altyapısından iyi oyuncular çıkarmak istiyor ancak altyapı eğitimi düşünüldüğü kadar kolay bir iş olmadığı yadsınamaz bir gerçek. Yetenekli oyuncuların sayısının onlu sayıları geçmeyeceği, yeni yeteneklerin kolay kolay keşfedilememesi kuşkusuz dünyanın en çok sevilen ve en fazla paranın döndüğü futbolun en büyük sorunu.
Ülkemizde Altınordu gibi bazı kulüplerin öncülük ettiği altyapı organizasyonları yeni yıldızlar yetiştirmek için var güçleriyle çalışırken diğer kulüpler özellikle de hedefe oynayan Süper Lig ekipleri, alt yapılarına önem vermek yerine yetiştiren birkaç kulüpten bu oyuncuları milyonlarca dolar vererek kadrolarına katmaya çalışıyor. Bu sadece günü kurtarmak için atılan adımlar da doğal olarak kulübü hem borç bataklığına sürüklüyor hem de sürdürülebilir başarı ne yazık ki gelmiyor.

Bu işe gönül veren amatör kulüpler var
Altyapı, futbolun ve kulüplerin olmazsa olmazıdır. Amatör ya da profesyonel her kulüp ne şartta ve ekonomik güçte olursa olsun altyapılarına mutlak surette önem vermek zorundadır. İyi bir altyapı organizasyonu kuran takımlar başarılarını uzun yıllar sürdürürken bunu yapmayanlar ne yazık ki başarısızlığa hep mahkum kalmıştır ve kalmaya devam edecektir. Ülkemizde son yıllarda özellikle amatör liglerde sadece yetiştirici vazifesi gören ve bununla birlikte hiç hedefleri olmamasına rağmen başarı elde eden onlarca kulüp mevcut. Özellikle Bursa’da TSE Arabayatağı, İzmir’de Güzeltepe Gençlik ve Spor ve Pınargücü, İstanbul’da Bağlarbaşı, Damlaspor ve Selimiye gibi takımlarımız yetiştirdikleri onlarca yeteneği Türk futboluna katarak misyonlarını en iyi şekilde yerine getirmeye devam ediyorlar. Fakat ne yazık ki sayı azlığından ve destek görmediklerinden dolayı Türk futbolu yerinde saymaya devam ediyor.

En güzel örnek Ajax
Hollanda futbolunun lokomotifi Ajax, yıllardır altyapıya verdiği önemle tanınıyor. Geçmişten beri Hollanda Milli Takımı’nın bel kemiğini oluşturan kulüp, sadece altyapısından çıkardığı oyuncularla değil genç yaşta alıp parlatıp sattığı oyuncularla da adından söz ettirmeye devam ediyor. Hatta Hollanda’da bebeklerin anne ya da babadan önce Ajax dedikleri efsanesi ülke sınırlarını aşmış durumda. Bir dönem altyapının ekmeğini Avrupa kupalarını sürklase ederek yiyen Ajax’ın böylesine üne kavuşmasının tek bir nedeni var o da geleceğe umutla bakması ve bunun için hiçbir şeyden kaçmaması.
Ajax’ın yıllık bütçesi yaklaşık olarak 55 milyon Dolar. Bunun büyük bir kısmı ise altyapıya ayrılıyor fakat ne kadar ayrıldığı açıklanmıyor. Basın Sözcüsü Van Leeuwen, kesin bir rakam vermemekle birlikte bütçenin önemli bir kısmının altyapıya aktarıldığını, ayrıca altyapıya verdikleri isimle ‘De Toekomst’ ‘Gelecek’te diğer kulüplerden farklı olarak yetiştirilen genç futbolcuların 2 aylık durum raporlarını çıkarılıyor ve  aileleriyle de iletişim kurularak onların sorunları veya eksiklikleri aileleriyle birlikte gideriliyor. Swot Analizi tekniğiyle genç futbolcuların altyapıda bulundukları süre boyunca, teknik, kavrama, zeka, hız ve kişilik analizlerini yapılıyor ve onların iyi veya kötü yanlarını ortaya çıkarılıyor. Ajax altyapısındaki oyuncuların aynı zamanda kulübün felsefesiyle örtüşmesine özen gösteriliyor

Barcelona'yı atlamayın
Barcelona altyapısı ‘La Masia’ günümüzde futbola az çok ilgili olan herkesin bildiği bir organizasyondur. Çiftlik evi anlamına gelen ‘La Masia’ isimli futbol akademisinde altyapı çalışmalarını sürdüren Barcelona, bu akademide öğrencilere kolej derslerinin de gösterilmesi felsefesini benimsemiştir. Bunun sebebi genç futbolculara mental olarak da bir felsefe aşılayabilmektir. Genç yetenekler önce anlaşmalı olunan 15 kulüpte oynatılır ve daha sonra La Masia’ya altyapı eğitimi verilmek üzere alınırlar.
Bir kulüpten daha fazlası olan Barcelona’nın altyapısı da sadece bir altyapı değil adeta bir insan yetiştirme okuludur. Genç futbolculara futbol eğitiminin yanı sıra hayatın birçok alanından ders verilir. Belki de başarıları buradan kaynaklanıyordur. La Masia, birçok otoriteye göre gelmiş geçmiş en iyi futbolcu Lionel Messi dahil Andres Iniesta, Xavi, Sergio Busquets, Carles Puyol, Gerard Pique ve kulüp tarihin en iyi dönemlerinden birinde teknik direktörlük koltuğunda olan Pep Guardiola’yı futbol dünyasına kazandırmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Barış Kış Arşivi