Amsterdam Işık Festivali

Bu sene 10'uncu kez düzenlenen Amsterdam Işık Festivali ya da Amsterdam Işık Sanatı Festivali koronavirüs önlemleri altında gerçekleşiyor. Daha önce dünyanın birçok noktasından insana ev sahipliği yapan etkinlik bu kez mümkün olduğunca yerel kaldı. Bir dünya kenti olan Amsterdam'ın bu sessizliği benim için harikaydı. Çünkü normal zamanda yaşanan kalabalıklık insana bir noktadan sonra bıkkınlık verebiliyor. Her yerde metrelerce kuyruklar derken çok fazla bir zevk almayabiliyorsunuz.

* * *

Çeşitli sanatçıların kendileri için ayrılan alanlarda sergilenen çalışmaları gerçekten göz alıcı. İlk noktadan son ana kadar görebileceğiniz birçok büyüleyici eser bulunuyor. Bunların da farklı hikayeleri mevcut. Sizi her defasında bir sonraki durak için heyecanlandırıyor. İnsanlar genelde aileleri ya da arkadaş grupları olarak geziye katılıyor. Başlangıç anından bitime kadar geçen süre ise 2-3 saat civarında. Bu da iyi bir yürüyüş kondisyonu ve spor demek ayrıca. Farklı noktalara konmalarındaki temel sebeplerinin başında hem insanlara bir şehir turu attırmak hem de esnafın bundan para kazanmasını sağlamak. Çünkü genelde ve çoğunlukla tercih edilen Gluwhein (sıcak şarap) dükkanlardan alınıp içilerek yürünüyor. Bunu çay, kahve veya farklı alkol çeşitleri ile yapan da var. Koronavirüs sebebiyle daha az insanın katılıyor olması daha fazla keyif almanızı sağlıyor.

amsterdam ışık festivali

* * *

Işığı sanata büründürerek saat 17.00 ila 22.00 arası süren günlük festival, 14 Ocak'a kadar açık. Yolunuz Amsterdam'a düşerse kesinlikle katılın. Zaten ücretsiz. Sadece rota kartını alırsanız 7.50€, sesli anlatımlı alırsanız da 15.00€ ödemeniz gerekiyor. Diğer yandan koronavirüs önlemleri konusunda vatandaşların maske ve mesafe kuralına dikkat etmesi gerekiyor. Polisler belirli aralıklarla nöbette ve merkezi alanlarda da ekip olarak geziyorlar.

* * *
Euro sebebiyle çok fazla para ödemek istemeyenler için mükemmel bir aktivite olarak listenize ekleyebilirsiniz. Lokasyonunuzu iyi ayarlamak ve her yeri gezebilmek istiyorsanız bunun için cep telefonunuza rehberi almanız kafi olacaktır. Diğer her şey size bağlı. Alışverişinizi de yapabilirsiniz, içecek veya yiyecek de alabilirsiniz.Ya da hiçbirini tercih etmeyebilirsiniz. Fotoğraf çekmek isteyenler de muhteşem kareler yakalayabilirler. Zaten elinde fotoğraf makinesi ile gezen birçok kişi görüyorsunuz.

amsterdam ışık festivali
 

* * *
Amsterdam Işık Festivali'ndeki eserler şu şekilde;

I 26. Amsterdam
Bridge of the Rainbow
Bunch of Tulips
Butterfly Effect
Darth Fisher
Drawn in Light
Ghost Ship
Light a Wish
Light Lab Technasium
Meisje Met Het ZwavelStokje
Minuten in Blauw
Moonburn
Mr. J.J. Van De Veldeburg
Nacht Tekeking
Neighborhood
Northern Light
Pas Encore Mon Historie

Run Beyond
Souvenir
Spider
Starry Night
Talking Heads
Whole Hole
My Light is Your Light

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Burak Zihni Arşivi