Anketler ve gerçekler

Muhalefetten erken seçim çağrıları gelmeye devam ederken yapılan çok sayıda anket vatandaşın nabzını tutmaya devam ediyor. Anketlerin güvenilirliği tartışma konusu olmasına rağmen anketler ardı ardına anketler yayınlıyor ve yayınlanan anketler gündemin ana konuları arasına giriyor.

MUHALEFET ADAYI

Muhalefete yakınlığıyla bilinen Metropoll Araştırma yaptığı son anketin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. 16-21 nisan tarihleri arasında 28 ilde örnekleme yöntemiyle yapılan araştırmaya bin 752 kişi katıldı. Bilgisayar destekli telefon anketi yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmaya +/- 2.34 hata payı verildi. Metropoll'ün anketine göre Cumhurbaşkanlığı seçimindeki adaylar Erdoğan ve İmamoğlu olursa halkın yüzde 39'u Erdoğan'a, yüzde 50'si ise İmamoğlu'na oy veriyor. Erdoğan'ın karşısında seçmenin yüzde 49'u Mansur Yavaş'a, yüzde 43'ü Meral Akşener'e, yüzde 40'ı ise Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini belirtiyor.

FARKLI SONUÇLAR

AREA da nisan ayına ilişkin siyasi gündem araştırmasını yayımladı. Kararsızların oyları dağıtıldığında, AK Parti: yüzde 34. 4, CHP: yüzde 25.3, İYİ Parti: yüzde 14.6, HDP: yüzde 10.3 MHP: yüzde 8.8 DEVA Partisi: yüzde 3.1, Saadet Partisi: yüzde 1.0, Gelecek Partisi: yüzde 1.0. Avrasya Araştırma şirketinin, 11-14 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği ankete göre de AK Parti: Yüzde 32,5, CHP: Yüzde 27,3, İYİ Parti: Yüzde 13,1, HDP: Yüzde 10,1, MHP: Yüzde 7,6, Gelecek Partisi: Yüzde 3, DEVA Partisi: Yüzde 3, Saadet Partisi: 1,8. Metropoll'ün Mart 2021 anketinde ise "Bu Pazar bir milletvekili genel seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" sorusuna verilen yanıtlar şöyle: AK Parti 31.3, CHP 19.1, İYİ Parti 9.9, HDP 9.1, MHP 7.8, Deva Partisi 1.3, SP 1.0.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Gördüğünüz anketlerin sonuçları şirketlere göre değişiyor. Bu durumda da eskiden beri dillendirilen "En doğru anket sandıkta yapılır" tezi öne çıkıyor. Şimdiden seçim sonuçlarını kestirmek zor. Çünkü muhalefetin ısrarlı erken seçim çağrılarına iktidar tarafından bugüne kadar olumlu cevap verilmedi. Öyle ki Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP de erken seçimin karşısında duruyor ve seçimin zamanında yapılacağını vurguluyor.

EKONOMİ ÇOK ÖNEMLİ

Seçim zamanında yapılırsa dengelerin değişmesi için uzun bir süre var. Bura da merhum Süleyman Demirel'in, "Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir" sözü akıllara geliyor. Pandeminin de etkisiyle ekonomik sıkıntı had safhada. Şayet iktidar ekonomik krizde bir rahatlama gerçekleştirip, siyasi krizleri de yoluna koyarsa 2023 genel seçimlerine iddialı girer. Şayet ekonomik sorunlar çözülmeden işinin kolay olacağını söylemek mümkün değil. Muhalefet açısından da bir değerlendirme yapmak gerekirse en büyük sorun Cumhurbaşkanı adayı. Yukarıda anket değerlendirmemizde sizlerin de gördüğü gibi, mevcut Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısında en az 5 aday var. Bütün muhalefetin hangisinin etrafında toplanacağı ise merak konusu. Muhalefetin çoğunluğunun oyunu alacak bir aday belirlenmezse, seçimde bütün dengeler değişecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Barış Kış Arşivi