Anladınız mı Kemal Bey?

24 Haziran seçimlerinin cumhurbaşkanlığı ayağının, iki aday arasında geçeceği daha önceden belli oldu. Her ne kadar sonuç sandıktan beklense de milletvekili seçimlerinin de iktidar ve ana muhalefet arasında bir çekişme yaratacağı     belliydi.
Anayasal çerçevede kurulmuş partilerin bir bölümü, haklı olarak bu seçimlerde yer aldı. Vatandaşlar da daha önce yaptıkları seçim-toto ile, sonuca yönelik tahminlerde bulundu. Sadece MHP’nin aldığı oy oranı yanılttı ancak, CHP’nin elde ettiği sonuç, tam anlamıyla hayal kırıklığı yarattı.
Şöyle ki; Cumhurbaşkanı adayı gösterilen sayın Muharrem İnce aldığı oy oranı ile partisine yüzde 8 gibi büyük bir fark atabildiyse, buradan çıkan sonuç, CHP’nin örgütüne sahip çıkamayışıdır. Bölgemizden birkaç örnek vermek gerekirse;
Avcılar’da Muharrem İnce’nin aldığı oy yüzde 45, ilçeden ikinci parti olarak çıkan CHP’nin oyu ise yüzde 33,42. Büyükçekmece’de sayın İnce’ye yüzde 43.8 oranında oy çıkarken, CHP 33.1’de kaldı. Beylikdüzü’nde Muharrem İnce 45.7 ile birinci aday olurken, CHP ise 33.7 oranıyla ikinci parti oldu. Sonuçlar bütün ilçelerde hemen hemen aynı düzeyde çıktı.
İllerin sonuçlarına göz atacak olursak, İstanbul’da sayın İnce’nin yüzde 36.89, CHP’nin ise yüzde 26.51 oranda oy aldığını görüyoruz. CHP, İzmir’de adayı Muharrem İnce’ye biraz yaklaşmış ama geçememiş. AKP, kale olarak gördüğü illerde yüzde 90’ları aşarken, CHP’nin kalesi olarak bilinen İzmir’de sosyal demokrat bir partiye yüzde 41.74 oranda oy çıkması, düşündürücü olmalıdır.
Ankara’ya bakıyorsunuz, benzer sonucu görüyorsunuz. Bursa, Manisa, Adana, Mersin, Balıkesir, Eskişehir, Tunceli derken, bütün Türkiye aynı sonucu sokuyor CHP Genel Merkezi’nin gözüne. En hazin sonuç da Yalova’dan geldi. Hadi CHP’yi anladık, bütün Türkiye’de olduğu gibi orada da tökezledi ama, Cumhurbaşkanı Muharrem İnce’nin kendi memleketinde yüzde 38.86 oranında oy alarak AKP adayı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından ikinci olmasının bir açıklaması vardır     sanıyorum.
Sözün kısası, bir umut ve Türkiye’nin kazandığı yeni bir lider olarak ortaya çıkan Muharrem İnce, yakaladığı olağanüstü performans ile göz doldurmuş, bu sınavda üzerine düşeni layıkıyla yerine getirmiştir. Ancak aynı şeyleri, maalesef CHP için söyleyemeyeceğim.
Sonuca gelirsek, Cumhurbaşkanı adaylarından sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.59, sayın Muharrem İnce 30.64 oranında oy almışlardır. Milletvekili seçimlerinde ise AKP 42.56, CHP de yarısına yakın olan 22.64 oranında oy toplamışlardır. AKP kanadı seçim sonrası yapılan açıklamalarda nerede yanlış yaptıklarını inceleyeceklerini söyledi. CHP’de ise, son 16 yılda alınan seçim sonuçları nedense Genel Merkeze pek etki etmedi. Ülke ve rejim açısından hayati önem taşıyan 24 Haziran seçimleri de dahil. Avrupa ülkelerinde aynı durumdaki sosyal demokrat bir parti yönetimi, ertesi sabahı beklemeden seçim gecesi istifa ederdi.
Oylarını arttıramayan il ve ilçelerin istifasını istemek benim görevim değil.
Ayrıca, CHP Genel Merkez yöneticilerinin istifalarını istemek de bana düşmez.
Aman ne yaparlarsa yapsınlar ama sanırım, bunlarla bu iş gitmez!
Ne dersiniz Kemal bey, gitgide düşen ve 24 Haziran’da elde edilen yüzde 22 ile iktidar olunamayacağının farkına vardığınıza inandırın artık örgütünüzü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Barış Kış Arşivi