Antlaşmalar

Önemli ve öncelik sırasına göre ve kurtuluş günlerimizi anmak anlamak için tarihçi olmamama rağmen bilgi paylaşımı.

Tarih 3 Mart 1878 93 harbi olarak halk arasında anılan savaşta Osmanlı Devleti yenilmiş Ruslar Yeşilköy’e kadar gelirler ve antlaşma Simenoğlu köşkünde imzalanır

Ayastefanos antlaşmasına göre:

1- Bosna Hersek iç işlerinde bağımsız olacak

2- Romanya, Sırbistan ve Karadağ’ın sınırları genişletilecek ve bağımsızlık verilecek

3- Batıda Büyük Bulgaristan Krallığı kurulacak ve sınırları Trakya’dan Arnavutluk’a Tuna’dan Ege’ye

4- Osmanlı Devleti savaş tazminatı olarak Rusya'ya 30 bin ruble (245 milyon Osmanlı altını) ödeyecek

5- Teselya, Yunanistan'a teslim edilecek

6- Bulgaristan asilleri tarafından yeni Bulgar Anayasası hazırlanacak

7- Boğazlar Savaş ve barış zamanında tüm gemilere açık olacak

8- Ermenistan ve Girit'te ıslahat yapılacak

9- Ardahan, Artvin, Kars, Doğubeyazıt, Eleşkirt ve Batum Rusya'ya bırakılacak.

Ayastefanos antlaşmasını II. Abdülhamit imzalar, Babası Abdülmecit annesi Tirimüjgan hanım 17 yaşında padişah olur 39 yaşında vefat eder ailesi ile birlikte Avrupa'yı gezen tek padişah Dolmabahçe’yi ve Beylerbeyi saraylarını yaptıran 4 oğlu padişah olan ve kardeş katili olmayan padişahımızdır.(25 karısı 43 evladı)

II. Önemli antlaşma Mondros 30 Ekim 1918 tarihinde Limni adasın Mondros limanında İtilaf Devletleri adına İngiliz Amiral Caltrop Osmanlı adına Bahriye Nazırı Hüseyin Rauf Orbay imzalar.

Mondros antlaşması 25 maddeden oluşur. Asker terhis edilecek silah bırakılacak mayınlı bölgeler temizlenecek İstanbul ve Çanakkale boğazları açılacak Karadeniz işgal edilecek, Ermeni esirler şartsız bırakılacak.

Mondros İmzasını atan Hüseyin Rauf Orbay Amasya’da Kovan Millilere katılır.

III. Önemli antlaşma Sevr 10 Ağustos 1920 tarihinde imzalanır İtilaf devletleri ile Osmanlı arasında imzalanır. İtilaf Devletleri Britanya, Fransa, İtalya, Japonya, Ermenistan, Belçika, Yunanistan, Hicaz Krallığı ve Çekoslovakya. Osmanlı adına imzayı atanlar: Sadrazam Damat Ferit tarafından görevlendirilen, Maarif Bakanı Bağdatlı Mehmet Hadi Paşa Danıştay reisi Rıza Tevfik Bey ve Bern Sefiri Reşat Halis Bey.

Kayıplar: Batı Anadolu ve Doğu Trakya, Yunanistan'a bırakılacak- Ege adaları hepsi Yunanistan’a verilecek- Rodos ve 12 ada ise İtalya Devletine bırakılacak – Osmanlı İmparatorluğunun Doğu Anadolu bölgesinde bir Ermeni Devleti kurulacak.

Kurtuluş Savaşı derken Mudanya ateşkes antlaşması 11 Ekim 1922 Mustafa İsmet İnönü itilaf devletleri Türkiye, İngiltere, Fransa ve İtalya önce gemide beklerler ve Mustafa Kemal'e bu sizin İsmet bize galip devlet gibi davranıyor derler ve antlaşma bir hafta gecikir. Yunanistan imzaya gitmez bunun üzerine Mustafa İsmet ordulara hareket emrini verir, bunu gören Yunanlı imzalamayı kabul eder ancak Mustafa İsmet bana verilen süre bitti.

Mustafa İsmet’in kararlılığını bilen Yunanlı imzalamayı kabul eder ve Konsolosluk aracılığı ile İstanbul’da imzayı atar.

Trakya Meriç nehri sınır kabul edilir ve tek kurşun atmadan Trakya düşman işgalinden kurtulur.

Ninemden dinledim Kemal geliyormuş, nefes gibi bir çektiğinde herkesi yutuyormuş kaçalım. Yunanlı kaçarken yoktu ki bir kör martin havaya sıkalım Yunanlılar ardına bakmadan kaçsınlar.

1 Kasım Hilafetin kaldırılması Halife Abdülmecit efendinin 40 araba ile Çorludan Medeniyetin beşiği olarak bilinen İsviçre’ye uğurlanması.

Mısır Kahire’de yapılan İslam şurasına katılan Antalya Milletvekili Rasih Efendi paşam halifelik şahsınıza tekli ediliyor. Bunu ben biz kabul etsek diğer İslam ülkelerini sevk ve idare edenler bizim buyruğumuz altına girmeyi kabul edecekler mi onlar kabul etseler biz ben kabul edecek miyim .

Bundan böyle kim ki şahsıma halifelik teklif eder ülkemin ve şahsımın düşmanı ilan ederim.

Trakya’nın düşman işgalinden kurtuluş günleri sırası ile 1 Kasım Silivri ve Çorlu 2 Kasım Muratlı, Vize, Kıyıköy 8 Kasım Lüleburgaz 9 Kasım Babaeski, 1o Kasım Kırklareli Mustafa Kemal Atatürk’le ölüm günü ile çakıştığı için 11 Kasım da kutlanmaktadır.13 Kasım Tekirdağ 14 Kasım Malkara ve Hayrabolu Malkara ve Hayrabolu ilçelerini tesliminde bir İngiliz zabit teslimde hazır bulunan bir Yunanlı zabit Malkara ve Hayrabolu ilçelerini teslim alan düzenlenen teslim zaptını Ankara ya gönderen Yüzbaşı Celal.

17 Kasım Şarköy, 18 Kasım Uzunköprü, 19 Kasım Keşan, Meriç, 23 Kasım Enez, Havsa 25 Kasım Edirne 26 Kasım Gelibolu ve Eceabat, 6 Ekim 1923 tarihinde İstanbul’u İngilizlerden teslim alan Şükrü Nail Paşa ECEABATI Yunandan teslim alandır.

Şükrü Nail Paşa Çanakkale Maydos savaş bitti paydos (Maydos Eceabat eski adıdır) Halk ne der Ankara'nın taşına bak gözlerimin yaşına bak Yunan bize esir düştü şu feleğin işine bak.

27 Kasım 1922 en son Lalapaşa kurtulur inşallah bir daha kurtarma ihtiyacı duymayacağımız bir hayat dilerim.

Günde 4 mevsim havası ayar.

Demir gibi aydın insanları var

Köftesi, Üzümü Tahılında kâr Türkiye’min bir incisi Tekirdağ (Muhsin Durucan)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi