Askıda ekmek

Mecliste,”ben hamsi yedim, sen tahinli kabak yedin” diye tartışılıp, saray menüsü gündeme geliyorsa eğer, başlıca sorunlarımızdan en önemlisinin açlıkla mücadele olduğunu rahatça söyleyebiliriz.”Pik yaptık, tavan yaptık, uçtuk, uçuyoruz”derken,“kuru ekmek buluyorsa, aç değildir”noktasına geldik.
    ***
Genellikle yazın tatilcilerin gelip dinlendiği turizm bölgelerinde, bu yıl ilk kez fırınların kapısında”askıda ekmek”tabelası gördüğümde, yüzümde beliren şaşkınlığı tarif edemem. Askıda fatura, veresiye defterinin silinmesi yardımı, ucuz ekmek kuyrukları ile tanıştık. Dünyayı eve kapatan pandeminin de yardımı ile, kapanan iş yerleri, ödenemeyen maaşlar, vergiler insanları çaresiz bırakıyor. Yeni bir yıla günler kala, postacılar sevgi ve mutluluk kartpostalları yerine, tomar tomar tebligat taşıyor.
    ***
Ülkede dertli olmayan vatandaş kalmadı. Asgari ücret ne kadar olsun diye toplanıp toplanıp, erteleniyor ya şu günlerde, 5 bin lira olsa bile kurtarmaz durumu. Neden mi? İki hafta boyunca dört pazar yeri gezdim. Pazarcılar, insanları ürkütmemek için üzerine yarım kilo fiyatı yazıyorlar. Televizyonda mücevher reklamları var ya hani, tezgahlara bakınca o pırlantaların fiyatı daha makul geliyor gözüme. Eve gelipte üç gün yemek yapmaya yetmeyecek malzemeler için 200 lira harcayınca torbalarla biraz bakıştık. Aldıklarımın içinde yağ, un, şeker,tuz, peynir, zeytin vs. yok üstelik. Biraz balık, salatalık, biber, patates, ıspanak, havuç. Ha bir de kış akşamının keyfini sürelim diye kestane...Gel gör ki, kestane de evlerin şenliği olmaktan çıkmış. Kilosu 30 lira olunca, keyiften pek bahsedilmiyor.
    ***
Doğalgaz, elektrik, ulaşım, su faturası derken, bir de kira ödüyorsanız, sayın milletvekili, haklı”Kuru ekmek yiyebiliyorsanız, aç değilsiniz! Bu ekonomik bozulmayı tamamen pandemiye bağlamak haksızlık olur. Yıllardır konuştuğumuz şeyler, patates, soğan, sarımsak fiyatı. Faturaların, vergilerin yüksek oluşu. Hatta, önceki yıllarda da hatırlarsanız, iş başvurusu yapmaya giderken kullanacağı ulaşım araçlarına para bulamayan insanlar vardı. Bazı yabancı şirketler de bu mağduriyeti bildiklerinden, görüşmeye çağırdıkları herkese zarf içinde nazikçe yol ücreti ödüyordu. (yerli şirketler de vermiş olabilir fakat ben duymadım)
    ***
Uçtuk, uçuyoruz, yeni paket açıklanacak,100 gün daha derken; askıda ekmek, askıda fatura ile tanıştık. Geldiğimiz son nokta, kuru ekmek...
Mecliste milletin vekillerinin işlevsizliği malum. Ne anlatsınlar ki? Akşam evde ne yediklerini elbette.
Sevgiyle kalın
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi