Aşure

Dinimizde ve inancımızda birden fazla oruç vardır ve bilinmekte ve tutulmaktadır.

On bir ayın sultanı olarak bilinen ramazan orucu ramazanı bilmeyen olamaz lakin ramazan orucunu tutanlar ramazan ayında doğan çocuklarına Ramazan adını verenler Ramazanın manası yanma, yenilenme, keskinlenme ve arınma.

İnsan hücrelerinin yenilenmesinin ilki uyku ikincisi oruç, üçüncüsü mizah, mizah yapıp aklımızın zekâtını, oruç tutup tenimizin zekâtını para kazanıp malımızın zekâtını verenlerden olalım.

Ramazan orucu sahurla başlar iftarla biter. Niyet edilir bu yılın ramazan boyunca orucumu tutmaya toptanda yapılır her gün de ayrı ayrı niyet edilir, Ramazan boyunca niyet edilmesinin nedeni ola ki sahura kalkamazsa oruca devam edilir dolayısı ile niyet edilmiş olunur.

Orucu açarken verdiğin nimetlere şükürler olsun rızanla orucumu tuttum rızan ile orucumu açıyorum. Sonra Muharrem orucu gelmekte, onun süresi 12 gündür her günün ne için kim için tutulduğu bilinmektedir.

İlk gün orucu Hz.Hüseyin'in canını almaya gelen yolda kuyularda su yok dönüşte zahmet çekmeyesin su kaplarını bizim kuyulardan doldur deyince Hz. Hüseyin ilk niyetinden vaz geçen Hür Hz. Hüseyin tarafına geçer ve ilk saldıran ben olacağım der ve ilk saldıran ilk şehit olan Hür.

Muharrem anlamı haram olan yasaklanan matem anlamındadır, Muharrem orucu niyeti sazlar bağlanır on iki gün boyunca su içilmez şarkı türkü söylenmez zevk ve sefa dan uzak olunur helalinle dahi birlikte olunmaz. On ikinci gün peygamber soyu devam ediyor diye kurbanlar kesilir en büyük kurbanın Hazreti Hüseyin olduğuna inanılır.

Oruç Arapça Savm/Siyam Türkçe hareketsiz kalmak demektir. Efendimiz nice oruçlular vardır açlıkları yanına kar kalacak peki efendimiz oruç nasıl tutulur. Her türlü kin ve nefretten şiddet ve cebirden kelime küfürden şehvet duygusundan uzak kalarak tutulur

Efendimize Müslüman olmayanlar ebdel derler efendimiz Cebrail aleyhiselama şikâyet eder bu putperestler bana ebdel diyorlar. Biz sana Kevseri verdik sen daha ne istersin. Kevser cennetteki pınarın, Fatıma anamızın adı en kısa duamızdır.

Ey Muhammed doğrusu sana pek çok nimet verdik namaz kıl kurban kes.

Hz. Hüseyin Kerbela’da şehit edilince yanında 72 masumu pak vardı Abisi Hz. Hasan’ın Büyükoğlu Kasım babadan kardeş olan Celal Abbas katledilenler içinde yer almaktadır.

İlk kurban Hz. İbrahimle oğlu İsmail arasında geçer, ikinci kurban kurbanların en büyüyü Hz. Hüseyin.

Kerbela Hz. Hüseyin'in Büyük Oğlu Zeynel Abidin rahatsız olduğu için cenge katılamaz sağ kurtulur on ikinci gün Zeynel Abidin’in sağ kurtulduğunu görenler Peygamber soyu devam ediyor diye kurban keserler bana ’da 3 defa bu kurbanı kesmek kısmet oldu.

Aşure on demektir, Muharremin onuncu gününün adıdır. Biz tarihe bağlı bir milletiz örnek vermek gerekirse. Kara Kuvvetlerinin kuruluş yılı Milattan önce 209 Mete Han 10 kişilik asker grubunun adı Manga o günden bu güne devam etmektedir.

Muharrem ayında yaptığımız ilk çorbanın adı sarı çorba adını gününden alır, ilk yapan Nuh peygamber, kalan malzemeleri birleştirerek pişirir. Gemiden ilk çıkan güvercin gagasında getirdiği zeytin dalı bundan dolayı güvercin ve zeytin dalı barış elçisi seçilmiştir.

Kaptanınız Nuh olsun dalgaların önemi yok. Bunu bilen Mustafa Kemal Atatürk kurtuluş savaşında kot adını Nuh alır. Bir oluşum daha yapar onun adını da Felah koyar bu Felah oluşumu istihbarat yapar adam silah kaçırır baskınlar düzenler. Telgraf gelir Nuh’a telgraf gider Nuh’tan anlarlar ki Mustafa Kemal'den

Günde 5 defa okunan ezan içinde heyelan Felah sizi kurtuluşa davet ediyor. Bunu bilen Mustafa Kemal Kuvayı Milliye’ den sonra Felah grubunu kurar, sizi kurtuluşa davet ediyorum Mustafa Kemal’de inceliği ve kibarlığı görüyor musunuz?

Tarih 13 Şubat olunca Hızır orucuna niyet edilir Hızır orucu inanç bilgi kaynak odur ki Efendimiz peygamberimizin torunları Hasan ve Hüseyin efendiler rahatsızlanır. Hazreti Ali ve kızı Fatıma babalarına giderler ve torunlarının rahatsız olduğunu bildirirler.

Efendimiz onlara üç gün oruç tutmalarını, çocuklarının bundan şifa bulacaklarını bildirir. Oruca niyet edilir bu orucun sahuru yoktur iftardan iftara tutulur. Birinci gün tam oruçlarını açacaklar biri kapılarını çalar ve aç olduğunu söyleyince iftarlıklarını gelene verirler, ertesi akşam tam oruçlarını açacaklar yine kapı çalınır ve o akşam iftarlıklarını ona verirler üçüncü akşam tam orucu açacaklar yine kapı çalar ve karşılarında biri yiyecek ister o akşamki iftarlarında ona verirler. Bu arada oruç niyetleri yerine gelmiş olur.

Bu durum Kuran'ın insan suresinin sekizinci ayetinde desteklenir, bu ayette Allah sevgisi için yoksula, yetime ve esire yedirirlerdi.

Bu durumu babaları olan efendimize aynen aktarırlar ve efendimiz o sizin kapınızı çalan Hızır peygamber der.

Hızır orucu niyet duası Niyet ettim Allah rızası Peygamber himmeti, velayet şefaati için Hızır orucumu tutmaya Allah kabul eylesin.

Sonlandırırken Bismişah Allah Allah Yaradan Allah, Nübüvvet-i Muhammed Velayet-i Ali aşkına dertlerimize derman, hastalıklarımıza şifa dilden dileklerimiz, gönülden muratlarımız için dara, zora yetişen Hızır için Hızır orucumu açmaya.

Hızır’ın toprağa İlyas peygamberin suya can verdiğine inanılmakta Hızır orucunu tutan kimseler oruç sonunda goud yapar kimsenin göremeyeceği yere saklar sabah kalktığında onun üzerinde bir el işareti veya bir iz varsa hızırın oraya ulaştığına ve tuttuğu orucun ve dileklerinin kabul olacağına bir işaret olarak bırakılmıştır.

Caminin imamı ilk peygamber Âdem den son peygamber Muhammed Mustafa ya kadar ne kadar peygamber gelmiş geçmiş ise hepsi hak ve gerçektir der. Bektaşi ve Alevi İslam Bismi Şah der.

Âdem Peygamber’in en küçük oğlu Şıt en son evlenir eşi Naciye’dir 39 çocuğu olur bunların adı ne diye sorarlar Bismi der Şahta Ali dir onun için Bismişah derler. Sonra güruhu Naci’den bizi ayırma Allahım derler çünkü cenneti kapısını açacak kadın ve adam olduğu bilinmekte ve inanılmaktadır.

Bu sıkıntılı ve koranalı günlerde Hızır peygamber ve Allah yardımcımız olsun. Orucumuzu tutarak hücrelerimizi yenileyen ve İslam'ın beş şarttan biri olan oruçlarımız yerine getirenlerden olalım

Muharrem ayı Hicri takvimin ilk ayı Kurban bayramının bittiği günden 20 gün sayılır 21 günü Muharrem ayının ilk günüdür, Hicri 1443 Miladi 19 Ağustos 2021 denk gelmektedir.

Her hane ekonomik gücüne göre aşuresini inşallah yapacak komşularına ikramda bulunacak duası ’da bizden olsun ;

Bismişah Allah Allah !

Aşure lokmaları kabul ola .

Aşureyi pişiren, payını hak bilen, cümle canların cedlerine rahmet, hanelerine dirlik, göz gönül zenginliği ve bereket yağa.

Her lokma bin derde derman ola, bin belayı def eyleye,

Üçler, beşler, yediler, oniki imamlar, kırklar kaynayan aşure kazanında canlarla birlikte ola, dirlik getire.

Mansur’un, Nesiminin, Hatai’ nin , Pir Sultan’ ın, yanan yakılan, diri diri toprakla örtülen erenlerin, evliyaların, hak şehitlerinin canlarına değe

Lokma için gelen, nefesten nasip alan canlara Bozatlı Hızır yardım eyleye.

Aydınlığın kaynağı olan delil, lokma sahibinin sofrasına nur ola

Dil bizden nefes pirden ola

Gerçeğe hü mümine ya Ali!

GÖZ YAŞARMADAN ÖZ YAŞARMAZMIŞ

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi