Tiyatro için sokağa sadece onlar çıktı!

Tiyatro için sokağa sadece onlar çıktı!
27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde Türkiye'de sokakta kutlama yapan tek tiyatro ekibi, Ortadirek Tiyatrosu oldu. Avcılar Marmara Caddesi'nde kutlama yapan tiyatro ekibinin Genel Sanat Yönetmeni Osman Genç, “Bu yıl yalnız kalmanın derin üzüntüsünü yaşadık” dedi

Bu yıl 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde Türkiye'de bir ilk yaşandı. Avcılar'da faaliyet gösteren Ortadirek Tiyatrosu, sokağa inerek kutlama yapan tek tiyatro ekibini oldu. Tiyatrocular, Avcılar Marmara Caddesi’nde 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde festival havası estirdi. Pandemiden dolayı birçok tiyatronun kapandığı ve seyirciye ulaşmakta zorluk çeken tiyatro gruplarının ekonomi ve moral açısından sokakta yer alamadıklarını dile getiren Ortadirek Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Osman Genç “Hem tiyatromuzun hem de halkımızın morale ihtiyacı olduğunu düşündük” dedi. Sokakta alına bilecek en uygun pandemi kuralları içerisinde etkinliklerini gerçekleştirebildiklerini dile getirdi. Geçtiğimiz yıl koronavirüs salgını nedeniyle sokakta kutlama yapamadıklarını anlatan Osman Genç, “Bu yıl seyircimizle sokakta yüzleşmek istedik ve sokağa çıktık. Gergin ve korku dolu zamanların içinde olsak da 2021'in ilk çoban ateşini yakmış olduk.” ifadelerini kullandı.


Yalnız kaldığımız için üzüldük

Bu yıl sokağa çıkan tek tiyatro grubu olmaktan dolayı üzüldüklerini de anlatan Genç, “Biz sokağa çıkarken önce Marmara Caddesi'ndeki Atatürk Heykeli'nden yürüyüşe başladık. Bunun sebebi de Mustafa Kemal Atatürk'ün sanata yaptığı katkıları vurgulamaktı” dedi. Türküler ve tiyatro sloganlarıyla 1999 yılı Deprem Anıtı'nın önüne gelen Ortadirek Tiyatorus oyuncuları, burada; Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’ın kaleme aldıkları ulusal tiyatro bildirisini okuyup; tiyatronun Şantiye oyuncularının oyunları ile başlayan genç oyunculardan Sibel Kırpıs ve Doğukan Çevik oyunlarını sergiledi.


Oyun vatandaşla bulaştı

Havuz Meydanı'nda da Unesco tarafından Yunus Emre Yılı ilan edilmesinden dolayı Osman Genç’in yazıp yönettiği “Yunus Emre Aşk-ı Revan” oyununu Batuhan Öztürk seyircinin büyük ilgisi ile sergiledi. Aynı alanda tiyatro eğitmen oyuncusu Berkcan Genç “Utanıyorum” adlı psikolojik oyununu gerçekleştirdi.


Renkli görüntüler oluştu

Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte, son olarak Avcılar Belediyesi meydanında yer alan tiyatro seyircisini peşinden alkışlarla sürükleyerek büyük bir çember oluşturdu.  Genç oyunculardan Melisa Çakır alkışlarla oyununu tamamladı. Ardından Bir Garip Orhan Veli ve Taburenin Hikayesi oyunundan kesitler sunan Ali Geygeloğlu  seyircilerini hayran bıraktı. Sahne ve sokak kostümlerini tasarlayıp hazırlayan Tülin Aktaş tebrikleri kabul etti. Ortadirek Tiyatrosu Alternatif Bildirisi Tiyatronun genç ve dinamik oyuncularından Tuluat Genç tarafından hazırlanan bildiri kendisi tarafından basına ve halka karşı okundu ardından “Kürsüde” adlı performansını sergiledi.

HABER: ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.