Bağış toplayan bu dernekler kim?

Gönlümüz isterdi ki,  yaşadığımız Elazığ-Malatya depreminin ardından yetkililer şöyle cümleler kursun;”Hiç kimse endişe etmesin, maddi ve manevi olarak tüm ilgili birimlerimizle birlikte bütün hasarı ve gereken yardımları sağlayabilecek güçteyiz.”
Duyamadık ne yazık ki! Anında bağış yapılacak hesap numaraları verilmeye başladı.
***
Ülkeyi örümcek ağı gibi dernekler sarmış. Hepsi bağış kampanyası başlatmış ama öncelikleri, Somali, Kenya, Afrika, Bangladeş, Gazze, Uganda gibi ülkeler. Ne gibi hizmet yapıyorlar bu topladıkları paralarla derseniz; Afrika ülkelerinde su kuyusu açmak, cami, medrese yapmak, karnı aç çocuklara Kuran-ı Kerim dağıtmak, hatta katarakt ameliyatı yapmak, gibi faaliyetleri var.
Bu toplanan bağışların nasıl kullanıldığı, kim tarafından ne derece titizlikle incelendiğini bilemem. Ancak; gelişmiş, eğitimli nüfusa sahip bir ülkede bunun kolay kolay yapılabileceğini hiç sanmıyorum. 
***
Recep Tayyip Erdoğan deprem sonrasında bir konuşma arasında şu cümleleri kullandı;”Birileri illa yardım yapacaksa bunun kurumu belli. AFAD ile Kızılay ile bunlar yapılır.”Eee o zaman bu”İnsani Yardım Derneği”adı altında çeşitli isimlerle faaliyet gösteren dernekler nasıl bağış toplayabiliyor? İnsanlar bu derneklere neden bağış yapıyor?
***
İnceleyin, en azından internet sayfalarına bir göz atın. Canı sıkılan bir dernek açmış! Bir el ver, kardeş eli, yardım eli, cansuyu, çare, vuslat...böyle gidiyor! Çoğunun sayfasında, daha bebek denecek yaşta çocuklara takke, çarşaf giydirilmiş, önlerinde Kuran-ı Kerim konmuş, kısacası verilen”EĞİTİM”fotoğraflanmış. Bazıları da Elazığ depreminde ölenler için, “Hafızlık Okulunda”eğitim gören o minicik çocuklarla birlikte dua edip, hatim indirmişler.
***
Diyanet vakfı da,”yaraları sarma zamanı”adı altında yardım kampanyası başlatmış. Vakfın sitesinde şöyle yazıyor;”Suriye, Irak, Afganistan, Arakan, Filistin, Yemen, Somali,gibi ülkeler başta olmak üzere mazlum ve mağdurların yanına koşuyoruz.”Yapılan bağışlarla, 26 ülkede su kuyuları açmışlar. Eğitim bursları da var! İmam Hatip Liseleri, Hafızlık bursu, hatta Uluslararası İmam Hatip liseleri, vs... Toplam 67 ülkeye de Kuran-ı Kerim dağıtmışlar ve daha basımda olup dağıtılıcaklar da varmış.
***
Bütün bu derneklerin topladıkları bağışlarla öncelikli yardımda bulundukları ülkeler hemen hemen aynı. Bunca sel felaketleri, depremler yaşadık. Bu dernekleri bu bölgelerde gören var mı?
***
Gönül isterdi ki, her deprem sonrası yapılan konuşmalar artık değişsin, hazırlıklı ve önlemlerimizi almış olalım. Her afet sonrası yapılan o meşhur”bölgede inceleme yapmak üzere kente gittiler, havadan karadan inceleniyor”lafı yerine, zamanında gereken yapılsaydı ve”hiç kimsenin burnu bile kanamadı”cümlesini işitebilseydik.
***
Kızılay’ın anında başlattığı bağış kampanyası ve deprem vergilerinin nereye gittiği konusu, bu hafta en çok tartışılan konu başlıkları oldu.  Kızılay’ın internet sayfasını inceledim. Yıl bazında bağışların rakamı yazıyor ve yıldan yıla da artarak devam etmiş kuruma yapılan bağışlar. Tartışma konusu olması şaşılacak bir durum değil. 
Nerede o toplanan paralar sahi?     
Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi