Bahçeli olmasa Erdoğan kazanabilir miydi?

Akit Tv'de Cumartesi akşamı programda; kim kazanırsa kazansın, pazartesi sabahı yeni bir Türkiye'nin ortaya çıkacağını söylemiştim.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. tura kalacağını, TBMM'de de Cumhur ittifakının azınlıkta kalacağını öngörmüştüm. Yanıldım.
****
AK Parti'nin yüzde 39-40, MHP'nin ise 5 ile 6, İYİ Parti'nin de yüzde 9-10, CHP'nin 25-26, Saadet Partisi'nin yüzde 1-1,5 oy alabileceğini tahmin etmiştim. Yanıldım.
Öncelikle Kürtlerin AK Parti'den vazgeçeceğini, Kürtler'in MHP ile yapılan ittifaktan dolayı oy vermeyeceğini okumuştum. Yanıldım.
****
Diyarbakır, Mardin, Hakkari, Iğdır, Van, Muş, Şırnak, Siirt, gibi illerde HDP'nin ve Demirtaş'ın oylarının aşağı yukarı baş başa olması Kürtlerin Erdoğan'a büyük bir oy oranı geçişi yapmadığı görülürken, Tunceli'de HDP yüzde 51 oy alırken, Selahattin Demirtaş'ın yüzde 21'de kalması dikkat çekiyor. Tunceli'de; AK Parti 13.89 oy alırken, Erdoğan'ın yüzde 19 civarında bir oy alması ilginç bir gösterge. Yaklaşık 6.8 civarında partisinden daha yüksek oy alıyor. CHP ise yüzde 26 oy alırken, İnce yüzde 58 alıyor. İnce partisinden yüzde 22 fazla oy alıyor. HDP'nin oylarının İnce'ye gittiğini görüyoruz.
Güneydoğu'da HDP'nin oy oranını korumasına rağmen, AK Parti'ye oy veren Kürtler'in vazgeçmediklerini, partinin Cumhurbaşkanı Adayı Demirtaş'ın, milletvekillerinin, yüze yakın belediye başkanı, il ve ilçe başkanı, yöneticilerinin tutuklu olmasına rağmen HDP'nin gücünü koruduğunu da gördük. 
****
MHP'nin Kasım 2015 seçimlerine göre oy oranını koruduğunu görüyoruz.
Şunun altını çizmek gerekiyor. MHP oyu, Kasım 2015 seçimlerinde AK Parti oy veren yaklaşık yüzde 5 civarında bir seçmenden aldığını görüyoruz.
****
Bugün Erdoğan, seçimleri kazanmışsa (ki, bu yazı yazılırken CHP yöneticileri YSK'da oyların yüzde 50'sinin sayıldığını iddia ediyorlardı) MHP sayesinde gerçekleştiği açık açık görülmektedir.
MHP'nin yüzde 5-6 arasında kalacağını ve 15-20 milletvekili çıkaracağını düşünen sadece tüm anket firmaları sınıfta kalmıştır. Tabi bende...
Millet dış düşman gerçeğine inanmış
Bu seçim sonuçları daha çok konuşulur.
YSK'da sandık sonuçlarının daha yarısı girmemişken, AA'nın yüzde yüze yakının açıklaması ise muamma olarak bir kenarda duracaktır.
Yine son üç seçimdir Anadolu Ajansı'nın seçim sonuçların; 16 Nisan'da yüzde 77.5 başlamış seçimler yüzde 51, 7 Haziran'da yüzde 62.5 ile başlamış yüzde 41, 1 Kasım'da yüzde 72.5 başlamış yüzde 49 ile bitirmişti.
Dün yapılan seçimleri de yüzde 60 ile başlayan Anadolu Ajansı yüzde 52'lere kadar geldi.
****
Kim ne derse desin seçimleri Erdoğan kazanmıştır.
Kim ne derse desin muhalefet bir kez daha kaybetmiştir.
Kim ne derse desin İstanbul'da CHP'nin önde olduğu ilçelerde AK Parti yeniden 1. parti olmuş.
Ve 2019 yerel seçimlerinde AK Partililer büyük bir moral kazanmıştır.
Yeni sistemin Türkiye'yi nerelere taşıyacağını, ekonomik krizi aşıp aşamayacağını göreceğiz.
Bugünden sonra çıkacak sorunlar da, Erdoğan ve AK Partililerin mazeret bulacakları da herhangi bir şey kalmamıştır.
****
Sonuç olarak millet açıkça ülkenin dışarıdan bir kuşatılma altında olduğuna inanmış ve AK Parti'ye ve Erdoğan'a destek vermiştir. Ve seçimlerin en büyük kazananı MHP ve Devlet Bahçeli'dir. Bu seçimlerin bugün için kaybedeni İYİ Parti ve Meral Akşener'dir. Millet İttifakı'nın Adayı Muhammer İnce'de bu seçimlerin kazananıdır. İki ay içersinde yapılabilecek en büyük kampanyayı yürütmüş ve elinden geleni yapmıştır. Şayet 2019 seçimlerinde Ankara veya İstanbul'un Belediye Başkan adayı olmaz ise Kılıçdaroğlu sonrasında CHP'nin Genel Başkanı'dır. 
Son söz: 24 Haziran seçimlerinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli resmen kendi küllerinden yeniden doğmuştur. Ve Erdoğan'a destek vermeseydi, bugün Erdoğan'ın resmen kazanamayacağını görüyoruz. Ve önümüzdeki beş yılın kilit partisi MHP'dir ve Türkiye'nin milliyetçi bir çizgide politikalarının devam edeceğinin de göstergesidir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Tarakçı Arşivi