Bakırköy'de işçiler öfkeli: 5 lira hangi yemeğe yetecek?

Bakırköy'de işçiler öfkeli: 5 lira hangi yemeğe yetecek?
Bakırköy Belediyesi işçileri yine eylem yaptı. 16. kez meydana çıkan işçiler, Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun işçiler üzerinde baskı kurduğunu belirtti. İşçiler tarafından yapılan açıklamada, "Belediye yönetimi eşit işe eşit ücret söylemi ile maaşlar düşürmüş, yemek paralarını 5 liraya indirmiştir" denildi

DİSK Genel-İş Bakırköy İşçi Sendikası temsilcileri 16. kez eylem yaptı. Sendikatya bağlı Bakırköy Belediyesi işçilerinin katıldığı eylemde toplu iş sözleşmesi talebi yinelendi. 12 Şubat'ta başlatılan eylemlere salı ve perşembe günleri devam eden sendika tarafından yapılan açıklamada, "Belediye emekçileri olarak tek isteğimiz, kurallı, güvenceli ve toplu sözleşmeli çalışmaktır. Kanunların ve yasaların işçilere tanıdığı Anayasal haklarımız olan insani haklarımızı talep ediyoruz. Bakırköy Belediye Yönetimi 2018 Nisan ayından bu yana, şirket değişikliğine gitmiş ve bu yapılan şirket değişikliğine karşı sendikamiz DİSK Genel-İş, her durum da Çalışma Bakanlığı'ndan yetki tespiti almıştır. Alınan yetki tespitlerine her defasında itirazını sürdüren belediye yönetimi, toplu sözleşme yapmamak için süreci uzatmaya devam etmektedir" denildi.

Maaşlar düşürüldü

"696 sayılı kanun hükmünde kararnamenin belediye işçilerine uyguladığı KHK sözleşmesi 1 Temmuz 2020 tarihinde sona ermiştir" denilen açıklamada, "Bu tarihten itibaren belediye işçileri zam almamıştır. Eşit işe eşit ücret söylemi ile maaşlar düşürülmüş, yemek paraları 5 liraya indirilmiştir. 2018 den önce taşeron şirketler, belediyeden ihale alarak eleman çalıştırdığı dönemlerde, taşeron tarafından verilen iş ayakkabıları, iş elbiseleri ve koruyucu ekipmanlar, belediye şirketinde verilmemeye başlamıştır. Taşeron şirketlerin ihale ile kazandığı kar, 2018 den sonra belediye şirketine kaldığı halde, çalışanların verilmeyen iş elbiseleri, iş ayakkabıları ve koruyucu ekipmanları üzerinden de kar edilmeye başlanmıştır" ifadeleri kullanıldı.

İşçiler ücretsiz izne gönderildi

Bu olumsuzluklar yaşanırken, hakkını arayan işçilerin belediye yönetimi tarafından işten çıkarıldığı belirtilerek, "İşçiler ücretsiz izne gönderilmiştir. Bu da yetmezmiş gibi işçilere sendikadan istifa baskısı ile zorla evrak imzalatma gibi yasal olmayan, demokrasi ile bağdaşmayan, Hak, Hukuk ve Adalet kavramları ile alakası olmayan bir davranışla, emek düşmanlığı yapılmıştır. Bu yapılanlara karşı sendikamız, Bakanlık Teftiş Kuruluna, Bakırköy Belediyesinde yaşanan tüm olumsuzlukları anlatan 4 sayfalık bir dilekçe ile başvuru yapmıştır. Çalışma Bakanlığı müfettişinin incelemesi sürmektedir. Tabi müfettiş incelemesi sürerken, ifadeye çağırılan bazı işçilere belediye yönetimi tarafından tekrar baskı yapılmaya çalışılmıştır. Belediye yönetimi suç olarak bildiği halde, müdürlerine talimat vererek sendikadan istifa evrağı imzalattığı ortaya çıkınca ne yapacağını şaşırmış halde, bu evrağı sendikanın işçilere imzalattığının söylenmesini bazı işçilerden istemiştir. Yapılanlar bize gösteriyor ki artık mızrak çuvala sığmıyor. İşçilere susun konuşmayın dedikçe işçiler konuşuyor ve yapılanlara karşı çıkıyor. Bizler biliyoruz ki, TCK. 118'e göre suç işleyen kamu görevlileri 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacaktır. Ve bu suç unsurunun ertelenmesi söz konusu değildir. İşçilere baskı yapanların memuriyeti ve seçilme hakları ellerinden gidecektir" uyarısı yapıldı.

Vicdansız bir yönetim var

DİSK Genel-İş Bakırköy İşçi Sendikası tarafından yapılan açıklamada, "2014 yılında demokratik söylemlerle göreve gelen Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, işçileri dolaşarak, işçilere nefret söylemleri ile her türlü baskı ve zorlama yaparken, çalışma şartlarının olumsuzluğundan, iş kıyafetleri ve soyunma yerlerinin olmamasından, iş yükünün, iş güvenliğinin, kuralsız, güvencesiz ve toplu sözleşmesiz çalışmadan bahsetmemektedir. İşyerleri ziyaretinde eli cebinde bir işçiyi gören Kerimoğlu, işçi arkadaşımıza senin elin neden cebinde diye sorduğunda, elinin üşüdüğünü söyleyen işçiye, sen kansızmısın ki üşüyorsun demiştir. Bizde buradan söylüyoruz işçi arkadaşımız belediye yönetiminin vicdansızlığı yüzünden üşüyor. Verilmeyen iş ayakkabıları, iş elbiseleri, koruyucu ekipmanlar ve toplu sözleşmesiz, kuralsız, güvencesiz çalıştırmak sizin vicdansızlığınızdır" tepkisi gösterildi. 

BARIŞ KIŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.