Bakış açısı

Yeni yıl demek bir yaş daha olgunlaşmak demek, hedef demek, çıta demek çıtayı öyle bir yere koymalısın ki atlayabilesin.

Devleti yöneten hükümetler en geç aralık ayında bir sonraki yılda hangi bakanlık kaç lira harcayacak nerelere harcayacak TBMM'de görüşülüp denk bütçeye bağlanıyor.

İktidar hedeflerini anlatıyor, muhalefet itiraz ediyor sonunda çoğunluğun olduğu iktidarın dediği oluyor.

Anayasanın 10 maddesi:

Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetmeksizin kanun önünde eşittir. Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.

Diyanetin açılımını sorgularsanız din kuralları ve bunlara tam uyma, bağlı olma durumu.

2021 yılı bütçesinde Diyanete ayrılan bütçe 6 ila 7 bakanlığın kinden daha fazla olduğu dillendirilir.

Ülkemizde yaşayan Sünni islamın dışında nüfusun yüzde 33 kadarı Alevi İslam camiye gitmiyor ibadet için cemevine gidiyor ikisininde anlamı toplanma.

Bu toplanma, 5 vakit ezanla kapısı açılan camilerde yani beş kapının ilkinde, şeriat kapısında yani kötülüğü at kapısında yapılıyor. Diyanet işleri başkanımız Ayasofya'yı ibadete açarken kılıçla çıktı.

Alevi İslam haftada 1 defa ibadet ediyor perşembeyi cumaya bağlayan gece davet ezanla değil davetçi baba ile gerçekleşiyor. İbadet saat 20'de başlıyor ertesi güne sarkıtılıyor.

Ben sizi balçıkla yoğurdum kıvamına gelince ruhumdan üfledim dediği Ademi yaratıyor. Bunu bilen alevi ve Bektaşiler ibadete perşembeden başlayıp Cuma gününe birleştiriyorlar.

Bu ibadeti eşsiz ve aşsız yapmıyorlar hem beyinlerini bilgi ile hem midelerini gıda ile dolduruyorlar ibadete başlarken şeriat namazı kılınacaksa ezan içinde başında 4 kez Allahu ekber sonunda 2 defa daha allahuekber diyorlar böylece ezen tamamlanmış oluyor.

Başında neden dört deniliyor, cami ilk kapı kötülüğü at kapısı dört defa denme nedeni ben sizi ibadete bedeninizle, kalbinizle, ruhunuzla ve nefsinizle gel demektir.

Alevi ve Bektaşiler şeriat namazında tarikat namazına geçerken ezanın başında 3 kez Allahu ekber derler nedeni bedeninle, kalbinle, ruhunla gel nefsi dışarda bırakan gelsin hanımlar var.

Peygamber efendimiz bir gün ümmetini sevinirken görür neden seviniyorsunuz? Savaşlar bitti efendim, en büyüyü sırada hangisi, nefsin savaşı.

İbadet teveccüh namazı ile biter manası uykunu böl kuranı kerimi anlaşılır tane tane oku, Ayet-el kürsi okunmadan ibadet bitmez.

Sünni İslam sizinki nasıl ibadet, ibadet için kıyama duracaksın kıbleye döneceksin rükû’ ye secdeye gideceksin.

Alevi Bektaşi islamda ayakta durmanın adına dar derler, dara duranlar sağ ayak parmağını sol ayak parmağı ile kapatırlar alevi ve Bektaşiler dara durduklarında kendilerini hazreti Hüseyin karşısındakini de peygamber efendimizin yerine koyarlar nedeni.

Efendimiz bir gün torununu yanına gelmesini ister koşarak giderken sol ayak baş parmağını taşa vurur kanadığını görmesin acısını hissetmesin diye dedesinden saklar.

Sizinki nasıl ibadet dönüyorsunuz, dünya dönüyor bizde döneriz ancak sözümüzden dönmeyiz.

Biz secdeye gideriz bütün kâinat yaratana secde eder yaratana secde edene bizde secde ederiz. Biz ayağa kalkarız hakkı ve adaleti sağlamak ve korumak için.

Aşsız ve eşsiz ibadet etmeyen toplumlara alevi ve Bektaşi denmektedir. Onlar dua ederken karnımızı doyuramacağımız yerde açlığımızı belli etmeyenlerden eylesin yaradan bizi diye dua ederler.

Bilmek başka bir şey bildiğini uygulamak başka Fatih Sultan Mehmet 4 ay 16 günde Rumeli’ni hisarını yapar. Bir tarafını kendi bir tarafını Sarıca Paşa, Çandarlı Halil ve Zağanos paşa yapar Çandarlı 12 köşe Zağanos paşa 17 büyükburç yapar nedeni 12 ehlibeyt’ i temsil eder 17 bir günde kılınan farzları ifade eder. Her ne yapıyorsak bilerek yapanlardan olalım.

Son günlerde birileri bazı kişilerin camiden cenaze namazı kılınmasın diye beyanda bulunmaktadır. Cenaze namazı asıl kılındığı yer Musalla taşıdır o taşlar mezarlık girişlerindedir. Mezarı kazanlar son duada bulunsun haklarını helal etsinler diye orada yapılmaktadır.

Esmer vatandaşın babası hakkın rahmetine ermiş annesi sormuş oğlum kıldılar mı babanın cenaze namazını, gömdünüz mü babanı, gömdük gömdük kıldılar ancak çingene diye ayakta gagaladılar. Bilmiyor cenaze namazının ayakta olduğunu dua mahiyetinde olduğunu.

Cenaze namazında görevli imam 4 rekât olduğunu sübhaneke okuyun vecelle atlamayın ne demek bir gün bende burada olucam, sonra Allahümme salli ve Allahümme barik dualarını sonra cenaze namazına has duayı bilenler onu bilmeyenler bildiği duayı okusunlar diyor Fatiha suresi ile bitiriyor.

Allahümme salli ve Allahümme barik Allahım manası hazreti İbrahim’e Hazreti Muhammed'e ne verdiysen aynisini senden isterim. Cenaze namazına has dua Allahım dirilerimizi Müslümanlıkta sabit eyle, günahlarını af eyle yüce dergahında kabul eyle meleklerin tarafında selam ya mümin kulum diye karşıladıklarından eyle .

Cenaze namazı kılanlarla olur kılmayanların üzerinden kalkar.

Bu hizmeti yapanlar Arapça dua edenler diyanet tarafından maaşla mükâfatlandırırlar geçimlerini temin ederler.

Anlaşılır okuyanlar 7 bakanlıkta daha fazla gelir elde eden diyanet tarafından sosyal güvence altına alınmazlar maaşa bağlanmazlar.

Ben ilkokula başladığımda öğretmen 4 ve beşinci sınıfları cuma namazına götürürdü, babam bana hadi abdest alalım cumaya gidelim, ben gitmek istemedim ağlamaya başladım öğretmen gördü babama neden ağlıyor Celal diye sordu babamda öğretmene bende cumaya gelmek istiyorum ancak öğretmen beni istemiyor deyince.

Öğretmenim rahmet diliyorum Arif Yıldırım avludan atladı bana ilk abdesti ilkokul öğretmenim ve babam aldırdılar.

Babam bana sordu sen ne olacaksın imam olmak istiyorum deyince babam bana cenazelerinde yıkayacaksın, deyince benim tırstığımı gören babam sen Ahmet Ağadan korkar mıydın deyince korkmazdım, şimdi öldü hiç korkma.

Ben neden imam olmak istiyordum bizim köyde o zaman 99 nikah vardı imam camide namaz kıldırdığı için nikah başı birer teneke buğday tarikatta ibadet ettirdiği için nikah başı 10 lira para topluyorlardı.

Ben kahvede yani kıraathanede büyüdüm imama toplanan geliri biliyordum ona göz dikmişim anlattığım o günki gelirler nerede ise kaymakam maaşına denk geliyordu, Kaymakam maaşı 150 lira civarındaydı.

Gelin siz olun hak edenin hak edişini yerine getirin imanın şartlarını bozmayın.

Hükümetimizce emeklilerimize dini bayramlarda bin lira ikramiye veriliyor ancak özel sandıklı bankalara verilmiyor hani nerde kaldı anayasanın 10 cu maddesi, hani kanun önünde eşittik.

Bizim ilk işimiz niyet önce niyet eder sonra abdest alırız ezanı diline dolayanlar abdestin hangi dilde olduğunu biliyorlar mı, Türkçe dememeyim anlaşılır diyeyim biliyorlar mı ab su dest el hangi dilde? Farsça kim nasıl inanıyorsa biliyorsa öyle yapsın ancak bizler birbirimizi suçlayacağımıza ne bildiklerimizi öğrenip yine bildiğimiz gibi inananlar ve yapanlardan olalım

İmanın şartları:

Kul hakkı yemek Emeği hiçe saymak, işi ehline vermek, hakedişi zamanında ödememek, İşine ve tartısına hile karıştırmak, Busa kapılmak güçlü görünce dalkavukluk yapmak, dostu bile kıskanmak, yalan söylemek, yalancı yere şahitlik yapmak buğu beslemek.

Allah korusun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi