Balıkesir ve çevresi

Geçtiğimiz hafta, İstanbul Gazete TV Radyo ve İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı Ali Rıza Yıldız ve Yavuz Yılmaz’ın organizasyonu ile Balıkesir Belediye Başkanının davetlisi olarak üç günlük bir gezi ve inceleme turlarına katıldım.

Çok ta iyi oldu. Balıkesir’i iki denizli verimli topraklara sahip emekli ve memurlar için yaşanacak en ideal yerlerden biri olarak bilirdim.

Bu gezi sırasında bildiklerimden çok daha fazlasını öğrendim. Evet, Balıkesir onların tabiriyle, “Dağlarından bal, ovalarından yağ ve süt akan şehir” şehir diyorlar. Öyle olduğuna da tanıklık ettik.

Belediye başkanlığı seçimi

Balıkesir'in son Belediye Başkanlığı seçiminden sonra daha da gelişmeye başlamış. 2014 seçimlerinde Karesi Merkez İlçe Belediye Başkanlığına kurucu başkan olarak seçildi. Burada gösterdiği başarı nedeniyle 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı arasında çıkan anlaşmazlık sonucu Cumhur İttifakı’ndan AKP Belediye Başkanı olarak seçildi.

Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ı tanıdıktan sonra herhangi partinin desteği olmadan da seçilebileceği kanaatine vardım. Yücel Yılmaz davranışları ve çalışma biçimiyle tam manası ile tam manası ile bir halk adamı.

Hele, hele yanına İstanbul’dan deneyimle belediyeci Dr. Mustafa Küçükkaptan’ı da alınca Balıkesir güzelleşmeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu ikili bir araya gelince Millet İttifakının neden kaybettiği ve Yücel Yılmaz’ın neden kazandığı gün gibi ortada.

Balıkesir’de şehir düzenlemesi

Kendini Balıkesir’e adamış olan Başkan Yılmaz, öncelikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hutbe okuduğu ve “Efendiler, camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır. Her şeyden evvel itaat ve inkiyad-ı tamme ile ibadet; din ve dünya için neler yapılması lazım geldiğini düşünmek için yapılmıştır. Millik işlerinde her fert başlı başına bir hizmet ifa etmelidir. Biz burada din ve dünya için istiklal ve istikbalimiz için, bilhassa hakimiyetimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım. Ben kendi düşüncemi söylemek istemiyorum.  Hepinizin düşüncelerini anlamak istiyorum….” Dediği ilk ve tek Camii olan Zağnos Paşa Camii ve külliyesinin etrafını açmak ve çevresindeki yüksek binaları tıraşlatarak külliyeyi ortaya çıkararak başarısına başlamış ve halkın gönlüne taht kurmuştur. Çamlık Tepesi’ndeki tesislerden Balıkesir’in her tarafını seyretmek pekala mümkündür. Ayrıca Çay deresi Rekreasyon Alanı projesi tüm Balıkesir ve ziyaretçilerinin hizmetine sunularak halkın nefes alacağı ve eğleneceği duruma getirilmiş.

Ayvalık’a büyük destek

Büyükşehir olarak, çevre ilçelerin sorunlarına da el atan başkan, Avvalık’ın denizden bakılınca şehrin silüetini bozan ve 1980-90 yılları arasında yapılan yine şehrin 2 bin 800 tescilli tarihi binalarının görüntüsünü engelleyen, 8 adet çok katlı binanın kamulaştırılarak yıkılmasının kararının alındığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bu konuda anlaşıldığını bina sahipleri ile görüşülerek bu projenin gerçekleştirileceğini belirtti.

Hakikaten belirtilen binaların ortadan kaldırılmasıyla Ayvalık’ın tarihi görünüşe sahip olacağı hemen görülüyor. Ayrıca Şeytan Sofrası ile Cunda adası arasına teleferik projelerinin de olduğu belirtildi. Bu projeler gerçekleşince Ayvalık’ın çok daha güzelleşeceği şimdiden belli.

Susurluk ve Havran

Balıkesir’e giderken Elbette Susurluk’a da uğradık. Bizleri Belediye Başkanı Nurettin Güney karşıladı. Belediye’ye ait tesislerde bizlere Susurluk’un meşhur ayran ve tost’unu ikram etti. Başkan Susurluk’un ayranı ile anılmasının Fatih Sultan Döneminden bu yana olduğunu, Fatih’in teşviki ile bölgede hayvancılığın ve mandacılığın geliştiğini onların ürünlerinden ayran yapıldığını o günden bu yana ayranı ile anıldığını, 4-5 Eylül günlerinde Kurtuluş günü ve Ayran Festivali düzenlendiğini açıkladı.

En önemlisi üretimi teşvik etmek için öncelikle kadınlarla iş birliği yaparak 170 üyesi olan Ömür Üreten kadınlar Kooperatifi kurduklarını ve onların ürettiklerini yurt içi ve yurt dışına pazarladıklarını belirtti.

Yine 12 üretici kadınla başlayıp şu anda 250 üretici kadının ürettiklerini pazarlayan kapalı Pazar kurduklarını ve güne onlarla başladığını belirterek üretimi daima teşvik edeceklerini, tüm bu işlemleri 44 memur ve 225 işçi ile gerçekleştirdiklerini ve şeffaf belediyecilik uygulamaya devam edeceklerini belirtti.

Çanakkale’yi geçilmez yapan yiğitlerimizden biri olan Seyit Onbaşı’nın diyarı olan Havran elbette görülmeden geçilmezdi.  Burada Heyetimizi Belediye Başkanı Emin Ersoy ve Yardımcısı Mehmet Yılmaz karşıladı. Elbette ilk durağımız Seyit Onbaşının anıt mezarını ziyaret edip ona şükranlarımızı bildirip, onulma ilgili bilmediklerimizi torunundan dinledik.

Kent Müzesi ve Atatürk’ün kaldığı konağı ve her tarafı tarih dolu binaları ve şehri gezdikten sonra, başkanın dünyada 30 ülkede ve 252 şehrin üyesi olduğu Citttoslow (sakin Şehir) üyeliği için müracaat ettiklerini ve onay beklediklerini duymamız bizleri ayrıca memnun etti.

Başkanlara önerim

Balıkesir gerçekte ki denizi, dağları, ovaları, zeytinlikleri ve verimli toprakları ile yurdumuzun güzel yerlerinden birisi. Büyükşehir Belediyesinin Ata Tohumu Üretim merkezi bir başka adıyla Balıkesir Çiftçi Eğitim merkezi (BAÇEM) i ziyaret ettik. Burada bölgede ve ülkemizde yetişen tüm bitkilerin tohumları üretilerek çiftçilerle iş birliği yapılıp üretimi teşvik ettiklerini görmek ziraatçılığa yıllarını vermiş biri olarak beni çok memnun etti.

Aynı durumu Mersin Belediye Başkanı Vahap Seçer’in de yaptığını ve onunda özellikle kadınları üretime teşvik ederek Kadınlar Üretim Kooperatifi kurduğunu hanımının bu kooperatife başkanlık ettiğini, yerli tohumlarımıza dönmek için Ata Tohum Merkezi kurduğu gördüm ve biliyorum.

Susurluk Belediye Başkanı aynı şekilde çalışmalar yaptığına değindim. İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ile üreticiyi teşvik edip ürünlerini pazarladıklarını biliyoruz. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu zaten bu ürünleri halka sunmaya ve pazarlamaya halleri ile hazır.

O zaman…

Evet sevgili başkanlar, bunlar bildiklerimiz. Bu ülke bizim. Sizler belediye başkanı seçildikten sonra parti rozetinizi bir tarafa bırakıp halka hizmet etmek için seçildiğinize göre; ülkemize de hizmet etmek zorundasınız.

O zaman Balıkesir, İzmir, Mersin, Susurluk ve diğerleri ile birleşin bir araya gelin siyasi tercih ve seçilme korkularınızı bir tarafa bırakın ve ülkemizin geleceği için güçlerinizi birleştirerek üretimi hep beraber teşvik edin ki, üreticimizin ve tüketicimizin yüzü gülsün ülkemiz rahatlasın.

Başkanlar politikayı Ankara’dakiler yapsın sizler ülke için birleşin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi