Dönüşüme teşvik

Dönüşüme teşvik
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenen yıllık sıfır atık toplantısında, İstanbul’daki ilçe belediyeleri temsilen Başakşehir Belediyesi sunum gerçekleştirdi.

Başakşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi’ne desteğini kesintisiz sürdürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nüfusu 250 bini geçen belediyelerin çevrimiçi katıldığı yıllık toplantıya, “sıfır atık” alanında birçok başarılı projeyi hayata geçiren Başakşehir Belediyesi damga vurdu. İstanbul’daki ilçe belediyelerini temsilen yapılan sunumda hayata geçirilen proje ve uygulamalar detaylarıyla anlatıldı.

Çalışmalar 2009’da başladı

Kurulduğu 2009 yılında “Ambalaj Atıkları Kontrol Yönetmelikleri” adıyla sıfır atık çalışmalarına başlayan Başakşehir Belediyesi, 2018 yılında sıfır atık projesine geçiş yaptı. Başakşehir Belediyesi’nin İstanbul’da sıfır atık alanında en iyi çalışan belediye olarak tescillendiğini aktaran Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Hacı Dursun Ağaç, “Bugün gerçekleştirilen sunumda özellikle mutfaktan başlayarak katlara, katlardan site içlerine kadar olan konutlardaki toplama sistemimizi anlattık. Anaokulu, ilkokul ve üniversitelerimize kurduğumuz sıfır atık sistemimizi sunduk. Kamu kurum ve kuruluşlarımızdaki çalışmalarımızı anlattık” diye konuştu. Çalışmalar hakkında kapsamlı bir sunum yapan Ağaç, “İlçe genelinde bu yıl her sitemizden 3 bin 435 kilogram atık toplandık” dedi.

Dönüşüm için tam kadro

İlçe genelindeki kamu kurum ve kuruluş binaları, okullar ve konutlarda başlatılan “Sıfır Atık Güzel Gelecek” projesiyle birlikte teknolojinin tüm imkânları, geri dönüşüm çalışmalarında kullanılıyor. Başakşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, sahadaki çalışmalarını 4 mühendis, 4 bölge kontrolörü, 18 şoför, 8 kamyonet, 2 sıkıştırmalı aracıyla yürütüyor. Geri dönüştürülebilen atıkların düzenli toplanması için ilçe genelinde 600 geri dönüşüm ünitesi, 40 bin geri dönüşüm kutusu, 400 cam kumbara, 400 atık pil bidonu, 270 giysi kumbarası ve 200 yağ bidonu bulunuyor.

Yeni bir boyut kazandı

Başakşehir Belediyesi, Atık Nakit uygulamasıyla geri dönüşüme yeni bir boyut kazandırdı. Ev ve işletmelerde oluşan geri dönüştürülebilir atıkları üreten tüketiciler ile bu atıkları toplayan belediyelerin lisanslı toplayıcılarını bir araya getiren uygulama sayesinde evsel geri dönüşüm oranının en üst seviyeye çıkarılması hedefleniyor. Tüm bu çalışmalar ile İstanbul ortalamasında 1,22 kilogram olan kişi başı çöp miktarı, Başakşehir’de 0,77 kilograma kadar düşürüldü.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.