10 sene sonra kofana akını

10 sene sonra kofana akını
Karadeniz ve Marmara denizinde uzun yıllardır görünmeyen kofana balığı iki gündür akın üstüne akın yaptı. 300 liradan 80 liraya düşen kofana balığı balık severler tarafından büyük ilgi gördü. Balıkçı Kenan, "On sene sonra iki gündür ilk defa kofana balığı akın yaptı" dedi

On yıl sonra ilk defa akın yapan Kofana balığı tezgahları şenlendirdi. Durumu denizin derinliklerinden gelen müjde olarak adlandıran İstanbul’un ünlü balıkçısı Balıkçı Kenan, "On sene sonra iki gündür ilk defa kofana balığı akın yaptı. Kofana balığı lüferin dedesi, çinakopun büyük babası. Çinakop doğar. Defne, yaprak, çinakop, sarıkanat, lüfer, lüferden sonra akya gelir" diye konuştu.

Hastalık ayı kofana yiyelim

Hastalıklarla mücadele ettiğimiz bu günlerde bol bol balık tüketilmesi gerektiği vurgunu yapan Balıkçı Kenan, "Birçok hastalığın ilacı balık. İçerisinde hiçbir katkı maddesi barındırmıyor. Yıpranan dokularımızı onarıyor. Balık demek sağlık demek. Sadece koronavirüs ve benzeri büyük salgınlarla mücadele ederken değil her daim bağışıklık sistemimizi kuvvetli tutmalıyız. Haftada 2-3 öğün mutlaka balık yemeliyiz. Balık hem sindirim sistemini hızlandırıyor hemde virüslere karşı vücudumuzun direncini arttırıyor Bugün yıllar sonra görünen kofana balığı iki gündür akın yapıyor. Özellikle çocukların kolaylıkla yiyebileceği lezzetli bir balık. Kılçık yok. Korkmadan çocuklarımıza yedirebilirsiniz" dedi.

kofana

Kofana balığı nasıl pişirilir?

Boyları 70 cm uzunluğunda ortalama 8-10 kilo ağırlıkta olan kofana balıklarının pişiminin de kolay olduğunu belirten Balıkçı Kenan, "Kofana balığında hiç kılçık yoktur. İster tava, ister ızgara, isterseniz de buğulama yapabilirsiniz. Çok lezzetli ve güzel bir balıktır" ifadesini kullandı.

Vatandaşların gözdesi oldu

Kofana balığını gören müşteriler şaşkınlığını gizleyemedi. Balık almaya gelen Murat Akbay adında vatandaş, "Her hafta buradan balık almaya geliyorum. İlk kez böyle bir balığa şahit oldum. Çinakopu, lüferi biliyordum ama kofanayla ilk kez karşılaştım. Sanırım on yıl sonra ilk kez bu kadar bol çıkmış. Bizde tanıda bakmak için alıyoruz" dedi. Yaşar Gül ise "Lüfer balığını çok yiyoruz. Kofana balığını bayadır görmemiştim. Şimdi Balıkçı Kenan bey yakalamış. Bu kadar büyük balığı görünce oldukça şaşırdım" ifadelerini kullandı. Dev balıkları tezgahta gören müşteriler şaşkınlıklarını gizleyemedi. Bazı vatandaşlar balıklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

kofana balık


12 kilo olan bile var

Kofana balığı, son yıllarda ülkemizde nadir olarak görülen, soyu tükenme noktasına gelen bir balık. Kofana balığı ayrı bir tür olmayıp lüfer balığı büyüğüne verilen bir isim. 35-50 cm büyüklüğünde lüfer balığı kofana olarak adlandırılır. Çok küçük boyutlarda lüfer balığının henüz büyümeden ve yumurta bırakmadan avlanması sonucu denizlerimizdeki lüfer sayısı çok azalmıştır. Diğer balık türlerinin aşırı avlanması sonucunda yeterli besin bulamayan lüfer, kofana boyutlarına ulaşamadan avlanmakta veya göç etmektedir. Kofana, lüfer balığının büyüğüne denmesi nedeniyle lüfer ile aynı özellikler taşır. İri bir kafa ve orta derecede sivri bir burun bulunan sağlam ve diri bir vücuda sahiptir. Ağzı, öne doğru çıkıntı şeklinde güçlü bir alt çeneden oluşur. Kofana, bu güçlü çeneyi ve keskin dişleri kullanmaktan hiç çekinmeyen yırtıcı bir balıktır. Ayrıca çatallı bir kuyruğu vardır.

Kofana gövdesinin sırt bölümü deniz yeşili rengindedir. Karnına doğru indikçe gövde rengi gümüş-beyaz tonlara yaklaşır. Kofana, boyu 1 metreye ağırlığı ise 12 kiloya kadar çıkabilen bir balıktır. Ancak aşırı avlanma nedeniyle bu kadar büyük kofana avı yapmak neredeyse imkansızdır. Son yıllarda İstanbul Boğazı çevresinde 50-60 cm ebatlarında kofana avı yapılmıştır. Kofana, önüne gelen hür türlü balığı parçalayan yırtıcı bir balıktır. Aç olmasa bile küçük balıkları öldürecek kadar yırtıcıdır. Hatta kofana avı sonrası biraz dikkatsiz davranılırsa parmağınızı ısıracaktır. Kofana, her mevsim tutulabilecek bir balıktır ancak yumurtlama ve göç mevsimi sonrası sonbahar aylarında daha lezzetli olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.