Damak lezzeti unutulmasın

Damak lezzeti unutulmasın
Yurdun her bir yöresinin damak lezzetlerini unutturmamak ve gelecek nesile bunu en iyi şekilde aktarabilmenin çok önemli olduğunu belirten Kenan Balcı, "Kars dünyanın en lezzetli eti olan kazların yetiştiği bir coğrafyadır. Kafkas arılarının yaptığı Kars balı tadına doyum olmayan şifa kaynağıdır. Ayrıca Kars kaşarı ve tereyağı ile de meşhurdur" dedi.

İstanbul’un ünlü balıkçısı Balıkçı Kenan Balcı 2021 yılı başında bölgenin basın mensupları ile Beylikdüzü KAİ (Kars Ardahan Iğdır) Kültür ve Dayanışma Derneği'nde bir araya gelerek 2021 yılının tüm dünyaya en başta sağlık, huzur, barış getirmesini diledi. Basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü de kutlayan Balıkçı Kenan Balcı, yurdun her bir yöresinin örf - adet ve damak lezzetlerini unutturmamak ve gelecek nesile bunu en iyi şekilde aktarabilmenin çok önemli olduğunu söyledi.

Kaz, kaşar ve tereyağı

Balıkçı Kenan kendisinin de mensunu olduğu Beylikdüzü KAİ (Kars Ardahan Iğdır) Kültür ve Dayanışma Derneği'nin, dünyanın en lezzetli etine sahip Kars kazının yemeğini ve yöresel ürünlerini memleket özlemi çeken hemşehrilerinin ve İstanbulluların hizmetine sunmaya devam ettiğini dile getirerek, "Kars dünyanın en lezzetli eti olan kazların yetiştiği bir coğrafyadır. Kafkas arılarının yaptığı Kars balı tadına doyum olmayan şifa kaynağıdır. Ayrıca Kars kaşarı ve tereyağı ile de meşhurdur" dedi.

Herkes faydalanabilir

Pandemi öncesi dernekte sunulan organik kahvaltının ve Kars yöresinin yemeklerine de bakılabildiğini söyleyen Balıkçı Kenan Balcı, "Dernekte şarküteri kısmında kaz eti, bal, kaşar, gravyer, tulum peyniri, çeçil peyniri, tereyağı gibi ürünlerin satışı da yapılmakta ve dernek hizmetinden sadece KAİ Derneği üyeleri değil, herkes yararlanabilir ve Kars yöresine ait yemekleri alarak tadına bakabilir" diye konuştu.

Kaz eti bağışıklık sistemini güçlendirir

Balıkçı Kenan kaz etinin de bir çok faydası olduğunu ve tüketilmesinin önemli olduğunu söyleyerek, "Kaz eti ülkemizde çoğunlukla Kars ve Ardahan yörelerinde meşhurdur. Bu iki bölgeden kaz etinin lezzeti tüm Türkiye'ye dağılmış durumdadır. Kaz eti genellikle kış aylarında tüketilir, nedeni ise kazların ilkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar bakımı gerçekleşir, kuluçkaya yatırılır. Kış mevsiminde ise etleri yenmek üzere hazırlanır. Bu sağlıklı etin 100 gramında günlük protein ihtiyacının yarısı bulunur. Protein ise hücrelerimizin yapı taşını oluşturmaktadır. Hasar görmüş hücreleri onarır ve yeni hücre oluşumunu destekler. Kaz etinin içinde yüksek oranda A, B ve E vitamini bulunur. Fosfor ve kalsiyum bakımından zengin olan kaz eti, kemikler ve diş eti için son derece yararlıdır. B6 vitamini yönünden zengin olmasıyla bağışıklık sistemini güçlendirir " diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.