Bir sen eksiktin Korona!

İnsanlarımız o kadar bezgin, o kadar umutsuzdu ki bir de üstüne virüs korkusu geldi. Ama nasıl korkuysa bu, eğlenceye döktük işi. Fıkralar gırla. Korona diye şarkılar bestelendi, şiirler yazıldı, 9/8’lik roman havası bile yapıldı. Korona eşliğinde oynuyoruz. Aslında hayra alamet bir durum da değil hani...

Bu arada, ben böyle durumlara hiç alışamadığımızı, öğrenemediğimizi düşünüyorum. Örneğin; Depremlerde, ölenlerin çoğu depremden değil, ya balkondan atlayarak, ya da panik durumunda yapılan hatalar sebebiyle ölmüyor mu? Bir yerde tehlikeli bir durum olduğunda, sıraya giremeyip birbirimizi iterek, sıkıştırıp bayıltarak çıkmaya çalışmıyor muyuz?

***

Bu virüsle ilgili önlem almaya çalışırken, traji-komik olaylar yaşanacak gibi duruyor. Daha yeni, Yozgat’ta bir vatandaşın bağışıklık sistemini güçlendirmek için yoğurdun içine arap sabunu karıştırıp zehirlendiği haberini okuduk.

Kadın petlerinden maske yapanlar, sütyeni maske olarak kullanmayı öğreten videolar, kahvehane de eldiven ve maske takıp okey oynayanlar, marketleri yağmalayanlar...

Sağlık Bakanlığının virüs ile ilgili açıklamaları bulunan bir videonun altında da üzülerek şu yorumu okudum, aynen yazıyorum;”din adamlarımızın hepsi değil ama çoğu kıyameti ortaya koymaya başladılar. İnsanları her türlü yorumlarla korkutarak paniğe korkuya neden oluyorlar. Kıyameti ancak Allahü teâlâ bilir, çocukluğumda duyumuma göre yeryüzünde “lâilâhe illallah”kelimesi bitmediği sürece kıyametin kopmayacağı. Lütfen halkımızı korkutmayalım korku ve endişenin dahada çok tehlikeli olduğunu biliyoruz.”

Ne diyeyim? Geçmiş olsun!Tez zamanda akıl sağlığına kavuşsun.

İran’da da türbelerin demirlerini ve korkulukları yalayanların görüntülerini izledik. Korona virüs bulaşmamışsa bile artık bulaşmıştır.

Ne diyoruz;”Bilimle gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.”

***

Virüs nedeniyle ekonomiler alt-üst, dünya alarmda. Hemen hemen tüm ülkelerde hayatı durduran Korona virüsünün ülkemize giriş yaptığı resmen açıklandı. Sağlık Bakanı tarafından bir kişide görüldüğü ve gerekli önlemlerin alındığı duyuruldu.

Biraz sakinleştirdi ortalığı. Alınacak önlemleri açıklayıp, hazırlıklı olduğumuzu beyan etti. Sağlık Bakanı gösterdiği şeffaflık sebebiyle takdir kazandı.

Burada, insanları esasında neyin rahatlattığını biliyor musunuz? Koronavirüs Bilim Kurulu’nun toplanıp, ardından basın açıklaması yapılacağının duyurulmasıydı.

“Bilim”işte hasret kaldığımız kelime bu! Ortalıkta boy gösteren muskacı, şifacı, sarıklı-çarıklı din maskesi adı altında boy gösterenlere rağmen, bilim kazandı.

***

Bütün ülkede bahar temizliği başladı. İlçe Belediyeleri, çocuk parkları, topluma taşıma araçlarının temizliğine üst düzeyde özen gösteriyor. Korkuya, paniğe kapılmayın.

Kendimizi eve kapatacak halimiz yok. Bizi takip edip, önlem almamızı sağlayacak termal kameralarımız yok ama sağlıklı yaşamak için önlemlerimizi alacağız. Bir süre el temizliğimize daha fazla dikkat edeceğiz, bağışıklık sistemimizi güçlendireceğiz, sarılıp-öpüşmeyeceğiz o kadar. Virüsten korunalım derken, panik atak hastası olmaya gerek yok.

Ha, bir de şu yolda yürürken tüküren, sümküren insan müsveddelerine bir sözüm var. Evinizde oturun, virüs etkisini yitirene kadar da çıkmayın!

Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi