Böyle darbe mi olurmuş, olur... Sadece tarihimize bakın yeter...

15 Temmuz bir darbe girişimidir. Darbeye tiyatro diyenlere, darbe olmadığını savunanlara tarihten başarıya ulaşan ve başarısız olan iki darbe girişimiyle örnek vereceğim. Tarihimizin son 60 yılında başarıya ulaşmış 4 darbe, arka planda ise başarısız olmuş onlarca darbe hazırlığı ve girişimi var.

Osmanlı ve onun bir anlamda devamı olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tarihi bir darbeler tarihidir. 23 ocak 1913 yılında Bab-ı Âli baskını diye geçen darbe; Enver Paşa ve bir grup İttihat Terakki'nin Fedai grubu ile gerçekleştirildi. Öyle yüzlerce subay filan da yoktu.

Tarihimizden üç darbe örneğini paylaşmak istiyorum. 15 Temmuz'a bir tiyatro diyenlerin belki önyargılarının kırılmasına neden olur.

Böyle darbe mi olurmuş diyenlere, tarihimizden üç darbe örneği

27 Mayıs 1960 darbesini 3 paşa, 38 subay gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve hükümet üyeleri tutuklandı. Yüzlerce akademisyen, subay, astsubay, öğretim üyesi, hakim, savcı emekliye sevk edildi. Başbakan Adnan Menderes, 2 Bakan; Fatih Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan asıldı.

Ülkemizin topraklarında, utanmasızca millet iradesine zorla el koyan, üç bakanı asan 27 Mayıs darbesi, "hürriyet ve anayasa bayramı" olarak kutlandı. Bu utanç bugün tarihimizin en derin kara sayfalarından biri olarak duruyor.

****

Darbeyi gerçekleştiren 38 subay içersinde bulunan Albay Talat Aydemir, 27 Mayıs'da Kore'de görevde olduğundan, Komite'de yer alamamıştı. Bir grup subay-astsubay arkadaşıyla beraber; darbenin amacına ulaşmadığını, askeri yönetimin devam etmesini istediği için, darbe hazırlığına girişti.

Bunu öğrenen Başbakan İsmet İnönü, darbeci subay ve astsubayları doğuda görevlendiren bir kararnameyi imzaladı. Tebliğ için Genelkurmay’a çağrılan subaylar Selçuk Atakan ve Turgut Alpagut'u tutuklandı. Emre uymayan Talat Aydemir ise Hava Harp Okulu'nda darbe girişimin başlattı.

TBMM ve Genelkurmay’ı koruyacak olan birliklerin çoğu ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'da darbeci askerlere katıldı. Köşk kuşatıldı. Darbeciler; TBMM'nin dağıtılması, hükümetin istifası ve Anayasa'nın askıya alınması yoluyla yönetimin kendilerine verilmesini istediler.

Talat Aydemir, darbe başarıya ulaşmışken tarihi bir hata yaptı. Üst düzey asker ve sivil yetkililerin Köşk'ten ayrılmalarına izin verdi. Ve darbe başarısızlığı uğrayınca pazarlıklar başladı. Aydemir, emekli edilmeyecekleri, yargılanmayacakları konusunda yazılı taahhüt istedi. İnönü, teklifi kabul etti.

Darbe bertaraf edilmişti.

****

Talat Aydemir darbe girişiminin ardından 20 Mayıs 1963 tarihinde ikinci darbe girişimini başlattı. Üniformasını yeniden giydi ve darbeci arkadaşları radyodan ihtilal bildirisini okudu. Radyo Genelkurmay'ın kontrolüne geçti. Okunan bildiri sonrasında ordu darbeye katılmadı.

Ancak TBMM ve Bakanlıklar’ın bulunduğu yerde hükümete bağlı ordu güçleri ile Harbiyeliler arasında çatışma başladı. Birgün içersinde darbeci girişim bastırıldı.

Darbenin başında bulunan Binbaşı Fethi Gürcan ve Albay Talat Aydemir yapılan yargılamalar sonucunda 13 arkadışıyla beraber idama mahküm edildi. Gürcan ve Aydemir asıldı.

Kaynak: Talat Aydemir - Hatıratım. Mehmet Ali Birand - 12 Mart: İhtilalin Pençesinde Demokrasi, Yeşim Demir - Albay Talat Aydemir'in Darbe Girişimleri, Diren Çakmak - Türkiye’de Asker-Hükümet İlişkisi: Albay Talat Aydemir Örneği.

15 Temmuz bir darbe girişimidir

Şunun altını da özenle çizmek isterim. Bu ülkenin topraklarında darbe hazırlıkları öyle kimseciklerin haberi olmadan filan yapıldığını zannederiz değil mi? Hiçte öyle değildir. Ne kadar gizil olursa olsun sonuçta bilinir. 15 Temmuz darbe girişimi de öyledir.

Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) darbe hazırlığından haberdardır. Ve darbe girişimi başladığında ise FETÖ’cü darbecilere karşı bir darbe girişimi başlatılmıştır. Kime karşı, FETÖ’cü darbecilere ve hainlere karşı.

Başarısız darbe girişiminin bertaraf edilmesine neden olan milletin sokaklara çıkması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın darbecilere karşı direnmesidir.

Son söz: Kim olursa olsun; ister asker, ister hukuk, ister polis, ister başka yolla millet iradesine el koymaya kalkarsa kabul edilemez. Millet iradesine el koyan herkese karşı milletin direnme hakkı, demokratik bir haktır. Ve direnenleri saygıyla selamlıyorum. Bir gün bu topraklarda darbeler inşallah tarih olur. Bunun için büyük uzlaşmayı gerçekleştirir, darbeler hukukunu ve zihniyetini inşallah tarihin çöplüğüne atarız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Tarakçı Arşivi