Bu kadar net

‘ Uçurtmalar rüzgar gücü ile değil, o güce karşı geldikleri için yükselirler’ diye bir söz eden İngiliz devlet adamlarından Winston Churchill bu sözü söylerken mazbatası elinden alınan Ekrem İmamoğlu gibi siyasileri mi kastederek söyledi bilemeyiz.
Ama geçmişten günümüze siyasilerin akıllarda kalan bazı sözlerine bir göz atarsak sanırım görevde bulundukları sürece yaptıkları işlerden daha çok siyasilerimizi geleceğe taşıyan en önemli özellikler söylemleri ve duruşları olacaktır.
Açıkçası ben rahmetli Süleyman Demirel’in gelmiş geçmiş en renkli siyasi yüzümüz olduğunu düşünmüşümdür hep.
Binaenaleyh (bundan dolayı, bunun üzerine anlamında Arapça’dan gelme söz) sözünü Demirel olmasaydı belki hiç duymayacaktık, günümüzde pek kullanan da yok ama bu sözü söyleten nedenin aslında kendisine yöneltilen sorular ve eleştirilere Demirel’in çok hazır cevap ve zekice verdiği cevaplar olsa gerek.
Bir gazetecinin "bir çok yere üniversiteler açtınız, ama şimdi de herkes diplomalı işsiz oldu" demesi üzerine; ‘biz bu gençliği 4 yıl avuttuk, dağa taşa çıkmasına mani olduk’ demesi mi dersiniz?
İngiltere ile ülkemizin arası çok gergin, İngiliz siyasi ile karşılaştığında merhabalaşacak elini sıkıyor… Gazeteciler “İngiliz meslektaşınızın elini sıktığınız doğru muydu?" diye sorup ve Demirel’den; ‘Ya neresini sıksaydım?’ cevabını almaları mı dersiniz?
Bütün bu sözler ve cevaplar, Demirel’in hem ince zekasını hem de kimseyi kırmadan dökmeden esprili cevap vererek ılımlı siyasetçi olma özelliğinin bir göstergesi.
***
Galibiyetin sahibi çoktur, mağlubiyetin sahibi yoktur. Yenilgi yetimdir sözünü de söyleyen     Süleyman Demirel yanı sıra gelmiş geçmiş duayen siyasetçilerden akıllara kazınan ve unutulmayan sözlerden bir kaç örnek de verelim.
Bülent Ecevit; Toprak işleyenin su kullananın.
İsmet İnönü; Yeni bir dünya kurulur. Türkiye de o dünyada yerini alır.
Turgut Özal; Devlet millet içindir, millet     devlet için değildir.
Devlet Bahçeli ; Gözü tanede olan kuşun ayağı tuzaktan kurtulmazmış. Ben de diyorum ki zehirli niyetleri olanlar da milli öfkeden kurtarılamaz.
Muhsin Yazıcıoğlu; İki saniye sonrasına garantimiz olmayan bir hayatımız için fırıldak olmaya gerek yok.
Alparslan Türkeş; Hepiniz birer Türk Bayrağı'sınız. Bayrağı lekelemeyin, kirletmeyin yere düşürmeyin.
Necmettin Erbakan; Asıl marifet, yük altında ve hizmet esnasında sadık ve sağlam kalabilmektir. Yoksa, çay sohbetlerinde ve edebiyat kürsülerinde kahramanlık satmak kolaydır.
Recep Tayyip Erdoğan; Biz bugün var, yarın yokuz ama bu ülke, bu millet inşallah ilelebet var olacak.
***
Bu anlamlı sözlerin yanı sıra ‘gaf’ olan sözlerde hafızalarımızı zorlamakta.
SHP lideri merhum Erdal İnönü kendisine ''Seni sevmeyen ölsün' diyen vatandaşa... ''Aman ölme yahu, bir oy gider’' demesi.
8.Cumhurbaşkanı ve ANAP kurucusu     Turgut Özal TBMM’de muhalefet lideri Erdal İnönü’ye cevap verirken: ''Sen onu git küçük Turgut'a anlat!’' demesi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir mitingde ''Böbreğimi satıyorum'' diye pankart açan vatandaşa; ’'Burası sakatatçı dükkanı değil kardeşim!’' Demesi.
Şimdi tam net hatırlamıyorum kimin söylediğini ama şöyle bir söz hafızamda var; ‘yazın biz Bulgaristan'dan elektrik alıyoruz, kışın Bulgaristan bize elektrik veriyor…’
Anımsadığım kadarı ile Türkiye elektriği Bulgaristan’dan mı alıyor diye gelen soruya zekice verilmiş cevap.
Bu cevapla hem net cevap vermiş sayılıyorsunuz hem de size gelen eleştiriyi kafa karıştırarak ötelemiş oluyorsunuz.
***
Sonuç olarak yeni bir haftaya girdiğimiz bugünkü yazımda azıcık geçmişe giderek hem hafızalarımızı yokladık hem de bir anlamda bugün söylenen sözlere dikkat çekmenizi işaret ettim.
Hani ”yollar yürümekle aşınmaz”, "petrol vardı da biz mi içtik”, "kanlı mı olacak kansız mı olacak” sözleri kadar hafızalarda kalır mı bilemem ama İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının iki adayı; Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu bu günlerde oldukça ilginç hazır cevapları ile dikkat çekmekteler.
Binali Yıldırım’ın kendisine ‘seçim neden iptal oldu?’ diye soran vatandaşa ‘Çünkü çaldılar’ cevabı şayet 23 Haziran’da sandıktan yine İmamoğlu çıkarsa bu söz yarın başına ciddi dert olabilir diye düşünüyorum.
Ekrem İmamoğlu ise ‘Binali bey oylarının çalındığını ve mağdur olduğunu söylüyor’ şeklinde bir gazetecinin sorduğu soruya ‘Bence Binali bey aday yapılarak mağdur olmuştur’ diye cevap vermiş ve 23 Haziran’da yine kendisinin sandıktan birinci çıkacağından emin olduğunu söylemişti.
***
Ekrem İmamoğlu yaklaşık bir saat süren konuşmasında ve röportajlarında ‘Bu kadar net’ sözünü kaç defa kullanıyor diye saymadım.
Sık kullandığını ifade edebilirim.
Ben diyeyim beş defa siz dersiniz on defa.
Ancak o sözü bu yazıyı bitirince bir dafa da ben kullanayım ve diyeyim ki; 23 Haziran seçimlerinin kazananı kim olur bilemem. Ancak; 2019 yerel seçimleri Türkiye siyasetine bir aktör kazandırdı. 
Onun adı Ekrem İmamoğlu.
Bu kadar net….
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi