Bu saatten sonra Erdoğan'ın tek rakibi İnce'dir

24Haziran seçimleri bizlere bir çok şeyi gösterdi. Hani öyle projeye, ağzı güzel laf yapmaya, iyi hatip olmaya oy verilseydi bu seçimlerin en güzel konuşan, sosyal medyayı en iyi değerlendirenlerden birisi olan, anlamlı ve isabetli reklamlar yapan Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu daha fazla oy alırdı.
Meydanlar şayet sandığa yansımış olsaydı CHP ve Muharrem İnce daha yüksek oy alırdı.
Ötekileştirenler, tehdit edenler, ayrıştıranlar, parmak sallayanlar oy kaybetmiş olsaydı AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha az oy alırdı.
Bölünerek, parçalanarak köklü bir siyasi parti zayıflamış olsaydı MHP yüzde beşi geçmemeliydi.
Kısacası baskın bir seçim yaşadık.
Belki adil olmadı.
Belki devletin imkanları tüm adaylar lehine, daha eşit şartlarda kullanılsaydı seçim biraz daha farklı sonuçlanabilirdi.

CHP Genel Merkezi önünde mitinglere hazır olun
Dün Muharrem İnce yaptığı basın toplantısında on numara açıklamalarda bulundu.
''Sayın Erdoğan, lütfen artık bugünden sonra AK Parti Genel Başkanı gibi davranmayınız. 81 milyonun cumhurbaşkanı olunuz. Benim sloganımı kullanmanızı tavsiye ederim. Artık hepimizin cumhurbaşkanı olun. Bu gerginliğe son verin, kucaklayın milleti. Ben seçilseydim öyle yapacaktım. AK Parti genel merkezine gelip sizin çayınızı içecektim. AK Partilileri kucaklayacaktım. Sayın Erdoğan’dan bunu bekliyorum" diyerek ülke genelindeki gerginliği azaltıcı bir tutum sergileyen İnce ayrıca şunları söyledi:
*Mücadeleyi sürdüreceğim.
*Bana oy veren 15 milyon bana yürü derse yürümeye hazırım.
*Bize düşen yanlışlarımızı düzeltmek olmalıdır.
*Benim gündemim Türkiye’dir. Hepimizin gündemi Türkiye olmaya devam etmelidir. 15 milyon insan bana güvenip oy vermiştir. 50 günlük kampanya yerine, 500 günlük 5 bin günlük kampanya ile devam edeceğiz. Sizlerin güveni olduğu sürece ben bu mücadeleyi sürdüreceğiz.
Bu açıklamalardan ben şunu çıkarıyorum.
Evet CHP daha kurultayı yeni atlattı.
Evet İnce bir daha Kılıçdaroğlu'nun  karşısına rakip olmam diye açıklamada bulunmuştu.
Evet İnce şuanda milletvekili değil, artide hiçbir görevi kalmadı ve sistemin dışında kaldı.
Ancak; bütün bu nedenler yarın bir dip dalga ile CHP genel merkezi önüne yürümeleri kesmeyebilir, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevinden istifasını isteyen bir kampanyayı engellemeyebilir.
Muharrem İnce'nin dışında gelişecek böyle bir dip dalga karşısında İnce'de tepkisiz kalmayacak ve gelen talepler ve baskılara dayanamayarak CHP Genel Başkanlığı koltuğunu isteyecektir.

İyi Parti en çok CHP'den oy aldı
Hatırlarsanız İyi Parti kurulduğu günden itibaren defalarca bu partinin en çok CHP'ye zarar vereceğini, CHP'den MHP'den aldığı oydan fazla oy alacağını söylüyordum.
Ve bu beklenti çıktı, İYİ Parti'nin aldığı yüzde 10 oyun abartısız en az yüzde 6-7 oranının CHP'den kaydığını söyleyebiliriz.
Bakın mesela CHP daha küçük oy oranına sahip Saadet Partisi sayesinde 11 ilde milletvekili çıkarırken, İyi Parti'ye giden oylardan dolayı özellikle Ege ve Trakya'da ciddi oy kaybına uğradı.

Yerelde CHP'nin işi zorlaştı
24 Haziran seçimlerinin bir başka ciddi gelişmesi de bölgemizde CHP'nin yerel iktidar olduğu ilçelerde Ak Parti'nin oylarını artırması CHP'nin ise oylarını düşürmesi oldu.
Burada bir çok etken söz konusu.
En belirgini olanı İyi Parti ile CHP tabanının bu bölgelerde çok benzeşmesi (Meral Akşener'in Rumeli kökenli ve geçmişte bu bölge milletvekili oluşundan dolayı) ve CHP'den bu partiye ciddi oy kaymış olması.
Diğer bir belirgin olay da ne yazık ki yerelde iktidarda bulunan Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarının yönetim eksiklikleri ve parti seçmeni ile bir çok alanlarda ters düşmüş olmaları.
Bir başka bana göre çok daha önemli etken CHP'nin İstanbul 3. Bölge milletvekili aday listesinin pek bölgeye hitap etmemesi durumu.
Adaylar belirlenmeden önce Kılıçdaroğlu'nun kapısını çalarak "Dr. Ali Şeker'i bu bölgede istemiyoruz" diyen bir çok CHP'li belediye başkanı eminim sonuçları gördükten sonra yaptıkları yanlışı farketmişlerdir.
Zira bölgede ciddi bir oy potansiyeline sahip Ali Şeker burada aday yapılmayınca bu potansiyel başka partilere (HDP'ye) dağılmış oldu.
Bu saatten sonra Erdoğan'ın tek rakibi İnce'dir
Yazımızın başında ifade ettiğimiz gibi, artık seçim kazanmak için gerekli olan yüzde 50 barajını bu ülkede aşan tek kişi Recep Tayyip Edoğan iken bu rakama ve hedefe en yakın kişi ise Muharrem İnce'dir.

Bugünden itibaren Erdoğan'ın tek rakibi İnce'dir
Bu gerçeği CHP ve CHP MYK'sı, PM'si, parti üst düzey yönetimi görmedikten sonra, anlamadıktan sonra, gereğini yapmadıktan sonra CHP'nin bu ülkede iktidar olması çok zor görülüyor.
Olur da CHP, Muharrem İnce genel başkanlığında kadro değişikliğine girerek yeni bir söylem, yeni bir anlayış, yeni bir     ifadeler ile yola devam etmez ise üzgünüm ki o zaman yerel seçimlerde elinde bulundurduğu bir çok belediyeyi de kaybedebilir...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi