Büyükçekmece Mimar Sinan Devlet Hastanesi!

Büyükçekmece’de faaliyet gösteren Mimar Sinan Devlet Hastanesi açıldığında hepimizi sevindirmişti. Güzel bir bina yapıldı, üstelik ulaşımı da kolay olduğundan ilçemiz adına mutlu olduk. Bugüne kadar hiç gitmemiştim. Bir daha da gitmem gerekirse epey düşünürüm sanırım. Bir yerlerde sorun var ama sorunun nereden kaynaklandığını çözemedim!

Bu bir teşekkür yazısı olabilirdi belki! Üzgünüm, olamadı...

***

Sağlık çalışanlarının son yıllarda çok yorucu ve yıpratıcı olan çalışma koşullarını biliyor ve saygı duyuyorum. Ancak bazı olumsuz giden şeylerin düzeltilmesi için bu eleştirilerin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Bir yakınımı hastaneye tahlil için götürmem gerekti ve hastamı alıp, Büyükçekmece’de bulunan Mimar Sinan Devlet Hastanesine götürdüm. Sabahın erken saatlerinde vardığımız hastanede girişten itibaren herşey güzel. Sıra numarasını aldım ve “Triyaj” yazılı odadan hasta giriş formu gibi bir belge alarak kayıt noktasına gittim. Kayıtta personel güleryüzlü ve gayet güzel işlerini yapıyorlar.

***

Bu arada “Triyaj” kelimesini ilk kez duydum. Benim gibi duymayanlar için ne demek olduğunu da belirteyim. Açılımı; Simple Triage and Rapid Treatment (Basit triyaj ve hızlı tedavi)

TRİYAJ; Fransızca kökenli bir kelimeymiş. Seçmek, ayrıştırmak, öncelik tanımak anlamına geliyormuş. Acil vakalarda, salgınlarda ve savaş zamanlarında tatbik edilen bir uygulama. Amacı, hastalara öncelik sırasına göre müdahale etmek ve can kaybını en aza indirmek. Acil müdahale edilmesi gereken durumlarda kırmızı, hayati tehlikesi bulunmayan, acil bakım gerektiren durumlarda sarı, kesik, sıyrık gibi durumlarda yeşil ve hastaneye gelirken ölen ya da ölmek üzere olan kişiler için de siyah renk kullanılıyor.

***

Yeşil çizgiden ilerleyerek tahlil yapılacak noktaya geldik ve kan alındı. Buradaki personelde de sorun yok. Gayet güzel sıralı ve düzenli şekilde işlerini yapıyorlar. Bu arada saat: 08:40 civarında. Sonucu bir buçuk- iki saat sonra alabileceğimizi söylediler.

İşte bir muhteşem hareket daha geldi ve vermiş olduğum cep telefonuna “Hastanemize hoşgeldiniz. Acil erişkin yeşil polikliniğinde bekleyeniz” diye mesaj gönderildi. Beklediğimiz salonun duvarında bulunan panodan işleminizin bitip bitmediğinin takibi yapılabiliyor. Sonuçlarını bekleyen hastaların isimleri ve yanında “çalışılıyor / sonuç alındı” ibaresi ile de dijital panodan görebiliyoruz.

***

Bekleme süremiz iki saati çoktan geçmişti. Ancak sonuç ortada olmadığı gibi, isim de panodan kayboldu. Bir süre daha bekledik. Bilgi de yok mesaj da... Güvenlik masasında bulunan personele sordum. Doktora gitmiş olabileceğini söyledi.

Koskoca acilde sadece bir doktor var.

Kalabalık yığılmaya başladı. Neyse ki güvenlik personeli (gerçekten iyi çalışıyorlar, onlara da sözüm yok) kalabalığın dışarda beklemesini ve sıra ile içeri yollayacağını belirtti. Nihayet doktora ulaştım ancak sonuç yok!

***

Yeniden kan verdiğimiz bölüme gidip sordum. Ne gibi bir aksilik oldu bilemiyorum ama yeniden çalışılıyor dediler. Ancak panoda hala ne isim ne de bilgi var! Saat oldu 11:30. Bu arada arka sıramda oturan beyin tahlilinde de aynı sorun olmuş. O da sabahın erken saatlerinden beri beklediğini söyledi. Bu arada saatler 13:00 gösteriyordu. Hala beklemekteyiz! Yeniden labaratuvara gidip, çıkıp çıkmadığını sordum. Doktora gidip sorun dediler. Bu arada acile bir doktor daha geldi nihayet iki doktor oldular. Sonucumuza baktı, ilacımızı yazdı. Sabah 08:30 da giriş yaptığımız hastaneden 13:20 de ayrılabildik. Diğer bölümlerde ne tür sorunlar olduğunu bilemem ama bizim gittiğimiz bölüm de olanlar böyleydi.

***

Ne doktorlar ne de personelle ilgili tek kelime kötü eleştirim yok. Ancak bu kadar güzel, düzenli işleyecebilecek bir hastanede, düzensiz veya yetersiz birşeyler olduğu muhakkak! Aynı ükem gibi, Türkiyem gibi...

Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi