Çarşı mı sanayi bölgesi mi?

Çatalca'da çarşı neresi desem herkes Mescit Sokağın olduğu bölgeyi tarif eder. Çarşı nedir sorusuna herkes hemen hemen aynı şekilde cevap verir. Restorantların, giyim mağazalarının, kuyumcuların, eczanelerin ve pek çok alış veriş yapılan iş yerlerinin bulunduğu yerdir diyeceksiniz. Bu saydıklarımın dışında daha bir çok iş alanı sayılabilir ancak inşaat malzemeleri deposunu sayacak bir kişi çıkacağını hiç düşünmüyorum. Peki siz hangi çarşının göbeğinde inşaat malzemesi deposu gördünüz? Koca koca kamyonların yanaşıp malzeme indirip yüklediği bir depo çarşıda olur mu?

Çatalca Belediyesi'ne ait olan ve önceki dönem belediye yönetimi tarafından satılan otopark alanı yıllarca amacına uygun biçimde otopark olarak kullanıldıktan sonra geçtiğimiz günlerde satın alan kişi tarafından kiracı tahliye edilip, otopark kapatıldı. Otopark kapatıldıktan sonra kapısına asılan "depo alanıdır" afişi ve ardından da alana indirilen inşaat malzemelerini görünce, Çatalca'nın çarşısı kabul edilen Mescit Sokak'ta inşaat malzemesi deposu da neyin nesi dedirtti. İmar planlarında otopark olarak geçen bir yer depo olarak kullanılabilir mi? Benim bildiğim kullanılamaz. Nasıl ki eğitim alanı, çocuk oyun alanı olarak geçen yerlere başka birşey yapılamıyorsa otopark alanı olarak belirlenen yerede başka bir şey yapılamaz.

Yer sahibi olmak; ilçe merkezinin göbeğine imar planında belirlenen amacın dışına çıkıp kafasına göre depo alanı yapabilme hakkını doğurmaz.

Eczanelerin, büfelerin, mobilya mağazalarının, giyim üzerine faaliyet gösteren iş yerlerinin bulunduğu, ilçenin en işlek caddelerinden biri sayılan yerde inşaat malzemesi deposu olur mu? Bu hangi aklın ürünüdür çokta önemli değil ancak bu saçmalığa dur demeyen Çatalca Belediyesi yetkililerinin gözlerine perde inmiş olabilir mi?

İlçe de hala çözülemeyen trafik sorununa bir yenisini eklemek istiyor olamazsınız. O depo önünde mal indirip yükleyecek kamyonların yaratacağı trafik sorununu hayal edebiliyor musunuz? Yönetim merciileri ilçe merkezine kamyon gibi büyük araçların girişini yasaklarlar ki merkez de trafik rahatlasın, kargaşa oluşmasın. Sizler de bu kamyonların yaratacığı trafik sıkışıklığını ve bundan etkilenecek diğer esnafların halini bir düşünmenizi tavsiye ederim.

Diğer yandan ilçe merkezini daha estetik bir görünüme kavuşturmak için kaldırımlar, ışıklandırmalar, parklar, millet bahçesi yapmak için çaba harcayan bir yönetimin tamamen görüntü kirliliğine sebep olacak bu faaliyeti durduracağını umuyorum. Çünkü hiç bir belediye ilçe merkezinde böyle bir depoya izin vermez.

Bu alana ilk inşaat malzemeleri bırakıldığında araçların girişini engellemek için önlem olduğunu düşünmüştüm. Ne zaman ki kapısına depo alanıdır afişi asıldı ve ardından kamyonlarla inşaat malzemelerini görünce hem çok şaşırdım hemde işin ciddiyetini anladım. Görünen o ki otopark amacının dışında farklı biçimde kullanımı planlanıyor ve bu yönde ilerleniyor bu durum da görüşlerimi paylaşmak istedim. Burası bir sanayi bölgesi değil ve herkes aklına estiği gibi davranamaz. Çatalca Belediyesi'de ilçeye pek çok açıdan olumsuz etki edecek ilçe merkezinin kötü anlamda çehresini değiştirecek bu depolaşmaya bir an önce müdahale etmelidir. Belediye yetkililerinin bu konuda tavrını ve nasıl bir yol izleyeceklerini merakla bekliyorum. Gülse Birsel'in dediği gibi olmaması dileğiyle; "Kural var ama kimse uymuyor, kurallara uymayan da hiç bir bedel ödemiyor".

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Savaş Atak Arşivi