Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Çevre dostu yaşamanın 5 basit yöntemi

Kadıköy merkezli Doğa İle Barış, Büyükçekmece Merkezli Çevre Koruma Ve Güzelleştirme ve Doğa Emanetçileri Çevre Eğitim Derneği haricinde, TEMA Büyükçekmece Temsilcisi olduğum günlerde çalıştığımız bir bilgilendirmeyi sizinle paylaşmak istedim. Son zamanlarda yaşadığımız tüm dünya devletlerinin katıldığı bir dünya savaşından daha çok ölümler yaşatan gözle görünmeyecek kadar küçük bir virüsün yaşamı nasıl alt üst ettiğini görerek yaşıyoruz. Buna sebep insanlar. Doğada gittiğimiz her yeri kirletiyoruz. Tekrar gelip orada oturmayacakmış gibi. Hepimizin çevre dostu olması lazım. Yeşil bir çevrede yaşama çevre dostu olma zor bir şey değil. Yaşama koşullarından çok büyük fedakârlıklar yapmanız gerekmez. Küçük ve ustaca birkaç değişiklikle yeşil yaşama destek vermek sadece çevrenin iyileşmesine değil size de pek çok açıdan yararlar getirecektir.

GERİ DÖNÜŞÜM: Çevre dostu olmanın belki de tek ve en önemli yolu geri dönüşümü sağlayabilmektir. Geri dönüşüm çevreye faydalı olmaya giden en kestirme yollarından biridir. Geri dönüşüm sadece atıklarımızı ayırmak için kullanacağımız bir geri dönüşüm çöp kutusu değildir. Geri dönüşümün pek çok yolu vardır. Bahçenizdeki gübre olabilecek veya hala birinin işine yarayabilecek ve kullanılabilir bir eşyanızı çöpe atmamak da bir yoldur.

ENERJİ TASARRUFU: Karbon yayılmasını azaltarak çevre kirliliğini azaltarak çevreye yardımcı olmanın bir başka yolu da enerji tasarrufudur. Elektrikli cihazlarınızı "stand by" konumundan "kapalı" konuma getirmek tasarruf sağlar. Çok gerekmedikçe kullanmamak boşa çalıştırmamak tasarruf sağlar.

ATIKLARI AZALTMAK: Atıkları azaltmak da bir başka çevre koruma yollarından biridir. Elektrik tasarrufu için gerçekten de ihtiyaç duymadığımız cihazları almamanın yanında, eşyaları atmak yerine geri dönüştürmek de bir çözümdür.

ÇEVRE DOSTU ÜRÜNLERİN ALINMASI:Aldığımız pek çok eşyanın çevre dostu olanı da vardır. Nerdeyse her şeyin, çevre dostu arabalardan çevre dostu su ısıtıcılara kadar her şeyin çevre dostu olanı mevcuttur. Enerjiden tasarruf eden alternatifler arayın ve daha az enerji gerektiren, daha az su harcayan cihazları tercih edin.

DOĞAL YÖNTEMLERİN DENENMESİ: Pek çok sorunun doğal çözüm yolları da vardır. Kimyasal temizleyiciler yerine doğal malzemeleri seçmeyi deneyin. Giysileri kurutma makinesinde kurutmak yerine asarak kurutmaya geri dönün. Doğal yöntemler yeterli olduğu kadar az masraflıdır. Yediğiniz meyvelerin çekirdeklerini çöpe atmayın, bahçenize toprağın 10 cm. altına gömün birinden biri yeşerir ve ağaç olur.

ÇEVREYİ KİRLETENLERE SICAK BİR DİLLE İKAZ YAPMAK: Evet Çevre Dostları, 80 yaşını yaşayan ben dışarıda dolaşırken yola atılmış pet şişeleri, plastik torbaları toplayıp en yakındaki çöp sepetlerne atıyorum. Çekirdek yiyenlerin kabuklarını yerlere atanlara Sevgili Kardeşim çekirdeği alırken bir de küçük torba al çekirdeklerin kabuklarını ona koy diyorum. İşte bu çok basit şeyler Çevre Gönüllüsü bir insan olmanızı sağlar. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi