CHP adaylarını 16 ve 26 Ocak'ta açıklıyor

CHP, iktidar olduğu 13 ilçe ve Küçükçekmece ve Esenyurt adayları olmak üzere 15 ilçenin aday açıklamasını 26 Ocak’ta, 23 ilçenin adayını da 16 Ocak'ta açıklıyor. Esenyurt adayı Gürsel Tekin gibi... Adalar’da ise mevcut başkan Atilla Aytaç yerini koruyor. Küçükçekmece ise tam bir muamma. İBB Adayı İmamoğlu, seçim kazanmak istiyorsa, 10 günlük süre içersinde objektif değerlendirmeler yapması gerekir.

İstanbul'da 39 ilçe ve 1 Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere 40 belediye başkanı bulunuyor.
CHP İstanbul'da belli olan Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu ve Beylikdüzü Belediye Başkan Adayı Mehmet Murat Çalık dışında 23 ilçe belediye başkan adayını 16 Ocak çarşamba günü açıklıyor.
Aldığımız bilgilere göre, CHP'nin iktidar olduğu 13 ilçenin belediye başkan adayı da 26 Ocak Cumartesi günü açıklanacak. 
Ayrıca Adalar Belediye Başkan Adayı olarak açıklanması beklenen Erdem Gül'ün açıklanmayacağı, mevcut Belediye Başkanı Atilla Aytaç'ın yeniden açıklanacağını bugünden yazalım.
****
Özellikle Esenyurt ve Küçükçekmece İlçe Belediye Başkan adaylarının, mevcut iktidar olduğu 13 belediye başkan adayı ile beraber açıklanacağının da altını çizelim.
Esenyurt Belediye Başkan Aday Adaylarından meclis üyesi Atakan Çiftci'nin, muhtemelen Belediye Başkan Adayı olacak olan İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin aleyhinde çok ağır bir mesaj yayınlaması ve birkaç saat içersinde geri çekmesi ise ayrı bir trajedidir. 
Yutkunamayan adamların siyaset yapması, hırsına yenik düşen adamların ağzına gelen sözü söylemesi, sonrasında ise söylediğini yemesi... 
İşte bu adamlar siyaset yapıyor.
Ve belediye başkan adayı oluyor. Ve düşünmeden hırsına yenik düştüğü söyle, yaz sonrasında ise "ne yaptım ben" diyerek sil.
Ah o nefis, ah o yutkunmamak, düşünmemek, ağzına gelen ilk sözü söylemek.
Sanki belediye başkan adayı olarak belirlenmiş de ve seçim kazanmasıda garanti gibi, oyuncağı elinden alınan bebekler gibi ağlamak...

Kemal Deniz Bozkurt, Tonguç Çoban yerine Gürsel Tekin kesin gibi
Esenyurt'ta masada üç isim var.
Gürsel Tekin, Kemal Deniz Bozkurt ve Tonguç Çoban... 
Bu hafta kimin aday olacağı belli olacak. Ve Esenyurt'un adayı 26 Ocak Cumartesi günü açıklanacak.
Benim düşüncem Esenyurt'un bir hafta önce açıklanabileceği.
Ve şu anda tüm dengeler Gürsel Tekin'den yana dönmüş durumda.
Tonguç Çoban ve Kemal Deniz Bozkurt da dahil aday adayı olan hiç kimsenin tepkisini çekeceğini de düşünmüyorum.
Büyük bir mutabakakatla ve binlerce kişinin katılımı ile Esenyurt meydanından adaylık yarışını başlatacaktır.
Yazın bir kenara, Gürsel Tekin ismi açıklandığında şu ana kadar Esenyurt'ta kurulmuş denklemlerin tamamı değişecektir. 
Gürbüz Çapan ve Bülent Kerimoğlu da Tekin ismine çok büyük destek verecektir. 
Esenyurt'ta 2004, 2009 ve 2014 seçimlerinde birbirlerine desteklemeyen tüm gurupların bu sefer Tekin isminin etrafında büyük bir birlik oluşturacaklarını bugünden söyleyebilirim.

CHP Küçükcekmece'de; HDP, İYİ Parti ve MHP'den destek alabilecek bir ismi aday yapacak!
Küçükçekmece'de 20 aday adayı var. Masada ise 5-6 isim var. 
Gökhan Gümüşdağ, Kemal Çebi, Cevdet Ateş, Mahmut Sedat Özkan, Çetin Çapan...
Ayrıca; Fatih Üstünbaş, Burçin Baykal isimlerini de bir kenara yazın.
Diğer aday adayları da dahil; yukarıda saydığım isimlerden kim belirlenirse belirlensin, şayet belirlenen isim yukarıda ki 7 isimle bir mutabakat sağlayamazsa, seçimler çantada keklik değildir.
Yapılabilir mi? 
Belirlenecek olan adayın ilişkilerine bağlıdır. 2014 seçimlerinde olduğu gibi belirlenen aday Gümüşdağ gibi diğer aday adaylarını ciddiye almayıp, "mecburlar destek verecekler" ya da "kıymeti harbiyeleri yok" diyerek kampanya yönettiğinden, kazanma ihtimali olan bir seçimi kaybetti. Aynısı tekrar yaşanırsa bir kez daha kaybedecekleri kesin.  
Küçükçekmece'de; HDP, İYİ Parti, MHP denklemini iyi okuyabilecek hatta AK Parti'ye oy vermeyecek seçmenin oyunu alabilecek bir aday belirlen(e)mez ise  şimdiden, seçimler AK Parti Belediye Başkan Adayı Temel Karadeniz'e hayırlı olsun derim.
****
Seçimleri çantata keklik görenlere söylenecek şudur: Aklınızın alamayacağı yerel dinamikler arasında geçirgenlikler ortaya çıkmaktadır. 2014 seçimlerini kazanan Temel Karadeniz 10 bin 255 oy farkla seçimleri kazanmıştır. Belediye    Başkanı seçilen Karadeniz o zaman 186 bin 30 oy, seçimi kaybeden Gökhan Gümüşdağ ise 175 bin 783 oy almıştır.
2014 yerel seçimlerinde; HDP'nin 30 bin, Saadet Partisi'nin 7 bin, MHP'nin 37 bin oyu vardı.
****
24 Haziran 2018 seçimlerindeki oy dağılımı ise şöyledir: AK Parti yüzde 38.5 ile 179 bin 910, MHP yüzde 8.8 ile 41 bin 244 ile 47.3 oy, CHP yüzde 27.8 ile 129 bin 826, İYİ Parti yüzde 9.7 ile 45 bin 230, Saadet Partisi yüzde 1.3 ile 6 bin 107, HDP ise yüzde 13.4 ile 62 bin 462 oy, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 46.1 ile 215 bin 272, Muharrem İnce yüzde 38 ile 178 bin 113, Selahattin Demirtaş yüzde 9,3 ile 43 bin 504, Meral Akşener Yüzde 5.5 ile 25 bin 735, Temel Karamollaoğlu yüzde 0,8 ile 3 bin 732 oy almış.
AK Parti genel seçimlerde yerel seçimlere göre yüzde 3.4 oy, CHP ise yerel seçimlere göre yüzde 11.3 oy kaybetmiş.
CHP'nin 2014 yılındaki Adayı Gökhan Gümüşdağ, dört yıl sonra yapılan genel seçimlerdeki partisinin oyundan bile yüzde 12 civarında fazla oy almış.
****
Görülen o ki AK Parti Adayı Temel Karadeniz'in kağıt üzerinde yüzde 46.1 oyu, CHP Adayının ise yüzde 38 oyu bulunmaktadır. Karadeniz'in belirlenecek CHP adayına göre kafadan yüzde 8 daha fazla oyu vardır.
Küçükçekmece'de CHP'nin seçim kazanması için HDP, İYİ Parti'nin oyunun tamamını alabilecek (ki bu sahada mümkün değildir) yetmez MHP'den ve AK Parti'den oy alabilecek bir aday tercihi yapabilmesi gerekmektedir.
Bunu yapamazsa seçimleri  kazanması mümkün değildir.
Küçükçekmece'de kazanan yüzde 53, kaybeden ise yüzde 47 oy alacaktır. Bir iki puan değişir mi? Tabi ki, meclis üyeliğine yazılacak isimler de sonuçları yüzde 2 civarında etkileyebilir.

Son söz: Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu seçimleri kazanabilmek için; İstanbul'da belirlenecek adayların hem seçim kazanabilecek, kazanamayacak ilçelerde ise İBB'de kendisine oy katabilecek isimlerden oluşması için yoğun bir çalışma yürütmektedir. Büyükşehir seçimleri ve İstanbul'da CHP'nin kazanacağı ilçe sayısının 20'ye çıkabilmesi için İmamoğlu'nun çok objektif değerlendirmeler yapabilmesi gerekmektedir. Yapabilir mi? Kazanmak istiyorsa yapmak zorundadır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Tarakçı Arşivi