CHP'de kongreler nasıl oluyor? Avcılar CHP ve Ali Ekber Çelik...

2020'de Türkiye'de siyaset yeniden karılacak...

Mevcut iktidar için yolun sonu gözüküyor.

Ancak bunun olabilmesi için de; milletin bir seçenek olarak göreceği ve umudu yükseltecek bir parti arayışı olacak.

****

Yeni siyasi partiler kuruldu, kurulmaya devam edecek.

Siyasette ki arayış devam edecek.

Siyasi partiler kongrelerini yapacaklar. Yeni genel başkanlar ve yeni kadrolar, yeni vizyonlar ortaya çıkacak.

Siyasetlerini, programlarını, söylemlerini ve kadrolarını yenileyebilenler toplumun önüne umut olarak çıkacaklar.

Mevcut statütokalarını koruyanlar, kadrolarını değiştiremeyenler, toplumun ihtiyaçlarını okuyamayanar kaybedecekler.

****

Tüm siyasi partilerin kongreler hareketli oluyor.

Ancak CHP'de daha farklı, daha dinamik bir kongre süreci yaşanıyor.

Mutlaka rekabetçi bir ortamda gerçekleşiyor.

Mutlaka yarış kırıcı oluyor.

Mutlaka kutuplaşma yaşanıyor.

Mutlaka bel altı yöntemler çalışıyor.

Tüm eksikliklere rağmen, her ne olursa olsun, yukardan dayatılan her adaya karşı bir itiraz yaşanıyor.

İlçe başkanından, il başkanına, üst düzey yöneticilerden genel başkanlara kadar acımasızca eleştiri yapılabiliyor.

Bu otoriteizmin egemen olduğu ülkemizde yanlış gibi gözükse de, farklı seslerin ortaya çıkmasına ve demokrasi kültürüne katkı da bulunuyor.

Parti içersinde engelenmek istense de bu süreç, engellen(e)miyor.

Tüm eleştirilere rağmen, parti içersinde temsili demokrasinin iyi bir örneği yaşanıyor.

****

Katılımcı demokrasiyi savunan CHP'de yönetimlerde katılımcılığı görmek ise tam bir hayal oluyor.

Kongrelerde, liste kavgaları yaşanıyor.

Düşünün bir tek oyla seçimleri kaybeden bir ilçe başkanı yada il başkanının listesinden yönetimde kimse olmuyor.

Listelerde yer bulumayan adayların çarşaf liste ile yönetimlere seçilebilme hakkı tüzük maddesinde olması çok büyük bir olumluluk. Ancak kongrelerde lislet halinde yarış yaşandığında çok küçük bir oyla kaybeden yönetimlerde temsil hakkı bulunmuyor.

****

Düşünün seçimleri yüzde 51 ile kazanmış olan yönetimin ve üst kongreye katılacak delegelerin tamamını belirliyor. Yüzde 49 ile seçimi kaybetmiş listenin ise temsil hakkı bulunmuyur.

Halbu ki, seçime katılmış ve kaybetmiş liste yüzde 40 oy almışsa, aynı oranda yönetimlerde; il ve kurultay delegeleri arasında temsil etme hakkı olabilmeli. Bu tüzük maddesi olarak yer bulabilmeli ki; katılımcı demokrasi iddiasının inandırıcılığı ve bir anlamı olabilsin.

****

İktidar oldukları belediyelerde, devlet yönetiminde hesap verebilir, şeffaf bir devlet vaati olanların, partilerinde şeffaf bir yapı ve hesap verilebilirlilik olmaması bırakın topluma, üyelerine bile inandırıcı gelmiyor.

Parti yönetimlerine aday olanlar, devlet yönetiminde şeffaflık isterken kendi yönetimleri ile bunu talep etmemeleri ise büyük bir trajedi oluyor.

Kendisinde olmayan iktidarlara her türlü eleştiriyi yapanların, kendi iktidar oldukları yerlerde eleştiriyi unutmaları, yanlışı savunmak için can siparene davramları ise sahici olmalarını engelliyor.


 

Avcılar CHP Kongresi ve Ali Ekber Çelik

Son dönem meclis üyeliğinde Handan Toprak Benli'ye hem mecliste, hem ilçe örgüt toplantılarında hemde kamuoyunda itiraz etmiş tek meclis üyesi Ali Ekber Çelik'dir.

Ali Ekber Çelik ile ilgili birileri eleştiriler yapabilir, haklı da olabilirler ancak yiğiti öldereceğiz ama yiğidin de hakkını vereceğiz.

Mustafa Değirmenci ve Handan Toprak Benli döneminde hangi konularda itiraz etmiş...

Yanlış yapılan tüm icraatlarda.

Arkadaşları, Ali Ekber'e selam vermeye bile korkmuşlar. Restaurantında yemek yemekten bile çekinmişler.

O itiraz ederken bugün mecliste bulunan, parti yönetimlerinde bulunan, aday olan kimler küçük çıkarlar karşılığında ya da beklentileri için susmuş?

Kimler itiraz yerine yanlışın karşısında biat etmiş?

Ortada duruyor. Ve Avcılar ve CHP örgütü onları yakından tanıyor.

****

Mustafa Değirmenci'nin 10 yıl CHP'li başkan olarak dönemi, (Değirmenci'nin ilk beş yılında DSP'lidir) Handan Toprak Benli'nin 5 yıl döneminde itiraz etmiş, kentin çıkarları adına söz söylemiş takipçisi olmuş herkes bence çok değerlidir.

Yanlışa itiraz eden AK Partili meclis üyeleri de başkaları da... Ancak CHP'li olmasına rağmen kendi iktidarına, kendi belediye başkanına yanlışını söyleyebilmiş meclis üyesi, parti yöneticisi diğer itiraz edenlerden yüz kat daha anlamlı ve değerli bişey yapmıştır.

Demokrasiyi savunmuş. Hem partisinin ilkelerini hemde kente yaşayan hemşerilerinin çıkarlarını savunmuş.

****

Hele birde mecliste iktidar partisinin bir meclis üyesi olarak her türlü itibarsızlaştırmaya rağmen direnmiş, belediyenin karşısında eskiden sahibi olduğu Çardak Restaurant'ta yemek yemekten çekinmiş olanların (çünkü orada yemek yiyen belediye personel, partililer, meclis üyeleri Toprak'ın gazabına uğramamak için yanından bile geçemiyorlardı) bugün Toprak'ın yanlışlıkları üzerinden siyaset yapmaları ne acıdır.

Ve Ali Ekber Çelik o dükkanını yok pahasına satarak en sevdiği işini bırakmak zorunda kalırken, o gün susanların bugün konuşmaları...

****

Beş yıl boyunca Avcılar Belediyesi'nin tüm icraatlarını yakından takip etmiş bir gazeteci olarak; onurlu hak arayışını, itiraz etme sürecini yapan ve yap(a)mayan herkesi yakından tanıyan biriyim.

Mecliste ve CHP meclis gurubunda Toprak'ın yanlışlarını görmemezlikten gelenleri, savunanları da yakından bilen biriyim.

Yine yazın bir kenara bugün Avcılar'da Handan Toprak Benli CHP'nin adayı gösterilmemiş ve büyük bir farkla Turan Hançerli yerel seçimleri kazanmışsa, Ali Ekber Çelik, kendi ölçütünde buna katkı da bulunmuş bir parti üyesi ve Avcılarlılıdır.

****

Bir düşüncemi daha ifade edeyim Toprak CHP'nin adayı gösterilseydi inanın seçimleri AK Parti adayı, hemde çok kötü bir aday olmasına rağmen kazanırdı. Ve yine son anda adaylığı PM'de engellenen Hüseyin Aksu aday olsaydı CHP Avcılar'ı yine kaybederdi.

Öyle değil mi diyorsunuz? Silivri ve Çatalca'ya bakın ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.

Neden bunu söylüyorum. Toprak ve Aksu'nun aday olması için çaba sarf edenler, Turan Hançerli'nin ise son anda aday olması için çalışanlar da ortada duruyor.

Mutlaka pazar günü yapılacak kongde delege ve partililer geçmişte yaşananlara ve partisinin ilkelerini savunanlara bakarak tercihlerini yapacaklardır.


 

Son söz: CHP'nin iktidar olduğu kentlerde itiraz edebilen, yanlışa karşı durabilen, belediyenin kaynaklarını bir avuç dar çevreye, ihaleleri çok büyük bedellerle kendi yakın çevresine aktaran, ihalelerden pay alan, yönettiği kentte yaşayan hemşerilerine bedel ödeten kent yönetimlerine, partisinin ilçe, il ve genel merkezinin yanlışlıklarına itiraz edebilen adamlar CHP yönetimlerinde olması sadece Avcılar için değil başka ilçeler, il ve genel merkez için çok anlamlı ve değerli birşeydir. Ve demokrasinin gelişmesi için anlamlı katkılardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Tarakçı Arşivi